Adıyaman Üniversitesinin Akademi Adıyaman Dergimizin yeni sayısında turizm konusunu ele almasıyla Turizm Uygulama Oteli’nde sabah kahvaltısında buluşan turizmciler fikir alış verişinde bulundu. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü burada yaptığı selamlama konuşmasında Akademi Adıyaman dergisinin amacının Adıyaman’ı tanıtmak olduğunu söyledi.

Yapılan kahvaltılı toplantıya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir, Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Ali Aydın, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramilya Yarullina Yıldırım, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Akademi Adıyaman Dergisi Editörü Yrd. Doç. Dr. Selim Somuncu, Turizm Fakültesi öğretim üyeleri, toplantıya davet edilen 16 turizm işletmecilerinden sadece üç işletmeci katıldı.  

Toplantı Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Akademi Adıyaman Dergisi Editörü Yrd. Doç. Dr. Selim Somuncu’nun açılış konuşması ile başladı.

Yrd. Doç. Dr. Somuncu, dergi hakkında bilgi verirken, işletmecilerin toplantıya katılmamasından yakındı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Gönüllü ise Üniversitenin sektörle ilgili yaptığı çalışmalardan bahsederek, Akademi Adıyaman dergisinin amacından ve turizm konusunu işleme fikrinin nereden çıktığını anlattı.

Turizm işletmecileri ise sorunlarını dile getirerek, sayılarının düşük olmasına rağmen kendilerinin bütün toplantılara katılacağını ifade ettiler.

Üniversite Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramilya Yarullina Yıldırım ve öğretim üyeleri ise Adıyaman turizminin sorunlarına bilimsel çözümler önerdi.

Yrd. Doç. Dr. Somuncu, yaptığı açılış konuşmasında, Akademi Adıyaman dergisi hakkında bilgi vererek şöyle konuştu:

“Bu sayımızda Adıyaman’a bir katma değer oluşturması amacıyla Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü hocamız dosya konusu olarak turizm konusunu işlememizi söyledi. Hatta güzel bir kapak konusu da kendisi tavsiye etti. “Adıyaman’da 48 saat” şeklinde. Daha sonra bunu genişleterek ikinci bir destinasyon olarak “Adıyaman’da 7 Gün” destinasyonu çalışması için tavsiyede bulundu. Biz de çalışmalarımızı biraz daha genişlettik. Turizm Fakültemiz ile çalışmayı başlattık. Değerli öğretim elemanı arkadaşlarımız konuya istekle sarıldılar.  Fakat şunu fark ettik ki Adıyaman turizmini ele alan bir dergide Turizm işletmecileri, otel işletmecileri, seyahat acenteleri vs. olmadığı müddetçe bu dergi eksik kalacak. Dolayısıyla böyle bir toplantıda, kahvaltıda bir araya gelmek, resmi bir düzlemde değil de daha samimi bir ortamda sabah kahvaltısında bir araya gelip bir beyin fırtınası yapalım dedik. Turizmin işletmecileriyle bir anlamda can damarlarıyla sabah kahvaltısı yapalım dedik. Fakat malumunuz 16 işletmeci, seyahat acenteleri de var, otellerde var. İki yıldız ve üzeri otelleri çağırdık. Fakat 16 işletmeci geleceğini söylemesine rağmen, şu saat itibarıyla sadece üç işletmecimiz geldi. Onlara hassaten teşekkür ediyorum. Dergimiz beş yıldır yayın hayatını sürdürüyor. Türkiye’nin birçok yerine ücretsiz olarak dağıtılan Üniversitemizin bir nevi prestiji, bir nevi dışa açılan penceresi, vitrini diyebileceğimiz prestijli bir dergi. Son sayısında 15 Temmuz münasebetiyle darbeler konusunu ele almıştık. Bu sayıda dosya konusu olarak Adıyaman turizmine yer verilecek.” 

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, yaptığı konuşmada şöyle konuştu:

“Dergi konusunda şimdiye kadar Prof.Dr.Ramazan Gürbüz önemli bir emek sarf etti. Bu sürekli gelişmesi gereken bir işimizdi. İlk rektörlüğe başladığımda Adıyaman Üniversitesi’ni tanıtacağım ama Adıyamanın tanınmadığını gördüm.  Bunun için önce İlimizi tanıtmanın daha elzem ve öncelikli olduğunu farkederek, ili değişik yönleri ile tanıtacak bir dergi çıkarma fikrine vardım. Bir iki televizyon programına gitmiştim. Televizyon programında önce ister istemez, gayri ihtiyari önce Adıyaman’ı anlatmakla başlıyorduk. Ve Adıyaman’ı anlatmak önemli bir zamanımı alıyordu. Ondan sonra dedim ki önce Adıyaman’ı bir tanıtalım bakalım. İşte dergimizin çıkış gayesi bu oldu. Biz üniversiteyi tanıtmaktan ziyade Adıyaman’ı tanıtalım diye uğraştık bu dergide. Başladığımız zaman genel olarak başlamıştık sonra ilçeler bazında Adıyaman’ı tanıtmaya çalıştık. Dergimizi Türkçe ve İngilizce olarak yayınladık. İçeriğini konu ile alakalı olarak hocalarımızdan aldığımız makalelerle destekledik. İşte bu şekilde Türkiye ve dünya bizi görsün istedik. Son zamanlarda ise topluma olan sorumluluğumuz öne çıktı. Biraz güncel ülke sorunu konular geldi. İşte başkanlık sistemini ele aldık. Ondan sonra da darbeler konusunu işlemiş olduk.Turizm önemli bir konudur. Adıyaman’a iyi bir gelir getirebilecek bir konu.  Turizm fakültemiz var. Dekanımız var, hocalarımız var.  Turizmle ilgili olarak meslek yüksekokullarımızda da bölümlerimiz var. Akademik altyapımız da var. Ancak buna rağmen yeterli temas kuramadık.  Turizmle alakalı olarak bir gelişme de olmadı. Turizmle ilgili olarak en az iki kere çalıştay yaptık.  Bunları yayınladık.  En son geçen sene yapmıştık.  Ondan önceki senelerde de yapmıştık.  Problemleri ortaya koymaya çalıştık.  Bir araya geldik söyledik, uzmanlarda söyledi.  Çalıştayların dışında panel de yaptık. Türkiye’nin önde gelen turizm operatörlerini de çağırmıştık. Adıyaman’la ilgili Türkçe İngilizce basılmış bir rehber olsun istedim.  Bunu çoğaltarak her yere dağıtalım.  Yakın zamanda seyahatlerimde Anadolu Jet’in dergisinde birkaç şehrin 48 saatlik bir seyahat rehberini gördük.  İşte sıralamışlar 48 saatte şuraları gezeceksiniz diye. Adıyaman turizminin en büyük sıkıntılarından birisi buraya gelen insanların burada konaklamamasıdır. Bu turistlerin en azından burada 48 saat kalmaları, konaklamaları gerekiyor. Biz Adıyaman Üniversitesi olarak bu dergimizle turizmi ele alarak böyle bir vazife yapalım dedik. Bunun içerisinde bütün işletmelerimizin reklamını yapacağız. Adıyaman’da turizmle alakalı olarak ne varsa bu dergide bulunsun istiyoruz. İşletmelerinin bu dergide bulunması için de işletmecilerimizin burada bulunması buraya bir teveccüh göstermesi gerekiyor.  Birlikte hareket etmemiz, kendilerini anlatmaları gerekiyor. Birçok işletmeyle temas kuruldu ancak bugün üçü geldi. İnşallah bu durumu ilerleyen günlerde Sayın Valimizin de iştiraki ile ve sayesinde tüm taraflarla beraber gelişmesi için çalışacağız”

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber