*Mesleğinde zirve yapan Şükrü Dudu’nun, “Hayata Makas Atmak” adlı kitabında başarısının sırlarının işletme kitaplarından süzüldüğü görülebilir, her birinin gençlere ve iş dünyasına örnek uygulamalar olduğu rahatlıkla ifade edilebilir.

*Dudu, berberliği sadece saç kesme olarak değil, tarz ve yaşam biçimine katkı sunmak olarak tanımlıyor ve işini gerçek anlamda müşteri odaklı yaklaşım ve kişiselleştirilmiş hizmet vererek, ne kadar farklı bir bakış açısı ile ele aldığını anlatıyor.

Sivas Çetinkaya’da babasının yanında berber çıraklığına başladığında 7 yaşındaydı. Mesleğini kısa zamanda çok sevdi. Bir yandan okul, bir yandan mesleği devam ederken, nedense gönlünde hep daha iyisi olmak, büyük şehirler, ünlü kişiler vardı. İlk iş olarak Müjde Ar’a, sonrasında Sonra Cüneyt Arkın ve Tarık Akan’a mektuplar yazdı. Duygu ve düşüncelerini yazdı, iletişim kurmak istedi. Aldığı yanıtlar onu mutlu etti.

Kısa süre içinde mesleğinde zirveye çıkmanın hayallerini kurmaya başladı. İçi içine sığmıyordu, hayalinin peşinden, daha 14 yaşında iken dayılarının da yaşadığı İstanbul’a geldi. Kısa zamanda iş buldu ve çalışmaya başladı ama daha iyisini yapmak adına hep arayıştaydı.

Daha iyi bir konumda olan başka bir berberde işe başladı. Bu berberde önemli-tanınmış müşteriler vardı. Hayat bu ya, ancak filmlerde izleyebildiği Tarık Akan’ı tıraş etmek nasip oldu. Sevinçten uçuyordu, böylesi olaylar onun heyecanını ve iş şevkini artırıyor, bu da gözünün hep yukarılarda, en tepede olmasına neden oluyordu.

İŞİNİN GEREĞİ NE İSE ONU KUSURSUZ YAPMASIYLA KISA ZAMANDA BAŞARILI OLDU

İstanbul’da başarının pırıltılarını hissetmeye başladı. Ancak ilk kazandığı parayla televizyon aldığı anası ve ailesini özlemeye başlayınca, gurbetin uzaklara gitmek değil, sevdiklerinden ayrılmak olduğunu anladı. 16 yaşına geldiğinde ailesini İstanbul’a getirtti.

Yavaş yavaş ünlenmeye başladığında kendisini askerde buldu. Askerde de ünlenmeye devam etti. Üst düzey komutanlarını tıraş etmeye başladı Askerden döner dönmez Sürmeli Berber Salonunda çalışmaya başladı ve orada çalışkanlığı, dikkati, ustalığı, titizliği, mütevazı yaklaşımı, işinin gereği ne ise onu kusursuz yapmasıyla kısa zamanda başarılı oldu.

USTASI ONU PARİS’TE DÜZENLENEN KUAFÖR FUARINA GÖTÜRDÜ

23 yaşına geldiğinde, ustası onu Paris’te düzenlenen Kuaför/Berber fuarına götürdü. Orada ufku daha da açıldı ve içindeki kıvılcım tutuşmaya başladı. Bu durum çalıştığı dükkana yüzde elli ortak olmasına neden oldu. Patron yarısı olması ve kısa zamanda yarattığı ünüyle, daha fazla sayıda ünlüleri tıraş etmeye başladı ve böylece çevresiyle birlikte vizyonu daha da genişledi.

Hep iş hayatında doğru seçimler yapacak değil ya bu kez de eş seçiminde aynısını yaptı. Sivaslı Şükrü, İstanbul’da Sivas’lı Nuran’la karşılaştı ve kısa sürede evlendi. İki bin kişilik düğün adeta ünlüler geçidi, rüya gibiydi. Çok sevdiği kişi ile evlenip düzenli bir yaşama kavuşması, işine daha fazla konsantre olmasını sağladı, başarısını artırdı. Genç yaşında aldığı sorumluluklar ve başarılarıyla, işinin olduğu gibi ailesinin de kahramanı ve toparlayıcısı oldu.

TÜRKİYE’DE İLK VİP ODALI BERBER UYGULAMASI ÇOK TUTTU

Bu olgunluk ona, Türkiye’de ilk VİP odalı berber olma düşüncesini sağladı ve bu uygulama çok tuttu. Müşteri odaklılık her zaman iyi sonuçlar verirdi, öyle de oldu. Kısa sürede ünlü ve varlıklı müşterileri arttı. Artık onun adı Ünlüler Berberi idi. Habertürk Gazetesinde 80’i aşkın tanınmış kişilerle röportajlar yaptı. En büyük hayali ise Amerikan Başkanı’nı tıraş etmekti.

Kendisini sürekli geliştirmeye çok önem verdi. Bunun için Mümin Sekman’ın kitaplarını adeta yuttu, seminerlerine katıldı. Başarısı ve ünü artmaya başlayınca bir holding şirketinde “Nasıl Başarılı Oldum” temalı seminerler vermeye, üniversitelerde başarı hikayesini anlatmaya başladı. 1

MESLEĞİNDE ZİRVE YAPAN ŞÜKRÜ DUDU’NUN, “HAYATA MAKAS ATMAK” KİTABI

Mesleğinde zirve yapan Şükrü Dudu’nun, “Hayata Makas Atmak” adlı kitabında (Alfa Yayımcılık) başarısının sırlarının işletme kitaplarından süzüldüğü görülebilir, her birinin gençlere ve iş dünyasına örnek uygulamalar olduğu rahatlıkla ifade edilebilir. Kitabın satır aralarında onu zirveye taşıyan sıra dışı başlıklar ve tavsiyeler aşağıdaki şekilde özetlenebilir.

  • Hangi mesleği yaptığınız değil, yaptığınız mesleği ne kadar iyi yaptığınızın önemi,
  • Müşteriyi iyi tanımak, kişiselleştirilmiş hizmet sunmak ve bir o kadar da mesafeli olmak,
  • Her güne, işe ilk başlanılan gün heyecanıyla başlamak,
  • Ekip arkadaşlarına güvenmek ve onları takdir etmek,
  • Alınganlık, kırılganlık, kindarlık gibi kavramları çöpe atmak,
  • Tüm müşterilere “insan” gözüyle bakmak ve ayrım yapmamak,
  • Üstün başarıların azim, özveri, gayret ve çalışkanlıkla geldiğini unutmamak,
  • Yaşam boyunca hem öğrenci hem öğretmen olmak,
  • Kısa süreli kar peşinde koşmak yerine, uzun vadeli düşünmek,
  • Her an, her dakika sınavda veya karne heyecanı yaşıyormuşçasına çalışmak,
  • Empatiyi hayatımızın bir parçası haline getirmek,
  • İşinin markası olmak, bunun için yenilikleri rakiplerden önce yakalayabilmek,
  • Bu kadar şey bilmek benim için yeterli diyen kişilerle çalışmamak,
  • Kendi aklımız kadar başkalarının aklından yararlanmayı bilmek,
  • Bir maraton koşucusu gibi sürekli mücadele etmek,

İŞİNİ MÜŞTERİ ODAKLI YAKLAŞIM VE KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ HİZMET İLE YAPIYOR

Dudu, kitabında bütün bunlarla birlikte berberliği sadece saç kesme olarak değil, tarz ve yaşam biçimine katkı sunmak olarak tanımlıyor ve işini gerçek anlamda müşteri odaklı yaklaşım ve kişiselleştirilmiş hizmet vererek, ne kadar farklı bir bakış açısı ile ele aldığını anlatıyor.

Sonuç olarak, başarının; hayal etmekle, hayal doğrultusunda uygun stratejiler uygulayarak çalışmakla, disiplin, özveri ve müşteri odaklı yaklaşımla geldiğine bir kez daha tanık olmaktayız. Dudu, zirveye ulaştığı mesleğinde zirvede kalmak için bugüne kadar yaptıklarından daha fazlasını ve daha iyisini yapmak için maratona devam etmekte. Yakında dizi, film yaparsa şaşırmamak gerek, çünkü o maratona devam ediyor.

Şaban Çağıran

Bankacı

[email protected]