Adıyaman Kent Konseyi Engelliler Meclisi Yürütme Kurulu Mayıs ayı dönem toplantısında il merkezindeki tüm engelli derneklerinin temsilcileri ile bir araya gelerek engellilere yönelik bir dizi tavsiye kararları aldı.

Engellilerin haklarının korunması ve istihdamlarının arttırılmasına yönelik olan bu kararlar ilimiz milletvekillerine, ilgili bakanlıklara, genel müdürlüklere ve ilgili il müdürlüklerine iletildi.

İletilen talepte ilgili kurumların gerekli yasal tedbirlerin alınması ve engellilere sunulan imkânların somut, adil ve öncelikli olarak sağlanması; aynı zamanda konunun istismara açık taraflarının tedbirlerle gözden geçirilmesi dile getirildi.

Kent Konseyi Başkanı Sinan Temel konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Kent Konseyi bünyesinde çalışmalarını aktif olarak yürüten engelliler meclisimiz mayıs ayı toplantısını ilimiz merkezindeki tüm engelli dernekleri temsilcileri ile bir araya gelerek gerçekleştirdi. Engellilerin yaşam standardının düzeltilmesi ve yükseltilmesi, haklarının korunması ve istihdamlarının arttırılmasına yönelik olan bu kararlarımız tavsiye nitelikli olarak başta İlimiz milletvekilleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Milli Eğitim Bakanı ve ÖSYM Başkanı olmak üzere ilgili genel müdürlüklere ve ilgili il müdürlüklerine gönderdik. Meclisimizin almış olduğu ve engellilere yaşam standardını yükseltmek amaçlı yönelik bu tavsiye kararlarının dikkate alınmasını umut ediyoruz. Engellilerin hak ettiği yaşam seviyesine ulaşmaları için Adıyaman Kent Konseyi olarak çalışmalarımız devam etmektedir.”

Adıyaman Kent Konseyi Engelliler Meclisinin aldığı tavsiye nitelikli kararda şu maddeler yer aldı:

E-KPSS sorularının sınavdan sonra yayınlanmasının sağlanarak sınavın şeffaflaştırılması.

Kamu kurumu çalışanları ve emeklilerinin e-kpss sınavına başvurmalarının kabul edilmemesi ve böylece ikinci bir başvurunun engellenerek istihdama katkı sağlanması.

Emeklilik yaşı gelmiş engellilerin zorunlu emekli yapılması, boşalan tüm kadrolara yeni elamanlar alınması.

Engellilerin istihdamdaki % 4 ‘lük oranı tüm kurum ve kuruluşlar seviyesinde acilen net tespit edilerek boş bulunan kadrolara engelli işsizlerin alınması sağlanarak boş tüm kadroların doldurulması.

Kamu kurumlarında çalışan ve evde bakım hizmeti alan engellilerin daha sağlıklı değerlendirilerek bu çelişkili durumun düzeltilmesi.

Bakıma muhtaç olduğunu belgelendirip, bakım hizmeti alanlara yönelik bakımı üstlenen bireyin SGK kapsamında Sosyal güvencesinin sağlanması.

E-KPSS sınavında engel türlerine göre; işitme, görme ve benzeri soruların muafiyet veya katsayı düzenlenmelerinin yeniden gözden geçirilmesi.

Editör: Adıyaman Haber