Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon biriminin maddi destekleri ile yürütülen “Adıyaman İli Arkeolojik Yüzey Araştırmaları (ADYAP)” projesinin üçüncü etap arazi çalışmaları tamamlandı.

Projenin birinci etap arazi çalışmaları 2013 yılında Adıyaman Merkez’de, ikinci etap arazi çalışmaları ise 2014 yılında Besni ilçe sınırları içinde gerçekleştirilmişti.

Üçüncü etap arazi çalışmaları ise Gölbaşı, Tut, Çelikhan ve Merkez ilçelerde yapılmıştır.

Dağlık ve engebeli alanlar çalışmaları zorlaştırsa da yapılan çalışmalar sonucunda 4 tescilli höyük, 5 tescilsiz höyük, 1 tescilsiz kaya üstü yerleşimi, 2 tescilsiz geç dönem mezar yapısı, 1 düz yerleşme olmak üzere 14 arkeolojik alan araştırılmıştır.

Üniversitemiz arkeoloji ekibince yapılan araştırmalar sonucunda söz konusu araştırılan yerlerin 6 bin yıl öncesine ışık tuttuğu tespit edildi.

Diğer taraftan yapılan arazi çalışmaları esnasında belgelenen seramik parçalarından edinilen ilk bilgilere göre, Adıyamanın dağlık kesiminin protohistorik dönemler açısından zayıf bir bölge olduğunu ortaya koyduğu ifade edildi.

Seramik verileri, Adıyamanın kuzey ve batı taraflarını kaplayan bölgelerde en az M.Ö. 4. bin yıllarda yerleşildiğini gösterdiği belirtildi.

Adıyamanın güneyinde yer alan düzlük alanlarla karşılaştırıldığında, dağlık alanların söz konusu protohistorik dönem kültürleri açısından çok daha zayıf temsil edildiği gözlendiği ifade edildi.

Üniversiteden yapılan açıklamada. şunlar kaydedildi:

Gölbaşı, Tut ve Çelikhanın geç dönem (M.Ö. 1. bin ve sonrası) yerleşmeleri açısından daha zengin olduğu ve bu dönem kültürlerinin daha çok kaya mezar ve karakol türü yerleşmelerle temsil edildiği görülmüştür. Mevcut çalışmalarla birlikte, son üç yılda yapılan yüzey araştırmaları, Bereketli Hilal’in en kuzey noktasında bulunan Adıyaman’ın, Paleolitik Çağdan (M.Ö. 10.000 ve öncesi) itibaren günümüze kadar kesintisiz bir süreç içerisinde ve yoğun bir şekilde yerleşildiğini or­taya koymuştur. Diğer bir deyişle, insanoğlunun mağara yaşantısından çıkıp, yerleşik hayata, son­rasında kentleşmeye ve ondan sonrada uygarlığa doğru giden bütün adımların Adıyaman’da gerçekleştiği tespit edilmiştir

PHA

Editör: Adıyaman Haber