İNSAN HAKLARI!
İnsan haklarıyla ilgili bir çok makale yazdım. Bugün bu yazıya ne kadar odaklanabilirim  bilmiyorum.  Konu o kadar genişki Sorun nerde ve  nasıl başlayacağımdır. İsterseniz Konfüçyus'un anlamlı bir sözüyle giriş yapalım. Ünlü düşünür diyor ki, "Soylu insan, hak ve adaleti her şeyden üstün tutar."
Yine bilgin diyor ki, "Bana hürriyetlerin en büyükleri olan düşünce, inanç, vicdan hürriyetlerini verin diyor.( Milton)
Evet, bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü!

Bildiğiniz gibi İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 1948'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilmiş, 10 Aralık'ta Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.
"İnsan Hakları  Evrensel Beyannamesi" tüm insanların dil,din,ırk,cinsiyet hiçbir ayrım ve  fark gözetilmeksizin yalnızca insan olarak eşit,özgür ve onurlu yaşam hakkına sahip  olmalarını garanti altına almıştır. Dolayısıyla bu hakla beraber özgür, eşit bireyler olarak insan onuruyla bağdaşacak şekilde davranmak,muamele etmek  insan haklarının olmasa olmazı,aynı zamanda da gereğidir.

Ülkemiz de beyannameyi ilk imzalayan ülkeler arasında yerini almaktadır. Tüm bunlara rağmen haklarımızın ne kadar farkındayız
Örneğin güzel yaşama hakkı olduğumuzu
Kişi dokunulmazlığı
Kişi özgürlüğü ve güvenliği
Özel hayatın gizliliği
Konut dokunulmazlığı
Haberleşme özgürlüğü
Yerleşme ve seyahat özgürlüğü
Din ve vicdan özgürlüğü
Düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü
Düşünce ve kanaat özgürlüğü
Bilim ve sanat özgürlüğü
Basın özgürlüğü
Süreli ve süresiz yayın hakkı
Dernek kurma özgürlüğü
Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı
Mülkiyet hakkı.
Evet tüm bu bireysel  haklar anayasamızda yer alıyor.  Ancak ne yazık ki, gerek ülkemizde olsun gerek dünyanın bir çok yerinde yaşanan acılar, savaşlar,ölümler,göçler açıklıklar,kıtlıklar devam etmektedir. İnsanın insana zülüm ettiği, haklının değil güçlünün devran sürdüğü  bir döneme tanık oluyoruz.

  İnsan hakları demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olarak,demokrasimizin daha ileri bir düzeye ulaşması,herkesin temel hak ve özgürlüklerden eşit bir şekilde yararlanması için önemli ve kalıcı reformlar hayata geçirilmeli,daha iyi yaşam standartları  için  çalışmalar yapılmalı, demokratik kitle örgütleri  güçlendirilmelidir.

 Haklarınızın farkında olmanız ve insanca yaşamanız dileğiyle...10 .12. 2018
Fatma Ulubey