Ülkelerinde yaşanan iç savaş nedeniyle kaçarak Türkiye’de bir çok ilde olduğu gibi Adıyaman’da yaşam mücadelesi veren ailelerin geçimine katkı sağlamak isteyen yaşları 5 ile 9 yaş arasında olan çocukları görenler, bu çocukların bir an önce topluma kazandırılmasını ve sokaklardan uzak tutulmasını isteyerek, tepkilerini şu şekilde dile getirdiler:
“Ülkemize kabül ettik fakat bu şekilde kendi yaşıtları evlerinde sıcak odada oyun oynarken bu çocukların dışarıda bu şekilde dolaşmalarını yanlış buluyoruz. Bizim ülkemiz zengin bir ülkedir bu çocukları ve ailelerine sahip çıkması gerekir bu çocukları okula kazandırılmalı ve ailelerine ise iyi bir gelecek hazırlanmalıdır. Adıyaman’da yetkililerin bu soruna bir an önce el atmalarını bekliyoruz, artık sokaklarda yürek yakan görüntüler istemiyoruz”

Bakanlık, 2005 yılında bu konuyla ilgili yaptığı düzenlemeye göre, kayıt altında olmayan kişilerden atık malzeme alan işyerlerine 140 bin TL para cezaları uygulanacağını belirtti.

Ancak, bu gelişmeyi fırsata çevirenler de oldu. Kağıtları, kaçak olarak alan bazı işyerlerinin, artık kilogramda 25 kuruş yerine 15 kuruş ödediği ileri sürüldü. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sokaklarda katı atık toplanmasına yönelik olarak, 2005 yılında bir düzenleme yaptı ve yönetmelikle de bunu tüm birimlere bildirdi.

Ancak aradan geçen sürede bu denetimler, istenilen sıklıkta yapılmadı. Suriyeden gelen sığınmacıların da Türkiyenin çeşitli illerinde para kazanmak için katı atık toplamaya başlaması, bu sayıyı arttırdı.

Ülke genelinde gayri resmi rakamlara göre, yaklaşık 3 milyon kişi, katı atık toplayıp geçimini sağlamaya başladı.
- ARTAN RAKAM BAKANLIĞI HAREKETE GEÇRİDİ
Katı atık toplayanların sayısının hızla artıp kontrolden çıkması, çöplerden hiçbir hijen kuralına uyulmadan, hastalık bulaşma riskine rağmen atık toplamanın sürdürülmesi, bunun yanında güvenlik zafiyeti de oluşması üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atık kağıt alımı yapan firmalara tebligatta bulundu.

Onlara, 2005 yılındaki düzenlemeyi yeniden hatırlattı. Kayıt altında olmayan sokak toplayıcılarından kağıt alan işyerlerine 140 bin TL para cezası verileceği açıklandı.

Bu gelişme, hem atık toplayan sokaktaki kişileri hem de alımı yapan işyeri sahiplerini tedirgin etti.

Bazı işyerleri bu alımı durdurdu. Bazı işyerleri de bu alımı kaçak yollardan fırsata çevirip yaptı.

Eskiden kilosuna 25 kuruş verdiği atık kağıda bu kez 15 kuruş vermeye başladı. Topladığı atık kağıtlar ellerinde kalan toplayıcılar da bu rakamı kabul etmek zorunda kaldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, sayıları giderek artan kağıt toplayıcıların gelecekte toplumsal bir sorun haline gelmemeleri için denetimlerin sıklaştırıldığını, önümüzdeki günlerde de yetkili alıcı firmalarla belediyelerin, ortak çalışma yapacaklarını, sisteme entegre edileceğini açıkladı.

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber