Kahta Ziraat Odası Başkanlığından yapılan açıklamada, tütüne alternatif olarak yüksek getirisi olan ve aile bireyleriyle birlikte çalışılarak küçük alanlarda yetiştirilebilen şeker otu bitkisinin tanıtılması ve yetiştirilme olanaklarının araştırılması için Kahta ilçesinde ve Adıyaman ilinde demonstrasyon bahçelerinin oluşturulması için üreticiler tarafından dikim yapılmaya başlanıldığı kaydedildi.

-Normal şekere oranla 300-400 kat daha tatlı

Alternatif ürün olarak sanayiye yönelik şeker otu bitkisinin yetiştirilmesi projesi GAP Eylem Planı kapsamında GAP Bölge Kalkınma idaresi tarafından finanse edildiği belirteilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu proje Adıyaman üniversitesi Koordinatörlüğünde, Kahta Ziraat Odası ile birlikte yürütülmektedir. Şeker otu bitkisi 5-7 yıl arasında tarlada kalabilen ekim, dikim ve bakım işlemleri tütün tarımı gibi olan yılda 2 defa hasadı yapılabilen çok yıllık bir bitkidir.  Şeker otu bitkisinin şu an 5 milyar dolarlık bir pazarı bulunmaktadır. Fabrikasyon işlemlerinden geçtikten sonra normal şekere oranla 300-400 kat daha tatlandırıcı özelliği bulunmaktadır. Diyabet, hipertansiyon hastalıkları başta olmak üzere kabızlık, obezite, depresyon gibi bir hastalığın tedavisine yardımcı olmaktadır."

-1 dekardan 500 kilogram kuru yaprak elde edilecek

Şeker otu bitkisinin hasadında yapraklarının toplandığı belirtilerek, "Yapraklar kuru şekilde veya toz haline getirilerek satılabilmekte yada fabrikasyon işlemlerinden sonra yapraklarından çıkarılan Reb A ve TSG maddeleri de satılabilmektedir. Dönümden 500 kg kuru yaprak elde edilebilmektedir. Kuru yaprağın kilosu 20-25 TL arasında değişmektedir. Kuru yapraklarından çıkarılacak 20 kg Reb A maddesinin kilosu 110 dolara,  20 kg TSG maddesi de 25 dolara satılmaktadır."denildi. 

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha