Turanlı, yazılı yaptığı açıklamada, 18 Mart tarihinde Sn. Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yapılan koronavirüsle (COVİD-19) mücadele için ekonomik istikrar kalkanı paketi açıklandığını anımsattı.

Bu ekonomi paketinden sanayiciye, kobiye, esnafa, tüketiciye bu imkanlar sağlanırken üretenlerin unutulup hiçbir şekilde isimlerinin dahi anılmaması çiftçilerin biz nerede hata yaptık düşüncesine sevk ettiğini vurgulayan Turanlı, şunları ifade etti:

"Yapılan açıklamalarda, gıda sorunumuz yoktur, tüm depolarımız doludur, imse endişe etmesin diye açıklamalar yapılırken en zor şartlarda bu üretimi yapan muhannet kapılara ülkeyi muhtaç etmeyen, parası olmayan kahraman üreticimize bir teşekkür dahi edilmemiştir.

Üreten tüketenden üstündür. Veren el alan elden üstündür. Hep ezilen üretici çiftçilerimizdir. Çiftçi tatil yapmaz, çiftçi ütülü takım elbise giymez, çiftçi güzellik salonlarına, eğlence mekânlarına gitmez. Hep tarlasında, ahırında çalışır vatanı milleti uğruna canını verir. Herkesin sofrasını şenlendirir. Ama her zaman mağdur, her zaman böyle unutulur. Bu haksızlığın bir an önce düzeltilip çiftçilerimizin ziraat bankası ve tarım kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi SGK prim borçlarının ertelenmesi, hayvan pazarına gidip hayvanlarını satamayan üreticilerimize yem desteği sağlanması, faizsiz destekleme kredilerinin verilmesi, Akedaş elektrik borçları ve sulama borçlarının 1 yıl ertelenerek destek sağlanmalıdır."

"ÇİFTÇİYE VERİLECEK DESTEKLERLE ÜRÜNLER DEPODA YER ALACAK"

Turanlı, "Şu anda çiftçiye verilecek desteklerle birkaç ay sonra çiftçinin üreteceği ürünler arazilerde, piyasada ve depolarda yerini alacaktır. Dolayısıyla devletin bu tarzda destekleri üreticiye bir an önce ödenmesi de üretici açısından memnuniyet verici ve yeni üretim sezonuna hazırlanan üreticiye sermaye olacaktır. Bundan sonraki ödemelerin de devam etmesi, üreticinin en büyük beklentilerinden bir tanesidir. Altını çiziyorum üreticiye verilen her destek üretim olarak, ürün olarak, değer olarak karşımıza çıkacaktır.

O bilinçle ödemelerin bir an önce yapılması çok kıymetlidir. Ortada bir salgın olduğunu ve salgının üreticiyi nasıl etkileyeceği konusunda araştırmaların yapılması gerekmektedir. Bakanlığın da çok ciddi şekilde sahada bu virüsün üretime, üreticiye ne gibi bir zararı olacağı konusunda geç kalınmadan adım atılması gerektiğini düşünüyoruz."şeklinde ifade etti.

-"ÜRETİCİLERİMİZİN ÇİFTÇİ BELGELERİ ADRESLERİNE TESLİM EDİLECEKTİR"

Cefakar üreticilerimizin bu virüs krizinden etkilenmeden üretimine devam etmesini bir hak olarak gördüklerini kaydeden Turanlı, "Çiftçilerimizin COVİD-19 virüsü tedbirleri kapsamında devletimizin almış olduğu sokağa çıkma evde kal kuralına katiyen riayet edilmesi ve üreticilerimizin çiftçi belgesine ihtiyaç duyanların aşağıda belirtilen telefon numaralarıyla irtibata geçmeleri doğrultusunda tarafımızdan üreticilerimize çiftçi belgeleri adreslerine teslim edilecektir.  Rabbim ülkemize, milletimize yardım etsin, bu tür krizleri, afetleri bir daha yaşatmasın diyor."dedi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha