Adıyaman’ın Kahta İlçesine düzenlenen bir etkinlikte bir araya gelen alevi dedeleri ve sünni kanaat önderleri ortak bir dil ile barış mesajı dileğinde bulundu.

Adıyaman’ın Kahta İlçesinin   Ortanca  köyünde bulunan geçmişi  Hz. Peygambere  dayandığı söylenilen Derviş Yusuf Ziyaretinde alevi Süsyan ve Bızrin Köylerindeki alevilerin ortaklaşa  düzenledikleri    lokma etkinliğinde  buluşan alevi  ve sünni’ler Türkiye’de barışın olması için dua etti.
İlçeye bağlı  Bağlar  ve Ortanca Köyü  sakinlerinin Alevi  Dedesi Hasan Turan öncülüğünde   düzenlenen ve  çok sayıda  büyükbaş  ve küçükbaş hayvanın lokma için kesildiği, sofralarında  binlerce misafirin ağırlandığı  etkinlikte  değişik inanç, mezhep, ırk ve memleketlere  mensup  yaklaşık 2 bin kişi bir araya geldi. 
Etkinlikte  yapılan konuşmalarda  ülkede  yaşanan  terör  olaylarının çok kötü sonuçlar getirdiğini, ülkenin ve tüm insanlarının acil olarak  barış ve huzura  ihtiyaç olduğu  belirtildi.
Etkinliğin organizatörlüğünü gerçekleştirenlerden Hüseyin Turan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’İnsanlık adına  duamız savaşlar dursun, hiçbir  yerde  kan akmasın, barış ve huzur  hakim olsun. Burada  mezhep  olarak asla  ayrım yapmıyoruz. Değişik mezheplere  mensup olmamıza  rağmen bir birimizi  can gibi  kardeş gibi  seviyoruz’’ dedi.
İstanbul’dan  etkinlik için gelen alevi  dedelerden İsmail  Büyükşahin, insanların değişik inançlara sahip  olmasının bir  zenginlik olduğunu ifade  ederek, Türkiye’mizde  yaşanan terör  olayları  bizim için Türkiye için büyük bir  lekedir. Bu olaylar asla Türkiye’ye  yakışmamaktadır. Bizim birlik ve beraberliğe  ihtiyacımız  var ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş’tan gelen İsmail Figen, lokma  etkinliğinin toplumsal kaynaşma ve birlikteliği için çok anlamlı bulduğunu  ve ileriki yıllarda  sürekli  katılacağını  söyledi.
Etkinliğe katılan Sunni vatandaşlardan Kahta Eski Belediye  Başkanı Yusuf Turanlı, çok uzun  yıllardan beri  alevi  ve sünni  toplumun bir arada  kardeşçe yaşadığını, yaşanan  terör  olaylarının ülkenin gelişmesine ve kardeşlik hukukuna büyük zararlar verdiğini  belirterek  terör  olaylarını  kınadı.
Lokma  etkinliğini düzenleyen alevi dedesi  Hasan Turan, burada değişik mezheplere ve görüşlere  sahip  olanların ortak  birleşme noktası  olduğunu, alevi  ve sünniler  arasında  inançsal olarak  bir  farklılığın olmadığını, aynı kutsal kitap ve aynı peygambere  inandıklarını  belirterek, yaklaşık yediyüz  seneden beri  devam eden  bu  etkinliğinin amacının kardeşlik olduğunu  ifade etti.
Etkinliğe katılan ailelerin tümü kurban keserek Derviş Yusuf zattı huzurunda dua etti. Alevi vatandaşlar kestikleri kurbanları pişirerek dağıttı.

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber