Son zamanlarda ülke genelinde yaşanan çocuk tacizleri ve çocuk istismarları konusunda, uzmanlar ailelere dikkatli olması gerek hususlar ve “mahremiyet eğitimi” konusunda ip uçları verdi.

Konu ile açıklamalarda bulunan Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü  Pskiyatri Uzmanı  Cebrail Çirkin, Özellikle son zamanlarda vicdanımızı sızlatan canımızı sıkan toplumsal psikolijimizi bozan çocuk istismarı konusu hakikaten biz eğitimciler olarak olumsuz etkilemektedir dedi.

Çocuğun küçük yaşlarda yani sıfır yaşından başlayarak ergenlik çağı bitene kadar aile tarafından kontrol altında tutulması ve eğitilmesi gerektiğini vurgulayan Çirkin, şöyle devam etti:

Biz uzmanlar olarak buna mahremiyet eğitimi diyoruz, mahremiyet eğitimi çocuk doğduktan sonra başlar ve ergenliğin sonuna kadar devam etmesi gerekiyor. Çocuğa mahremiyet eğitimi çok rahat yapabilirler, bir çok kurum ve kuruluşlardan destek alabilirler Rehberlik Araştırma Merkezimiz (RAM)’dan eğitim alabilirler. Bununla ilgili ben kısaca değinmek istiyorum. Çocuklarımıza küçük yaştan itibaren 1 yaşından yani çocuk kendi bedenini tanımasından itibaren bedeninin kendisine ait olduğunu  bedenimin bana aittir bilincinin kazanılması gerekiyor. Benim bedenime benden izinsiz kimse dokunamaz. Benim bedenim benimdir benden başka kimse bakamaz kimse elini vuramaz, bir tek annem dokunabilir sadece babam dokunabilir bilincini kazandırmak gerekiyor. İkinci aşamada ben izin verir isem dokunabilirsin alışkanlığını o bilincini çocuklara kazandırmak gerekiyor. Biraz büyüdükten sonra yani 2 veya 2,5 yaşına geldikten sonra çocuklar huysuzlanır  alt bezini değiştirme konusunda rahatsız olur bu rahatsızlığı göz önünde bulundurmak lazım özellikle annelerin tek başına çocuğun bezini farklı bir oda da yalnız başına değiştirmesi gerekmektedir. Eğer çocuk bu hususta rahatsız oluyorsa çocuğun rahatsız olduğu önemseyip onun buna göre babanın annenin ağabeyin davranması gerekiyor. Daha sonra anne ve baba olmak üzere, benim yasak olan bölgelerim vardır ben burada refleks gösteririm. Kesinlikle benim bu yasak olan bölgelerime dokunmayın mesajı vermeye başlar ki anneler babalar bunu çok iyi anlar bu dönemde bütün aile fertlerinin çok duyarlı ve daha çocuk psikilojsini anlayarak empatisini kurarak yaklaşmalarını isterim

- DİRENME BECERİSİNİ KAZANMASI GEREKİYOR

Çocuk büyüdükten sonra fiziksel baskıya direnme becerisini kazanmasının gerektiğini aktaran Çirkin, Bu da ağabeylerin özellikle kıskançlıktan da kaynaklanan bazı fiziksel baskıları olur, zaten ilk başta kıskançlık duygusu ile başlar çocuğa hayır diyebilme, bana baskı yapma diyebilme, becerileri ile ilgili bazı ipuçları verebilirler. Anne babaların bunu hissettikleri an çocuklarının bu bilincini pekiştirmesi ve büyüklerine de çocuk yetiştirme de bu tarz anne babalarının yaklaşımlarının olduğunu ve bu konuda da çocuklarının hassas davranması gerektiğini çocuklarına öğreterek bu çocuğun fiziksel baskıya direnme bilincini geliştirmek gerekir. Çocuk birazcık büyüdükten sonra çocukluktan çıktıktan sonra mahremiyet bölgelerinin saptanması gerekiyor, ona dikkat edilmesi gerekiyor. Çocuklar büyüdüğü için kiloları arttığı için mahremiyet bölgelerine ailelerin dikkat etmesi ve çocuk elbiselerinin ona göre alması ve giydirilmesi gerekiyor . çünkü cinsel dürtüler yavaş yavaş çıkmaya başlamıştır. Kendini bilmeyen haddini bilmeyen insanlar tarafından farklı bir şekilde istismar edilebilir ve diğer çocuklar tarafından da yanlış anlayabilir ifadelerini kullandı.

ÇOCUĞA BANYO YAPTIRIRKEN ŞORT VEYA KİLOT GİYDİRİLMELİ

Bir diğer mahremiyet konusu da banyoda çıplak olunmamalı çocuğa banyo yaptırırken de şort veya kilot giydirilmeli diyen Çirkin, şunları kaydetti:

Bu şekilde anne baba yardım edecekse, çocuğu yıkayacaksa bu şekilde yıkatmalıdır. Çocuk artık büyümüştür ve bu anlamda kendi mahremiyet bölgelerini çıplak gezilmemesi gerektiğini biliyordur ve bu duygunun bu bilincin ona kazandırılması lazım. Tabi ki bu zamana kazar mahremiyet eğitimi benim anlattığım ile sınırlı değil, çocukları korumamızda gerekiyor. Çevreden gelen risklere, sosyal medyadan gelen risklere karşı çocuklarımızı korumamız lazım. Özellikle evlilik çağına kadar şu akıllı telefonlar dediğimiz telefonları çocuklarımızı korumamız lazım, çocukların adına hesaplar açmamamız lazım

ÇOCUKLARINIZIN FOTOĞRAFLARINI KESİNLİKLE SOSYAL MEDYADA PAYLAŞMAYIN

Çocuklarımızın özel olan fotoğraflarını kesinlikle sosyal medya da paylaşmaması gerektiğini vurgulayan Çirkin, Bunu istismar eden insanlar çok çok fazladır. Çocuklarınızı bahçe, parka, mahalleye bıraktığınızda bir büyüğü tarafından da ara ara kontrol edilmesi gerekiyor ki, çocukların kaçırılmaması ve bazı çocuk istismarlarına karşı korumamız lazım ve bu şekilde tedbirimizi alalım. Yine mahremiyet eğitimi konusundaki diğer hususta;  tuvalette benden başkası olmamalı bilincini kazandırmamız lazım. Zaten çocuklar belli bir aşamaya geldikten sonra tek başına tuvalet etme, büyüdüm mesajını vermeye çalışırlar. Bu süreçte çocuğun tuvalette oturduğunda anne ve baba olarak yanında olmamamız lazım. En son aşamada anne gider kontrolünü yapar, ve bu şekilde çocuğun çıplak bölgelerine mahrem bölgelerine hiçbir şekilde dokunulmamış ve ona bakılmamış oluyor ve bu bilincinde kazandırmış oluyoruz. Bir sonraki aşama ise izin verilirsem kabul edilirsin mesajını çocuk tarafından geldiğini anladıktan sonra, kesinlikle ve kesinlikle çocukların odasına girerken çocukların bulundukları ortama girerken ebeveynler olarak izin almak, kapıyı döverek içeri girmek gerekir ki çocuklarda ahlaki duygunun mahremiyet bilincini gelişmesini biz aileler olarak destekleyelim ve biz bunu geliştirelim. Tabi ki mahremiyet eğitimi bunlarla sınırlı değil. Anne baba olarak yaşımız 50 de olsa çocuklarımızı çocuk olarak görürüz ve ona göre eğitmeye çalışırız. Biz kendi tecrübelerimizi çocuklarımıza aktarmaya çalışırız. Bu tecrübe bilgi ve birikimlerimizi çocuklarımıza aktarırken, çocuklarımızın gelişimsel dönem özelliklerinde analiz etmemiz gerekiyor ve çocuklarımızı bize karşı çatıştırıcı, bize karşı tepki koyucu durum içerisine sokmamamız gerkiyor. Bunun için öneriden çok ara ara kendi tecrübelerimizi yavaş yavaş aktarmaktır. Ara ara söyleyerek zihnine olumlu mesajları yükleyebilmek, mahremiyet eğitiminin de ana temalarının parçalarından birisidir.” şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber