Ahmet Arif diyor ya ," Nerede bir can ölse, oralı olur yüreğim. Olmalı zaten. Olmazsa insan olmaz yüreğim.”

Ben de diyorum ki, Nerede bir sorun varsa oralı olur yüreğim. Olmazsa insan olmaz yüreğim. Ben ülkemin güzelliklerini, zenginliklerini,, doğasını seviyorum. Bazen stresli, yoğun tempomuzdan sıyrılıp nefes almak isteriz, böyle bir durumda kendimizi atıverdiğimiz yer doğadır, tarihi güzelliklerimizdir.

 Ancak son yıllarda doğayı katlettik, ağaçları kestik, ormanları yaktık, imara açtık. HES'lerle dereleri kuruttuk. Doğanın dengesini bozduk.

Son günlerde ODTÜ'de öğrencilerin günlerdir KYK yurdu yapılmaması için çadır kurarak direndiği Kavaklık alanın tüm direnmelere rağmen çok sayıda ağacın kesilmesi orda öğrencilerin maruz kaldığı arbede beni gerçekten üzdü. Bugün aslında başka önemli bir konuya daha değinmek istiyorum.

Uzun zamandır Hasankeyf'in sular altında kalacağı konusu kamuoyunda tartışılır, konuşulur. Geçtiğimiz günlerde Hasankeyf tarihi güzelliğimizi yerinde görme fırsatı buldum. Sağlam yapılar zamana adeta meydan okuyor, Orda yaşayan halkımıza söz verdim bu konuyu ben de gündeme getireceğim diye. Halk bu güzelliğin sular altında kalmasını istemiyor, direnince bir takım zorluklarla karşılaşıyor.

Biz Hasankeyf gibi tarihi olan kadim bir şehrin sular altında kalmasını istemiyoruz. Hasankeyf'in bugüne kadar bilinen tarihi M.S 1. yy’a dayandırılıyordu fakat baraj yapımında yapılan çalışmalarda bulanan çanak çömlek ve tarım aletlerinin Hasankeyf'in tarihinin M.Ö 9.yy'a kadar eski olduğunu gösterdi.  Ayrıca kendi döneminde ticaret yolu üzerinde olduğu neredeyse bütün bölgenin ticareti Hasankeyf'ten geçiyordu.

Bölgede hüküm sürmüş olan Artuklulara yaklaşık 130 yıl boyunca başkentlik yapmıştır.

Peki biz neden bu denli önemli bir tarihi mirasımızı yok ediyoruz? Bir rant uğruna değer mi? Bu sorularımı sorgulaya durun eğer bu tarih, bu medeniyet Avrupalıların elinde olmuş olsaydı, bırakın baraj yapmayı Sit alanı yapıp insanların bile oraya girmesine izin vermezlerdi. Burası 1981 yılında bütünüyle Sit alanı ilan edilmiş yani Sit alanı olmasına rağmen şu an iş makineleri çalışıyor, bu çelişkiyi anlamak zor.

Unutmayalım ki, Tarih sadece bizim değil hepimiz, bütün insanlığın tarihi...

Doğal değerlerimizi gelecek kuşağa aktarmamız için.

#HasankeyfSularAltındaKalmasın