Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirilen program Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın sunduğu Mehter Konseri ile başladı.

Açılış konuşmaları bölümünde kürsüye gelen Türk Kızılay Kahramanmaraş Şube Başkanı Ökkeş Arslan Şerefoğlu, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada, Türk Kızılay’ın yaptığı çalışmaları anlattı.

Daha sonra kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, yaptığı konuşmada: “Belki de bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz bir kavram adına bugün buradayız. Dünyanın dört bir tarafında savaşlar olurken Dünya Barış gününü kutlamak bilmiyorum ne kadar sağlıklı ne kadar doğru ama çevremize baktığınız da özellikle ülkemizin etrafındaki Suriye, Irak bölgelerine baktığınızda böyle bir savaş ortamında en çok ihtiyaç duyduğunuz şeylerden birisi de barış ortamı. Kızılay Şube Başkanlığımıza böylesi bir günde böyle bir organizasyonda bizimle beraber olmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bugünü çocuklarla beraber kutlamanın daha manidar olduğunu düşünüyorum. Çünkü gelecek onların ve biz onlara bugün ki bu programla beraber barış dolu bir gelecek temennisi içerisindeyiz. Birleşmiş Milletler bugünü Dünya Barış Günü olarak ilan etmiş 1981 yılında ama aslında bizim kendi kültürümüzde kendi dinimiz hatta İslam kelimesinin manası içerisin de kelime anlamı içerisinde zaten barış kelimesi yer almakta. Biz özellikle Kahramanmaraşlılar olarak genelde de İslam Dünyası olarak zaten barış kelimesi ile kendimizi tanımlıyoruz. Dolayısıyla barış bugün birilerinin içini boşaltarak sadece ideolojik anlamlar yükleyerek ve yahut da bir takım maksatlarını yerine getirmek için kullandığı bir kavram değil. Bizim açımızdan Müslüman olmanın gereği barış kendi inancımızın gereği olan bir kavram. Özellikle de biz Türk milleti olarak Dünya arenasında yer aldığımız günden bu tarafa barış için çalışan bir milletiz. İşte görüyorsunuz son dönemde hatta birkaç gün içerisinde İdlib konusunda yapılan görüşmeleri gördüğünüz zaman görüyoruz ki barıştan yana olan ve bu tavrını her aşamada, her ortamda Dünyaya gösteren tek ülke Türkiye. Herkes bir yerlerden parsel toplama peşindeyken kendi ülkelerinin menfaatleri peşindeyken biz o bölgede yaşayan insanların barış içinde yaşaması için bütün çabamızı bunun üzerine kurmuşuz. Bu da bizim milletimize, ülkemize, inanç değerlerimize en yakışan şey olduğunu düşünüyorum. Tekrar bugünün aslında bugünle kalmaması yılın 365 gününün barış içerisinde geçmesi dilek ve temennisi ile bugünü kutluyorum hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından protokol mensupları ve çocuklar hep birlikte barışı temsinle beyaz güvercinleri uçurdular ve daha sonra da günün anlam ve önemine ilişkin beyaz balonları gökyüzüne bıraktılar.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Folklor Ekibi’nin sunduğu muhteşem halk oyunları gösterileri ilgi ile izlenirken, programın sonunda alana konulan Barış Defterini protokol mensupları imzaladılar.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha