Kamuoyunun malumu olduğu üzere geçtiğimiz ay Palanlı mevkiinde meydana gelen elim kazada bir öğretmen arkadaşımız hayatını kaybetmiş, 7 öğretmen arkadaşımız da yaralanmıştı.

Eğitimciler Birliği Sendikası Adıyaman Şubesi olarak olay hakkında basın açıklaması yaparak kazaya sebep olan ihmal ve eksiklikleri gündeme getirmiş, en kısa zamanda çözüme kavuşturulması konusunda yetkilileri göreve davet etmiştik.
26 Ağustos 2013 tarihinde ise Adıyaman Memur-Sen olarak yaptığımız açıklamada Adıyaman Çelikhan yolunda her yıl onlarca kişinin yaralandığını veya hayatını kaybettiğini, Karayolları Bölge Müdürlüğü başta olmak üzere tüm ilgili ve yetkililere haykırmıştık.
Konunun 2014 yılı 1. İl Koordinasyon Kurulunda da İl Milli Eğitim Müdürü tarafından gündeme getirildiğini ve Karayolları Bölge Müdürüne sorulduğunu basından öğrendik.
Tüm bu girişimlere rağmen yola bariyer yapılması veya düzeltilmesi konusunda Karayolları Bölge Müdürünün ödenekleri gerekçe göstererek olumlu bir mesaj vermediğini yine basından öğrenmiş bulunuyoruz.
Türkiye’nin her tarafını duble yollarla ören hükümet sıra Adıyaman-Çelikhan yoluna gelince yoldan sorumlu Bölge Müdürlüğü duble yol yerine bir bariyer koymaya para bulamadığını söyleyerek ödenek yokluğunu gerekçe gösteriyor. Ve bununla yetinmeyerek ölümlü kazalara sebebiyet veren yolun durumu meydanda iken kazadan dolayı şoförü suçluyor ve bunu gündeme getiren basına dava açıyor.
Konuyu gündeme getirerek çözüm bulunmasını isteyen başta Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen olmak üzere sivil toplum kuruluşları ile konuyu işleyen basın organlarının tek amacı insan hayatına önem vermesi ve gelişen Türkiye’nin birçok nimetinden mahrum kalan Adıyaman’ın az da olsa hizmet almasıdır.
Sivil toplum kuruluşları olarak bizler içinde yaşadığımız topluma karşı kendimizi sorumlu hissediyor ve bunu her fırsatta dile getiriyoruz. Bu sorumluluğun gereği olarak geçtiğimiz hafta sivil toplum kuruluşları ile yaptığımız toplantıda konu gündeme gelmiştir. Toplantıya katılan Memur-Sen, AKİV, ADİMDER, Ensar Vakfı, Gökkuşağı Derneği, Hayat Vakfı, Safvan-Der, Hayrat Vakfı, İHH, İlim Yayma Cemiyeti, TÜMSİAD, ULUED, Ülfet Hareketi, Yüzakı Derneği, YADER, Adıyamanlılar Vakfı, Anadolu Gençlik Derneği, İmam Hüseyin Derneği, Hak-İş başta olmak üzere toplantıya gelemeyen diğer STK’lar olarak ilimizi ve insanımızı ilgilendiren her konunun bizi de ilgilendirdiğinin bilinmesini istiyoruz.
Kamu görevi yapan basın kuruluşu ve mensubu arkadaşlarımızın da bu minvalde hareket ederek toplumun sesi ve vicdanı olmaya gayret ettiklerine inanıyoruz.
Duyumlarımıza göre özellikle Palanlı mevkiinde meydana gelen ve 1 kişinin vefatı 7 kişinin de yaralanmasına neden olan kazayı gündeme getiren, genelde de bu güzergâhta meydana gelen kazalardan dolayı yolun yapılmasını isteyen ve bu konuda yetkilileri göreve davet eden bir basın mensubu arkadaşımız Karayolları Bölge Müdürü tarafından mahkemeye verilmiş.
Adıyaman için talihsiz ve trajikomik olan bu olayın gerçek olmamasını diliyoruz. Eğer gerçekse, başta ilin siyasileri olmak üzere etkili ve yetkililerine sesleniyoruz.
Bu ilin sorunlarını basın yoluyla gündeme getirmek ve çözüm istemek ne zamandan beri suç oldu?
Gündeme getirilen sorunlar doğru değilse lütfen açıklama yaparak yalanlayın. Ama doğru ise yılların sorunlarını çözemeyenler mi suçlu yoksa bunu gündeme getirenler mi?
Belki bir kazayı önleyecek hatta belki de bir hayatı kurtaracak birkaç metrelik bariyeri ödenek gerekçesi ile çok görenler basınımızı mahkemeye vermek suretiyle susturmaya, bu ilin STK’larına ve kamuoyuna gözdağı mı vermeye çalışıyorlar?
Adeta, “Biz bariyer yapmamış olabiliriz, meydana gelen kazada yol trafiğe yüzde 100 elverişsiz de olabilir ancak siz bunu gündeme getiremezsiniz, basınınız bunu konuşamaz hatta haber bile yapamaz çünkü siz sadece ölebilirsiniz, vergi ödeyebilirsiniz ama karşı çıkamazsınız, konuşamazsınız, sorgulayamazsınız, hesap zaten soramazsınız...” gibi yaklaşımlar asla kabul edilemez.
Memleketimizin müzminleşmiş sorunlarını gündeme getirerek çözüm arayan ve hizmet isteyen basınımızı bu tavrından dolayı takdir ve teşvik etmek gerekirken bunu önlemek adına fikir beyan etmenin dışında başka yollar aramak ve dava açmak gibi basına, STK’lara ve kamuoyuna tehdit ve baskı olarak algılanabilecek uygulamaları kabul etmeyeceğimizi ve bu tür yaklaşımlarla mücadelemizi sürdüreceğimizi ifade ediyoruz.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
                                                 05.02.2014Adıyaman Sivil Toplum Platformu Adına
                                                                  Gaffari İZCİ
                                              Memur-Sen Adıyaman İl Başkanı
Editör: Adıyaman Haber