Adıyaman İl Halk Kütüphanesi binasının yıkılarak yerine yeni bina yapılması konusu 2013 yılında gündeme gelmiş, bu gelişme ile ilgili olarak bir basın açıklaması yapmış ve yerinin yeşil alan olarak kalmasının en uygun tercih olacağın ifade etmiştik.

Şehrimizin hafızasına kazınan ve binlerce çocuğumuzun, gencimizin geleceğini belirlemede, okumayı ve çalışmayı sevmede önemli bir yeri olan, aynı zamanda sayısız insanımızın kitapla tanışıp buluştuğu İl Halk Kütüphanemizin binasının yıkıldığını öğrendik. Yıllardır beklenen bir şeydi.

Hüzün, sevinç ve endişe ile karışık duygular içerisindeyiz. Hüzün; çünkü geçmişimize ve hatıralara dair önemli izler var, vefa var. Sevinç diyoruz; çünkü kullanma ömrünü tamamlamış betonarme yapı tehlike arz etmeden yıkıldı. Ve endişe diyoruz; yerinin yeşil alan değil de yine bina olacağı gerçeği var.

Yaşanabilir bir çevre meydana getirmenin, mevcut yeşil alanlarla birlikte yeni alanlar oluşturmaktan ve hep birlikte yaşadığımız şehrin daha duyarlı planlanmasından geçtiğine inanıyoruz.

Demokrasi Parkı bitişiğindeki, artık işlevini yerine getirmekten uzak kütüphane binasının yıkılarak daha modern ve işlevsel, kütüphanenin de içinde yer alacağı bir kültür kompleksinin yapılmasının doğru ve yerinde bir karar olduğuna inanıyorum.

Ancak, kütüphane binasının yerine yapılacak çok katlı büyük bir binanın Demokrasi Parkının bulunduğu alanın ve çevresi için görüntü, estetik ve çevre bilinci bakımından uygun olmayacağı kanaatindeyim.

Bunun yerine, hazır fırsat doğmuşken yıkılan kütüphane binasının aynı yere değil de mümkünse şehir merkezinin dışında, daha geniş bir alanda ya da alternatif olabilecek mesela eski otogar alanının yerine yapılmasının, yıkılan binanın yerinin de müze ile hatta Buhara Caddesinin kuzeyindeki yapıların da kamulaştırılarak, hep birlikte, modern bir park alanına dönüştürülmesinin ve sadece Cumhuriyet İlkokulunun eski binasının tarihi özelliği bakımından bu yönde değerlendirilmesinin daha doğru olacaktır.

Amacımız daha yaşanabilir, daha modern ve insana yakışır bir şehir oluşturmaktır. Kitap, kütüphane ve kültür sarayı bizim vazgeçilmezlerimizdendir. Ancak bu ihtiyaca cevap verirken günübirlik veya kısa vadeli planlamalar yerine, uzun vadeli, gelecek öngörüsü içerisinde yapılacak planlama ve çalışmalar yeni nesillere daha faydalı olacaktır.

Geleceğimizi şekillendirecek düzenlemelerin, hızla gelişen dünyamızda, geleceğin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yapılması şehre karşı önemli vazifelerimizdendir. Ancak bugüne değin öngörülü ve uzun vadeli planlamalarla, gelişen ve büyüyen şehrin ihtiyaçları göz önüne alınarak yapılmış yapı, yol, alan gibi çalışmalar bakımından şehrimizin yeterince ciddiye alındığı pek söylenemez.

İl Halk Kütüphanesinin yeri için de aynı şey olacaktır. Yani yeni bina, yıkılan binanın yerine yapılacaktır. Karar bu şekilde zaten. Bu satırları bir anlamda da tarihe not düşmek ve okuyucuyu şahit tutmak adına yazdım. Bir şey daha; Halk Kütüphanesinin yeri hakkında halkla bir anket yapılsaydı, eminim ki, kahir ekseriyetle yeşil alan yapılsın denecekti.

Birçok konuda olduğu gibi şehircilik alanında da geçmişten ders çıkarmak gibi derdimiz yok maalesef.