İDLİP zirvesi yapıldı bitti. Birkaç gündür İktidar Muhalefet kanadı ve onların destekçisi gazeteci ve TV yorumcuları kendi perspektiflerinden olayı yorumluyorlar.

Aslında Moskova’da kısaca şu kararlar alındı;

**BM Güvenlik Konseyi tarafından Terör Örgütü olarak kabul edilen Tüm örgütler (HTŞ IŞİD, EL KAİDE vs.), İDLİP’ten temizlenecek.

**“Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü” tavizsiz kabul edilecek. Hatta anlaşma metninde bu konu ile ilgili “ kuvvetli taahhüt” ifadesine yer verilmiş..

**Geri çekilme söz konusu değil; Suriye rejimi son durumdaki yerinde kalacak.

**Suriye’deki ihtilafın askeri yolla değil; yalnızca Suriyelilerin öncülüğünde ve sahipliğinde, sona erdirilebileceği karara bağlanmış… Ne demekse???

**”Tüm Suriye’lilerin korunması, insani yardımların sağlanması, Ülke genelinde yerinden edilmelerin önlenmesi ve yerlerinden edilen herkesin asıl ikamet yerlerine geri dönmeleri sağlanacak..” Çok iddialı bir söz.. Bu nasıl sağlanacak?

**Halep-Şam M5 otoyolu Suriye’nin kontrolüne verilmiş; Serakip - Lazkiye M4 Otoyolu ise 6Km. Kuzeyi, 6Km. Güneyi “Güvenli Bölge” olarak ilan edilerek burası da bir nevi Suriye’nin kontrolüne bırakılmış.

Tabi en önemlisi ve en sevindirici tarafı da taraflar arasında ATEŞKES sağlanması.

Bakalım bunlar nasıl uygulamaya konulacak. Tabi bu konuda soru işaretleri de var;

Mesela İDLİP; Şu anda ATEŞKESİ de kabul etmeyen HTŞ’nin kontrolünde. HTŞ ve uzantısı gruplar kimine göre “Ilımlı Muhalefet” olarak tanımlanırken; BM Güvenlik Konseyine göre de Terör örgütü olarak tanımlanıyor. Bu Terör gruplarını kim nasıl temizleyecek? Yoksa bu görev de IŞİD’te olduğu gibi bize mi ihale edilecek?

Yerlerinden edilen halk asıl ikamet yerlerine nasıl ve kim tarafından gönderilecek?

“Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü” tavizsiz kabul edilecekse, Yarın bize “Topraklarımızdan çekilin” derlerse biz ne diyeceğiz.

Haklı olarak Terör Örgütleri “ATEŞKES” kapsamının dışında bırakılmış... Bu konuda birileri tarafından tertiplenecek “Sinsi” oyunların; mesela “Terör Örgütü militanları sandık” denilerek olası Ateşkes İhlallerinin önüne nasıl geçilecek?