Hukukun sözlük anlamında; toplumu düzenleyen ve devlet yaptırımıyla güçlendirilmiş bulunan kuralların, yasaların bütünüdür der. Kişinin başına bir olay geldiği zaman kendisini güvende olduğunu,hak arama noktasında başvuracağı,sığınacağı yer hukuktur, adaletdir.
Düşünün ki, bir ülkede :
Ekonomi bozulmuşsa, işsizlik had safhadaysa, paranız sürekli değer kaybediyorsa, enflasyonu durduramaz hale getirmişseniz, dış politikada yalnızlaşmışsanız, yargıya olan güveniniz sarsılmışsa,Tarım bitmişse, Hayvancılık bitmişse,
Yargıçlar, Hakimler özgür ve tarafsız olarak, hukukun temel ilkerine göre karar veremeyip siyasi otoritenin etkisindeyse!...Yani Hukuk siyasallaşmışsa demiyorum.... Siyasallaşırsa vah halimize diliyorum!....
Diyeceksiniz mevcut AKP iktidarı hangi alana müdahale etmiyor ki!...Evet,haklısınız.
Baskıcı bir siyasi anlayışın giderek kendisini hissetirmesi, daha çok demokrasi,hak , ve özgürlüklerden bahsetmemizi öncelikli kılıyor. Böyle bir atmosferde Türkiye iyi yönetiliyor diyebilir minisiniz?..
Hukuk, adalet, adil yargılama… Bu önemli kavramlar Türkiye’nin gündeminden hiç düşmeyen konuların başında geliyor. Özellikle AKP dönemindeki yargılamalarda ortaya çıkan hukuksuzluklarla birlikte bu kavramları önceki dönemlere nazaran daha fazla tartışmaya başladık. Siyaset intikam alma aracı değildir,olmamalıdır.
Yargı'nın kurumsal anlamda siyasal organların etkisi altında kalması büyük bir tehlikedir. Yargı'nın siyasallaşması hukuk devletinin sonu olur.
Bakın somut bir örnek vermek istiyorum. Daha bir kaç gün önce Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu hakkında vermiş olduğu "hak ihlali" kararını "tanımayan" Yerel Mahkeme görev suçu işlemekte ve Anayasayı askıya almaktadır.
CHP İstanbul Milletvekili Sn. Enis Berberoğlu hakkında AYM'nin aldığı hak ihlali kararı yerel mahkeme tarafından tanınmayarak hukuk çiğnenmiştir.
Biz herkes için sadece adalet diyoruz!...
Unutulmamalıdır ki, adalet haksızlık yapanlara da bir gün lazım olacaktır.
Yaşanan tüm olumsuzlukları göz önünde bulundurursak , Ülkemizin temel sorun alanlarından birini yargı oluşturmaktadır. Son yıllarda yapılan kamuoyu araştırmalarında yargıya yönelik güven duygusunun her geçen gün daha da azaldığı tespit edilmektedir. Bu nedenle Yargı'nın bağımsız olması gerektiğini önemle savunuyoruz.
Yargı'nın işleyişine ilişkin kamuoyunda oluşan yaygın güvensizlik duygusu ve toplumda güçlü bir şekilde kendisini hissettiren adalet arayışı ve beklentisi, yargının kendisinden beklenen özgürlükleri koruma ve adalet dağıtma işlevinin, fonksiyonunun gereği gibi yerine getirememesinden beslenmektedir.
Yargı'nın, var oluş sebebinden uzaklaşmaması, uygun bir biçimde görev icra edememesi, anayasal ve yasal düzenlemelerin eksikliğinden ya da yanlışlığından çok , yargının siyasal iktidar karşısında bağımsız ve tarafsız olamamasından kaynaklanmaktadır söylemine içtenlikle katılıyorum. Bu nedenle, yargı alanında yaşanan sorunların çözümüne ve yargıya dair güvensizlik duygusunun aşılmasına, iktidarın baskı kurmaması ve adaletin tam anlamıyla işlemesi gerekiyor.
Adalet herkes için eşit olmalıdır. Hayat o zaman yaşamaya değer olacaktır sözünü asla unutmayalım!...
CORONA HALA ÖLDÜRÜYOR!...
Yaşamımızın her alanında sorunlar derinleşirken bir de hayatta kalma mücedelesi veriyoruz!...
Değerli okurlar, Covid- 19 salgını bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini artırmaya devam ediyor.Bilindiği üzere sonbaharda normal grip salgınıyla beraber tehlike daha da artmaya başladı.Bu durumda olmsuz etkilenen, hatta ilk sırada yer alan Adıyaman ilimizdir.Coronavirüs vaka ve ölüm sayıları her geçen gün artsa da ne yazık ki kurallara uyuyulmuyor. Halkımızın üzülerek söylüyorum çoğunluğu, virüs yokmuşcasına çok duyarsız bir şekilde hareket ederek, hem kendi sağlığını hem de başkasının sağlığını tehlikeye atıyor.
Maske kulanmadan, sosyal mesafeyi hiçe sayanlara bir kez daha sesleniyorum, lütfen kurallara dikkat ediniz!...Umursamazlık had safhada!...
Bakın daha yeni bir meslekdaşımızı, değerli bir gazeteci ağabeyimiz olan Hacı Bozkurt'u Covid -19 'dan kaybettik,ışıklar içinde uyusun. Bu virüs çok acımasız,genç, yaşlı demeden insanları öldürüyor!....
Sağlık personelinin canları pahasına verdiği mücadeleyi unutmayınız,sağlıklı kalmak için,
#Maska
#SosyalMesafe
#HijyeneDikkatEdelim
Bizden söylemesi!....15.10.2020
Fatma Ulubey