Kahta ilçesinde yaşayan, doğuştan bedensel engelli olan 8 yaşındaki Elif Melek Parlak, okumayı ve yazmayı öğrenme azmiyle herkese örnek oluyor

Cumhuriyet Mahallesi’nde yaşayan Çiğdem ve Mehmet Cevher Parlak çiftinin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelen 8 yaşındaki Elif Melek, daha annesinin karnındayken engelli olarak dünyaya geleceği tespit edildi.
Doktorların bebeği alınması gerektiğini belirtmesine rağmen çift, bebeği alınmasına razı olmadı ve Elif Melek, iki kolu ile bir ayak bileği olmadan dünyaya geldi.
Ailesinin desteğiyle hayata sımsıkı sarılan, 7 yaşına girince de ailesine okuma yazma öğrenmek isteğini söyleyen Elif Melek, ailesinin talebiyle Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen öğretmeniyle eylül ayından bu yana okuma yazma öğrenmeye başladı.
Yaşama sevinci ve öğrenme azmiyle dikkat çeken minik kız, sağlam olan tek ayağındaki parmaklarıyla kalem tutarak yazı yazıyor, çatal tutarak yemek ihtiyacını gideriyor. Okumayı öğrenen Elif Melek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi için şiir bile ezberledi.
Elif Melek’in babası Mehmet Cevher Parlak, yaptığı açıklamada, doktorların Elif Melek’in engelli doğacağını ve alınması gerektiğini kendilerine bildirdiğini ancak kendilerinin buna razı olmadığını söyledi.
Elif Melek’in doğmasından sonra hiç pişmanlık duymadıklarını belirten Parlak, “Biz, Elif Melek ile bu kadar neşeleneceğimizi, onunla keyifleneceğimizi beklemiyorduk. Elif Melek, Allah’ın bize verdiği bir nimet, biz böyle takdir ediyoruz. Biz çok onu seviyoruz, çok neşeli, eğlenceli bir çocuk. Bize böyle bir nimet verdiği için Allah’a şükür ediyoruz” dedi.
Çocuklarının 7 yaşına geldikten sonra okuma yazma isteğinde bulunduğunu ifade eden Parlak, bu isteği mutlulukla karşıladıklarını ve ilçe milli eğitim müdürlüğünden öğretmen talebinde bulunduklarını kaydetti.
Taleplerinin kabul görmesiyle birlikte eylül ayından bu yana Elif Melek’in öğrenim görmeye başladığını anlatan Parlak, “Biz, Elif Melek’in normal çocuklar gibi okumasını istiyorduk. Zekası iyi, aklı baya gelişmiş normal çocuklar gibi. Öğretmeniyle çok iyi anlaşıyor. Okumaya böyle ilgili duyması bizi mutlu ediyor” diye konuştu.
– “Evde eğitim hizmetinin olduğunu bilmiyorduk”
Elif Melek’in annesi Çiğdem Parlak ise çocuklarının okuma yazma isteğinin kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti.
Daha önce evde eğitim sisteminden bilgilerinin olmadığını dile getiren Parlak, şöyle konuştu:
“Ben daha önce kendim Elif Melek’e okuma yazma öğretmeye çalışırım diye düşünüyordum ama çok şükür öğrendik ki öğretmenler evde eğitim verebiliyormuş. Daha sonra öğretmenimiz geldi ve Elif Melek de çok güzel öğreniyor. Şu an birçok yaşıtına göre çok daha güzel okuyor. Elif Melek zaten sosyal bir çocuk, arkadaşları da var. Okuma yazma öğrendikten sonra kendine güveni daha da arttı. İnşallah aldığı eğitim büyüyünce ona daha faydalı olacak. Zaten kendisi de hep ‘kardeşlerime kitap okumak istiyorum’ diyordu. Yazmasını beklemiyorduk ama şu an çok güzel yazı da yazıyor”
– “Büyüyünce öğretmen olacağım”
Okuma yazmayı çok sevdiğini belirten Elif Melek de kendisine eğitim veren öğretmenini de çok sevdiğini söyledi.
Büyüyünce öğretmen olmak istediğini ifade eden küçük kız, “Kitap okumayı çok seviyorum. İnsanları da çok seviyorum, arkadaşlarımı da çok seviyorum. Büyüyünce öğretmen olmak istiyorum” dedi.
Kahta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü İsmail Öner ise Elif Melek için evde eğitim vererek hem onu hem de ailesini mutlu ettiklerini vurguladı.
İlçede yaklaşık 700 engellinin bulunduğunu ve eğitim vermek için onlara ulaşmaya çalıştıklarını için ifade eden Öner, devletin şefkatli elinin engellilerin yanında olduğunu, ailelerinin bunu bilmesini istediklerini kaydetti.

BHA

Editör: Adıyaman Haber