Kent merkezine 3 kilometre mesafesindeki Örenli Mahallesi’nde bulunan Perre Antik kenti içerisindeki alkol şişelerine ve uyuşturucu madde poşetlerinin olmasına yerli ve yabancı turistler tepki gösterdi.

Perre Antik Kenti ile ilgili kaynaklara bakıldığında şu bilgiler yer alıyor:

Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Perre Antik Kent Adıyaman Merkez Örenli ( Pirin ) mahallesindedir. Kommagene Krallığının beş büyük antik kentinden birisidir. Başkent Samosata ile Melitene (Malatya ) arasında yer alan bir uğrak yeridir. Antik Roma kaynaklarında suyunun güzelliğinden bahsedilmekte olup, kervanlar, yolcular ve ordular tarafından dinlenme yeri olarak kullanıldığı anlatılmaktadır. Bahsedilen suyun aktığı Roma Çeşmesi halen kullanılmaktadır. Bizans döneminde de önemini korumuştur.Bu antik kent’in Niceaia İznik’te toplanan İncil Konsil’ine temsilci göndermesi aynı zamanda dini bir merkez olduğunu da göstermektedir. Antik kentte en dikkat çeken kalıntılar Örenli mahallesi girişinde yer alan Kaya Mezarlarıdır. Kayalıklar içine oyularak yapılmış oda mezarlar harika bir görünüm oluşturmaktadır. Bizans döneminde de önemini korumuş olan antik kent’in Niceaia İznik’te toplanan İncil Konsil’ine temsilci göndermesi aynı zamanda dini bir merkez olduğunu da görünmekte olup Antik kentte en dikkat çeken kalıntılar Kaya Mezarlıklarıdır

Perre Antik kentinin içerisinde kayalıkların içinin oyularak yapıldığı oda mezarların içerisinde bulunan çöpler, bir yandan görüntü kirliliğine neden olurken, bir yandan da sit alanı içerisinde yer alan turizm bölgesinin içler acısı durumunu ortaya çıkardı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı bekçilerin olmasına rağmen bu görüntü kirliliğinin oluşmasına, turistler tepki gösterdiler.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Editör: Adıyaman Haber