Hafta sonu (Pazar akşamı ) Hasancık köyündeydim. Hasancık köyü daha önce belediyelikti, ancak nüfusu yetersiz gelince, köy statüsüne geri döndü. Kâhta, Samsat, Sincik, Gerger ve Diyarbakır ulaşımının sağlandığı, hayli trafiği yoğun olan bir yol. Bu yolda sürücüler çok hızlı gidiyorlar. Sürücüler önünü ya göremiyorlar ya da görünce artık geç oluyor. Yolun özelliğinden kaynaklanan birçok ölümlü ve sakat bırakan kazalar meydana geliyor.

Dayım oğlunun sünneti vardı. Evleri hemen anayolun kenarındaydı. Düğün yeri ise, tam yolun karşı tarafındaydı. İki yolu geçip, oraya gitmek gerekiyor. Dakikalarca refüjü geçmek için bekliyoruz. Ne sağdan gelen arabalar görünüyor ne de soldan gelen arabalar görünüyor. Korkarak da olsa karşıya geçebildik. Hele yaşlıların, çocukların, rahatsız olanların karşıya geçmelerini düşünemiyorum. Tam bir çile ve işkence gibi.

Daha birkaç hafta önce,  aynı yerde yine ölümlü bir trafik kazası yaşandı. Genç yaşında bir bayan, karşıdan karşıya geçerken, araba çarpması sonucu hayatını yitirdi. Belki sürücülerin de tam hatalı oldukları söylenemez, karşıdan karşıya geçecek yayalar da tam suçlu sayılamaz. Yolun hız yapamaya müsait olması ve tam önlerinin görülememesi nedeniyle kazalar olabiliyor. Görünen o ki böyle giderse, bu sonda olmayacak.

Düğün devam ediyor, bizim eve dönmemiz gerekiyor. Yolun kenarında, karanlıkta Kâhta minibüsü bekliyoruz. Yol kenarında, aydınlatma yok. Yanımızdan geçen bir kadın, elinde iki yemek tabldotla karşıya geçti. Minibüs gelmediği için, biz halen beklemedeyiz.

Aniden bir çarpma sesiyle irkiliyor ve o tarafa doğru bakıyoruz. Karanlık, bir şey görünmüyor. Karşı bakkalda oturan birkaç kişi oraya koşuyor. Ben de trafiğe aldırış etmeden, karşıya geçiyorum. Birkaç adam ellerinden ve ayaklarından tuttukları birini,  iki yolun arasındaki refüje getiriyorlar. Yaklaşık elli yaşlarında bir kadın! Tabldot tabaklarından biri elinde, bırakmamış! Diğeri, yolun uzakça bir yerinde. Yaklaşık 50 metre ileride bir taksi duruyor. Görünen o ki, o araba çarpmış. Kadını bırakanlar arabaya doğru koşuyorlar, dövmek için tabi! Kadın ayağa kalkıyor, hemen karşıya geçmeye çalışıyor. Engel oluyorum. “Araba kime çarptı?” diyorum. “Bana çarptı” diyor. “Hani bir şeyin de yok!” demeye kalmadan, karşı yolun kenarına geçti. Bir kaç adam, taksi sürücüsüyle tartışırlarken,  birkaç kişi de gelen kadını götürüyor. Yolun için de, taksinin ön tamponu kopmuş, arkadan gelen başka bir araç çarpınca, havalanıyor, başka bir yere uçar gibi gidiyor.

Dedim ya karanlık, Ancak cep telefonu ışıklarıyla ya da gelen-geçen arabaların far ışıkları aydınlatıyor. Arabanın haline bakıyorum, kadının haline bakıyorum. Hayretler içerisinde kalıyorum. Araba hızla çapmadıysa, ön tamponu nasıl düşüyor, o hızla kadına çarptıysa, nasıl takla atmıyor, kadın nasıl ayağa kalkıp, yolun karşısında geçebildi. Hem de elinde kalan diğer tabldot tabağıyla. Yoksa kadın şoka mı germişti? İnanılır gibi değildi.

Bir taraftan, düğün son hızıyla devam ederken, diğer taraftan, arabayla, şoförüyle uğraşanlar vardı. Esas önemli olan, o darbelerden nasıl kurtulduğuna akıl erdiremediğim bir bayan vardı.

Hengâme devam ederken, duran Kâhta Adıyaman minibüsüne bindik. Geride neler oldu, bilemiyorum!

Daha birkaç hafta önce, meydana gelen ölümlü olayın sıcaklığı geçmeden, ikinci bir olaya da canlı olarak rast gelmiştim. Doğrusu yazı yazarken bile, halen olayın heyecanını ve sıcaklığını üzerimden tam atamamış durumdayım. Aklıma geldikçe, içim titremektedir

Görünen o ki, Hasancık köyünün yol kenarındaki meskûn alanın içerisinde oturanlar büyük bir tehlikeyle karşı karşıyalar. Her an başka kazaların olması muhtemeldir. Acilen köyün içinden geçen yolun kenarı, bir şekilde korunaklı hale gelmesi gerekiyor. Belki bir tel örgü çekilebilir, belki bir üst geçit yapılabilir ya da bir alt geçit yapılabilir. Hız yapmaya müsait olan, gelen-giden sürücülerin, yolun tamamını görmelerini zor olduğu bu yerde,  Uzmanlar ve yetkililer gerekli önlemlerin alınması için, acılan bir çözüm bulmaları gerekiyor.

Hele o yolda, hız kesinlikle hız yapılmamalıdır.

Acilen bir aydınlatma sistemi yapılmalıdır.

Yine acilen Emniyet, bir kamera sistemi kurmalıdır.

Hasancık yolu gerçekten tehlikeli, her zaman kaza olmasına çok müsait bir durumdadır.

Kerim BAYDAK

[email protected]