Adıyaman'ın Kahta ilçesinde Kahta Esnaf ve Sanatkarlar Odası (KESOB) Başkanı Tahsin Çatan, yeni destek paketleri açıklanmadan tam kapanmaya gitmenin, sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkarı çok daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya bırakacağını ifade etti.

Yüzlerce işyerinin kapanacağını fakat onların sattığı ürünleri reyonlarına koyacak marketlerin açık kalacağını ifade eden KESOB Başkanı Tahsin Çatan, "Bu adil değil. Esnafımız kapanıyor, ama ödediği vergiler, yanında çalıştırdığı elamanın sigortası, kendisinin sigorta primi kesintiye uğramadan devam ediyor. Yeni destek paketleri açıklanmadan tam kapanmaya gitmek sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkarı çok daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya bırakacaktır."dedi.

Koronavirüs ile ilgili alınan tedbirlerin başta esnaf ve sanatkarları olumsuz etkilediğini belirten Başkan Çatan, şunları kaydetti:

"Bu dönem yeni destek paketleri uygulanmadığı takdirde esnaf ve sanatkar camiası tarihin en büyük ekonomik sıkıntısını yaşayacaktır. Oyuncakçı dükkanı kapalı  ama ulusal zincir ve süper marketler oyuncak satacak. Çiçekçi esnafımız kapalı fakat ulusal zincir marketler çiçek satıyor. Kırtasiyeci kapalı fakat ulusal zincir marketler kırtasiye malzemesi satıyor. Tuhafiyeci esnafımız kapalı ama marketler tuhafiye ve çamaşır satıyor. Hırdavatçı esnafımız kapalı ama marketlerde hırdavat satılıyor. İnşaat malzemesi satan esnaf kapalı ama marketler boya-badana malzemesi satıyor. Gelinlik ve düğün kıyafetleri alan gelinlikçi ve konfeksiyoncu esnafımız, aldıkları ürünleri satamadığı gibi parasını da ödeyememektedir. Yüzlerce işyeri kapanacak ama onların sattığı ürünleri reyonlarına koyacak marketler açık kalacak. Bu adil değil. Esnafımız kapanıyor, ama ödediği vergiler, yanında çalıştırdığı elamanın sigortası, kendisinin sigorta primi kesintiye uğramadan devam ediyor."

Başkan Çatan, esnaf ve sanatkarların kısıtlama dönemlerinde oldukça mağduriyetler yaşadığını belirterek, "Şimdi tam kapanma ile bu mağduriyeti katlanacaktır. Bu konuda esnaf ve sanatkarlarımızın sorun ve talepleri TESK Genel başkanımız Bendevi Palandöken tarafından Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş’a 12 maddelik yeni talep listesi sunulmuş ve takibi yapılmaktadır.

Taleplerimiz şu şekilde:

Esnaf ve sanatkarlarımızın gelir vergisi, stopaj vb. gibi tüm vergilerden muaf olması. Elektrik, su, doğal gaz gibi enerji girdilerinin geçici olarak devletimizce finanse edilmesi. Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlara ekonomik destek verilmesi. Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkarlarımız ile yanlarında çalışanlarının SGK primlerinin devletimiz tarafından karşılanması. Esnaf ve sanatkarlarımızın borçlarının süresiz ve faizsiz olarak ertelenmesi. Ödenemeyen vergi borçlarının, geçmiş kredi borçlarının ve bankalara olan tüm borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi. Söz konusu pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntıya giren ve daha önce yararlandıkları yapılandırmaları bozulan esnaf ve sanatkârlarımıza yeni bir yapılandırma hakkının acilen sağlanması. Ticari araçların kullandığı akaryakıt fiyatlarında ÖTV ve KDV indirimi sağlanması. Salgın sona erip piyasa normalleşene kadar desteklerin sürdürülmesi. Esnaf ve sanatkarlarımız ile yanlarında çalışanlara Kovid- 19 aşısında öncelik tanınması. Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletilerek, yeni başvurulara imkân tanınmalı. Tam kapanma döneminde muafiyet kapsamında bulunan işyerleri dışında kalan esnaf ve sanatkârlarımıza nakdi destek sağlanmalıdır."

Kaynak : PHA

Kaynak: pha