Nasıl başlasam ki, denilirya bir kadını en güzel bir şiir anlatır diye!...
En güzel şiirin mısrasında,
En güzel Romanın kahramanıdır kadın!...
Yaşamımızın her alanına bir kadın dokunur,
Yaşama sebebimizdir kadın.
Nakşedendir nakış gibi ilmek ilmek dokuyan, Üretkendir, besleyendir kadın, üzerinize titreyendir.
Günün ilk ışıklararıyla uyanan kadındır!....
Ama gel gör ki ülkemizde özellikle son yıllarda kadınlar hunharca katlediliyor.
Kimi zaman; Çocuğunun gözlerinin önünde, kimi zaman bir sokak ortasında dövülen kadındır, istismara uğrayan, gururu incitilen kadındır, törelere kurban giden kadındır!.....
Sanki namus sadece kadınların, erkeklerin de değil midir ?.....
Kadın cinayetleriyle ilgili onlarca makale yazdım, çeşitli platformda konuşmalarım oldu. Benim üzüldüğüm nokta sanki ölümler sıradanmış gibi !...
Ya Ölen bir insan, insan !...
Kadınları metalaştıran ,sadece cinsel obje olarak görenlere inat,kadın insandır ,insan!...
Biz kadınlar kadın cinayetlerini asla kanıksamıyacağımızı bir kez daha haykırıyoruz!...
Kadın Cinayetleriyle ilgili verileri bir daha hatırlatmak istiyorum. "Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu" verilerine göre, 2018 yılında 440, 2019 yılında 474 ve 2020 yılının ilk 11 ayında 277 kadın cinayeti 162 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. 30 Aralık tarihinde ise aynı gün 4 kadın katledildi.
Yine Kadın Cinayetlerini durduracağız platformu 2021 Ocak ayı raporununa göre erkekler tarafından 23 Kadın Öldürüldü, 14 Kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
Kadınların değeri ve emeği büyüktür.
Mevcut iktidar her ne kadar kadının yerini,gücünü, emeğini ve gelişimini yok saysada bilyoruz ki, kadınlar bir ülkenin, bir toplumun en büyük yaratıcı ve emekçi güçleridir. Ve unutulmamamalıdı ki ,"Kadınları Güçlü Kılan Toplumlar Güçlüdür."
Buna ulusal kurtuluş mücadelesi de dahildir.Halide
Edip Adıvar, Kara Fatma, Nene Hatun, Adile Çavuş, Nezahat Onbaşı, Şerife Bacı ve daha nice adsız Kadın kahramanlar ülkemizin bağımsızlığına kavuşmasında büyük mücadeleleriyle,büyük katkılar sunmuşlardır.
Yani ne dün ne de bügün kadının yeri sadece dört duvar arası ve yok saymak değildir.
Kadınlar; emekleriyle, fedakarlıklarıyla, iradeli duruşlarıyla her türlü işin ve zorlukların üstesinden gelmişlerdir.
İşte bu noktada her zaman minnet duyacağımız,ülkemizin kurtarıcısı ,Kadın Hakları Savunucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gerçekleştirdiği devrimlerle Türk kadını layık olduğu haklara kavuşmasını sağlamıştır. Çağdaş Cumhuriyetimizin kurulmasıyla birlikte Türk kadını, eğitimden çalışma hayatına, siyasete, yaşamın her alanında önemli bir rol üstlenmiştir.
Ülkemizin kalkınmasında emeği olan, çalışan, üreten kadınlarımız eşit şartlarda istihdam edilmeli.
Toplumsal baskı,tecavüz, cinayet, cinsiyetçi bakış, sömürü, işte ayrımcılık, ücrette eşitsizlik ne yazık ki günümüzde artarak devem ediyor.
Covid–19 pandemisi, kadın yoksulluğunu ve şiddetini zirveye ulaştırdı.
Kadınlar kazanılmış haklarını kaybetmek istemiyor! ...
Kadınlar İstanbul Sözleşmesi ve 6284’ün etkin bir şekilde uygulanmasını istiyor, kadınlara etkin bir korunma sağlanabilmesi için yasaların caydırıcılığı ve Türkiye'nin altına imza attığı #İstanbulSözleşmesi'nin tam anlamıyla uygulanmasını istiyor.
Tüm gücü elinde bulunduran AKP iktidarı "İnsan Hakları Eylem Planı" adı altında açıkladığı konular , kişi hak ve özgürlüklerinin demokratik hale getirilmesi ile ilgili söylemleri her ne kadar halk tarafından güvenirliğini yitirmiş ise de , 8 Martta kadınlara nasıl bir vaatde bulunacaklarını inanın ben de merak ediyorum.
#İstanbulSözleşmesiYaşatır diyerek sokaklara dökülen binlerce kadının haykırışını ve Örgütlü mücadelesini yine görmezden gelecek mi?...
Medeni dünyanın vazgeçilmez, eşit bir parçası olan kadınların bu gününde öncelikle insan hakları temelinde daha özgür, adil, ve demoratik hakları olan, her türlü baskı ve şiddeten uzak,eşit insan koşullarında bir yaşam temel bir haktır.
Bu hak ve özgürlüklere saygılı, eşitlik içinde yaşadığmız bir ükle ve dünya özlemi insanım diyen herkesin özlemi olmalıdır.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde tüm ezilen,sömürülen ama yine de sevgiyle,inançla,umutla, yılmadan,yorulmadan,bıkıp usanmadan insan onurundan ve değerlerinden taviz vermeden yaşam yolunda dik duran,mücadele veren cesur,yürekli kadınlarımıza selam olsun!....
Sadece #8Martta değil her zaman kadının varlığını, kadının adil çalışma hakkını ve önemlisi de kadının yaşama hakkını unutmayınız!...
#8MartDünyaEmekçiKadınlarGünü
07.03.2021
Fatma Ulubey