Adıyaman'ın Kahta ilçesinde çiftçilik yapan Emin Uçar'ın arpa tohumu merakı fabrikatörlük yolunu açtı.

Uçar, hem kazanan hem de kazandıran tohum hikayesini şöyle anlattı:

"Çiftçi çocuğuyum. Kızıma ziraat mühendisliğini tavsiye ettim. 2 yıl önce mezun oldu. Kızımla ilk işimiz yöremize uyumlu bir arpa tohumu çeşidini araştırmak oldu. Tohum çeşidi için Türkiye genelinde araştırma yaptık. Diyarbakır,  Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Malatya, Kahta ve Adıyaman,Trakya, İzmir, Adana ve  Türkiye’nin değişik bölgelerinde tohum çeşitlerini araştırdık. Diyarbakır'da ekilen bir tohumun en çok verim alınan tohum olduğunu gördüğümüzde tohumun nerden aldıkları konusunda bilgi aldık. Trakya'da AR-GE yapan bir firma ile irtibata geçerek bayilik anlaşması yaptık. Ege Üüniversitesi ile irtibata geçtik. Ege'de "Bayrak" ve "Seymenler arpa çeşitlerinin yöremize uygun olduğunu gördük. AR-GE'si (Araştırma-Geliştirme)yapılan bu tohumları ekmeye başladık."

 Önce tarlasında denedi

Adıyamanlı çiftçi Uçar," İncelemelerimiz sonucunda yöremize uyumlu ve yüksek verimli 3 çeşit arpa tohumu üzerine yoğunlaştık. Ege Üniversitesinden AR-GE'si yapılan "Bayrak", Trakya Üniversitesinde AR-GE'si yapılan “Seymen” ve Özel bir firma tarafından AR-GE'si yapılan " Barbaros” arpa tohumlarını deneme amacıyla ektik.  Uyguladığımız deneme üretimin başak, çimlenme ve diğer özellikleri bakımında yöredeki arpa çeşitlerinin iki katı verimli olduğunu gördük.  Bu tohumların bayiliğini alarak işe başladık. Çiftçileri de tarlamıza götürerek bizzat arpanın verimliliğinin nasıl katlandığını görmelerini sağladık. Arpa tarlasında arpa başaklarına gözleriyle inanamayan çiftçiler aynı tohumları ekmeye başladı. Tohum değişikliği ile çiftçilerimiz arpada rekoltenin ikiye katlandığının sevincini yaşadı. Bu yıl bize çok  yoğun şekilde siparişler geliyor.

"Çok yüksek verim alıyoruz"

Çiftçilerin ektiği yöresel arpa çeşidi bir dönümünden 250 ile 300 kilo ürün elde edilirken getirdiğimiz tohumu eken çiftçiler bir dönümde 400 ile 700 kilo arasında verim almaya başladılar. Bu durum bizde belgelidir. Hatta dönüme 750 kilo alan çiftçilerimiz bile oldu. Tohumun önemini görünce bu işe merak sardık. Üniversitelerle istişare ettik. AR-GE yapılan tohumları alıyoruz. Fiyatlarda da uçuk fark var. Arpanın kilosu 1 lira 30 kuruşken Bizden tohum alan çiftçilerin buğdayını 3 liradan biz alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Dev fabrika kurdu

Her yıl tohum müşterisi geçen yıllara göre ikiye katlanan Emin Uçar taleplere yetişemeyince tohum sektörünün en son teknoloji ile üretilen  makinelerden oluşan dev bir tohum tesisi kurdu. Saatte 10 ton tohum hazırlayan fabrikanın çok güzel çalıştığını belirten Uçar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Fabrikayı 2 bin kapalı ve 4 bin açık alanı bulunan 8 bin metrekarelik alanda kurduk. Tohumun bütün işlemleri burada yapılıyor. Fabrikamız son sistem teknoloji ile çalışmaktadır yöresel arpa ekiminde çimlenme oranı yüzde 70 iken bizim tohumlarda çimlenmede yüzde 98 garantisi veriyoruz. Çiftçilerimizin hasat zamanı yüzü gülünce bizim sevincimiz de kat kat artıyor. Yaptığımız işten mutluyuz."

Kaynak : PHA

Kaynak: pha