İlimizin sahip olduğu en önemli değer ve zenginliklerden biri de, İslâm tarihinde önemli ve farklı bir yeri olan Hz. Safvân b. Mu’attal (ra)’ın topraklarımızda medfun olmasıdır.

Hz. Ömer’in (ra) hilafet yıllarında Anadolu coğrafyasına dönük gerçekleştirilen fetihler sonucu birçok sahabi Anadolu’ya gelmiştir. Bunlardan bir kısmı tekrar dönerken bazıları ise çıktıkları bu fetih yolunda şehit düşerek bu beldelerde kalmışlardır. Adıyaman’ımız da bu şerefe nail olan beldelerden birisidir. İçerisinde Hz. Peygamberin sahabelerinden birini misafir etmektedir.

Anadolu’nun değişik bölgelerinde farklı sahabe kabirleri olduğu söylense de bunlardan iki tanesi kesinlik arz etmektedir. İstanbul’un manevi Fatihi Eyüb el-Ensarî (ra) ile Adıyaman’ımızın manevi fatihi olan ve Samsat ile Kâhta arasında medfun bulunan Hz. Safvân b. Mu’attal hazretleridir.

Hz. Safvân b. Mu’attal (ra), Kur’an’da iffeti tescillenen ve iffetli olduğuna dair hakkında ayetler nazil olan aynı zamanda Hz. Peygamber Efendimiz’in (sas) O’nun için, “Ben Onun hakkında hayırdan başka bir şey bilmiyorum” buyurduğu kimsedir.

Genelde Anadolu özelde de Adıyaman’ımız için çok önemli hizmetleri bulunan Hz. Safvân b. Mu’attal’a (ra) karşı hem vefa hem de davasına hizmet borcumuz bulunmaktadır. Binlerce kilometre uzaklardan vatanını terk ederek bu coğrafyaya hicret eden örnek şahsiyet Hz. Safvân b. Mu’attal (ra), bizler için manevi bir rehber olarak varlığını sürdürmelidir.

Hz. Safvân’ı ve temsil ettiği ulvi değerleri anlatan birçok faaliyetlerin bugüne değin yapıldığını biliyoruz. Allah hepsinden razı olsun. Ancak bugün itibariyle baktığımızda görünen, bu tür faaliyet ve çalışmaların daha zenginleştirilerek, kapsamı ve hedef kitlesi daha genişletilerek ve kurumsal bir yapıya büründürülerek yapılması ihtiyacıdır. Bunun içinde sivil ve resmi, bireysel ve kurumsal herkesin elbirliği ve gönül birliği içerisinde yapmak durumundayız.

Her Müslümanın bu konuda hassasiyet göstermesi, sahiplenmesi ve yapılan/yapılacak çalışmalara destek vermesi hedefe daha çabuk ulaşmada önemli olduğunu düşünüyoruz.

Bu düşünceden hareketle Adıyaman’da faaliyet gösteren STK’lar ile bir araya gelinerek bir platform oluşturuldu. Tamamen gönüllülük esasına göre oluşturulan ve çalışmalarını sürdürecek olan bu platformun tek konusu ve çalışma alanı Hz. Safvân b. Mu’attal (ra) olması ortaya güzel şeylerin çıkacağının habercisidir diye düşünüyorum.

Birlikte yapılan birkaç istişarî toplantıdan sonra bu konuda yapılabilecekler konusunda birçok konu belirlendi ve bu kamuoyu ile paylaşıldı. İl protokolü başta olmak üzere kurum ve kuruluşlar ziyaret edilmeye başlandı. Ziyaretlerde platformun amacı, hedefi ve çalışmaları hakkında bilgiler verildi.

Hz. Safvân b. Mu’attal’ı anlama, anlatma, onu ve temsil ettiği ulvi değerleri, manevi iklimi bütün gönüllere ulaştırma bağlamında; Yıl içine yayılacak faaliyetlerin yanı sıra, geleneksel hale gelecek programlar tertiplenmesini öngörüyoruz. Herkese yönelik faaliyetlerin yanında öğrencilerin okul seviyelerine göre broşür ve kitapçıklar, tiyatro ve kısa filimler, akademik çalışmalar, afiş çalışmaları, yarışma, sempozyum, panel, seminer, söyleşi ve konferans gibi çalışmalarla birlikte Hz. Safvân’ın bilinmesinde büyük etkisi olacağını düşündüğümüz Adıyaman Üniversitesinin adının da Adıyaman Safvân Üniversitesi olarak değiştirilmesi konusunda kampanya çalışmaları planlıyoruz. Ki, bu konu birkaç yıldır bazı arkadaşlarca yazılarında gündeme getirilmişti. İlgili bakanlıklarla irtibata geçilerek gezi, tur ve proje çalışmaları içerisine alınmasını sağlama, Hz. Safvân’ın bulunduğu mekânda bir gençlik kampının tanzimi gibi daha birçok güzel ve yararlı taleplerimiz olacaktır.

Gayret bizden Tevfik Allah’tan düsturu ile çıktığımız bu yolda neler başarabilirsek onu fayda olarak görüyoruz. Bizler sadece önereceğiz, gündeme getireceğiz ve kamuoyu ile paylaşacağız. Yapabildiklerimizi yapıp, yapılanlara da katkı ve destek sunacağız. Bu konuda en büyük destekçilerimizin ve hatta yol arkadaşlarımızın da çok değerli hemşehrilerimizin olduğuna inanıyoruz.

Hz. Safvân b. Mu’attal külliyesinin bitirilerek bir an önce faaliyete geçirilmesi en öncelikli hedeflerimizden biridir. Bu konu gerekli görüşmeleri başlattık. Gerçi çalışmalar normal seyrinde ve taahhüt edilen süre içerisinde devam ediyor. Bunların, şartların elverdiğince hızlandırılarak külliyenin daha erken faaliyete geçirilmesi konusunda ilgilerle görüşmelerimizi yapıyoruz. Bu konuda yetkililerimizin de hassas olduklarını görmek bizleri sevindiriyor.

Hedeflerimizin biri de Adıyaman Üniversitesinin adının Adıyaman Safvân Üniversitesi olarak değiştirilmesidir. Bu konuda sembolik olarak imza kampanyası başlattık. Bu öneriye halkımızın büyük oranda destek vermesi bizleri memnun etmektedir.

Platformun çalışmalarına destek, katkı ve katılım sunan ve sunacak olan herkese, her kesime gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. Bu konuda başlattığımız birliktelik, girişim ve hareketliliğin farkındalık oluşturacağına ve dikkatleri buraya çekeceğine inanıyoruz.

İlimizin ihtiyacı olan bütün alanlarda olduğu gibi bu konuda da Adıyaman’ın hak ettiği şekliyle istifade etmesi ve hak ettiği hizmeti alması en büyük dileğimizdir.