Hani hep deriz ya!nerede o eski günler, nerede o bayramlar, nerede o sevgi, saygı v.b….. genelde geçmişe özlemle bakarız ve bir selamın senet yerine geçtiğinden, itibarın para ile değil, güvenilir olmaktan geçtiğini söyleriz. Dağrudur da bir dönem öyle idi.

Hep yakınırız şimdiki gençler saygısız, sorumsuz, a sosyal ve teknolojiye teslim olmuşlar diye. Doğrudur da. Zaman ve teknoloji yaşamı farklılaştırdı.

Özellikle tv proğramları ve bilgisayar sadece gençlerin değil, bizlerin de yaşamını değiştirdi. Para ve kayırmacılık her şey oldu. Acıma hissi ve paylaşım kaybolurken, gemisini kurtaran kaptan oldu.

Evet eskiden sevgi, saygı, paylaşım vardı ama bizlere bu şekilde yaşamayı öğreten kanaat önderleri, ustalar, amcalar da vardı.

Lafı çok uzattım, sadede geleyim. Hayattan alınan derslere kendimden örnek vereyim.

Yaşadıklarım ve öğrendiklerimden yola çıkarak söyleyeyim beni tanıyanlar bilir. Hiç kimsenin masasına, makamına samimiyet göstergesi olarak oturmam. Bir esnaftan tek bir çivi bile alsam, esnaf ne kadar olmaz dese de mutlaka para bırakırım. Bunun sebebi ise aldığım derstir.

Anlatayım: 80 li yılların sonları, iş yerim var. Besni’de adettir, esnaf öğle yemeğini genelde birkaç kişi birleşerek fırında yaptırır ya da lokantadan ister. Biz de öyle yapıyoruz. Benim iş yerinin tam karşısında demirci Ökkeş ustanın dükkanı var. Ökkeş ustanın dükkanının üstü de kendi evi. Ökkeş usta her öğlen yakındaki lokantadan yemek sipariş ederek yerdi. Bu da benim garibime giderdi. Bir gün Ökkeş ustaya, usta biz mecburuz ama senin evin hemen dükkanın üstü neden her gün lokantadan yemek yiyorsun diye sordum. Bana gülerek, Asım efendi ( bana hep Asım efendi diye hitap ederdi rahmetli ) ben bilmiyor muyum 15-20 basamak çıkıp evde yemek yemeyi. Ama o çocukta oraya dükkan açmış rızkını arıyor, evine ekmek götürecek. Ben yemezsem, sen yemezsen bu çocuk neyle geçinecek diyerek tokat gibi bir hayat dersi vermişti.

Esnaf dayanışması, ahi geleneği bu olsa gerek. Şimdi bakıyorum da önce ben, sonra ben, her zaman ben anlayışı ile, çevremizden birinin işi ters gitse de rezil olsa beklentisi daha fazla. Evet biz gençlere kızıyoruz ama bu gençlere hayatı öğretecek, temsiller verecek ustalarımız, kanaat önderlerimiz de maalesef yok…….

ASIM ÖCAL

30.6.2019