Adıyaman MÜSİAD Başkanı Şerif Yıldırım 5084’ü değerlendirdi

MÜSİAD İl Başkanı Yıldırım: “Adıyaman üvey evlat muamelesi görüyor”
 
Mercan tv ekranlarında yayınlanan ve Mustafa ilik ’in hazırlayıp sunduğu Söz Sizde programının konuğu MÜSİAD Adıyaman Şubesi başkanı Şerif Yıldırım’dı. Yıldırım Adıyaman’ın 5 bölge olmasından dolayı çektiği sıkıntıları Mercan TV ekranlarında dile getirdi.
Adıyaman MÜSİAD Şubesi Başkanı Şerif Yıldırım katıldığı Söz Sizde programında yaptığı Konuşmada; 5084 sayılı yasa Adıyamanlı yatırımcı için cezb eden ve dışarıdaki yatırımcıyı da cezb eden bir kanundur. 5084 sayılı yasanın iptal olması ile birlikte Adıyaman’ımızda birçok yatırımcı işletmelerin farklı yerlere gitmek zorunda kaldı. Çünkü ciddi bir maliyet söz konusuydu. Hemen yanı başımızdaki Şanlıurfa altıncı bölgede olması münasebetiyle birçok arkadaşımızın buralarda iş yapmak daha mantıklı olduğunu düşünerek o tarafa kaymak zorunda kaldı. Ben buradan şunu söylemek istiyorum; Biz MÜSİAD olarak bunu defalarca dile getirdik. Sayın milletvekillerimize de ilettik bu konuyu. Geçen MÜSİAD’ın Şanlıurfa`da yapmış olduğu genel kurul toplantısında da çalışma ve sosyal güvenlik bakanı yardımcısına da bu konuyu arz ettik. Orada şöyle bir şey vardı; Beşinci bölge yatırım yapan sanayici altıncı bölgede faydalanamayacaktır. Tabi bir de hükümetimizin yapmış olduğu bir uygulama vardı. Fakat bugün organize sanayi bölgesi’ndeki genişletilen bölgelerde ve yeni yapılan yatırımlarla maalesef arkadaşlarımız altıncı bölgenin nimetlerinden faydalanamıyor. Bunu da birçok politikacı arkadaşlarımıza ve vekillerimize defalarca anlattık ve anlatmaya da devam edeceğiz.
Şanlıurfa`da 14 kişinin sigortası Adıyaman`da bir kişinin sigortasına denk geliyor.
Yıldırım sözlerine şu ifadelerle devam etti; Şu anda Şanlıurfa sigorta primi olarak yaklaşık 30 liralık bir prim ödüyor. Şanlıurfa`da 14 kişinin sigortası Adıyaman`da bir kişinin sigortasına denk geliyor. Şimdi bu şartlarda Şanlıurfa ile rekabet etme şansınız ne kadar olabilir. Konuya bu açıdan da çok iyi bakmak gerekir. Adıyaman son 12 yıldır 9 tane seçim geçirdi ve bu 9 tane seçim içerisinden Adıyaman her zaman daha iyi şeyler elde ederek hükümete destek verdi. Geçen gün sayın belediye başkanımız Fehmi Hüsrev Kutlu, sayın başbakanımız Ahmet Davutoğlu geldiği zaman çok güzel bir şey ifade etti. İfadesinde biz hatasızlık sigortası istiyoruz dedi. Yani 12 yıldır Adıyaman olarak biz AK Parti referandumda yüksek oy vermiş yerel seçimlerde yüksek oy vermişiz ve genel seçimlerde aynı şekilde yüksek oy vermiş. Biz Adıyamanlılar olarak üstümüze düşen her şeyi yapmışız dedi. Fakat şunu da iyi bilmek gerekiyor ki Adıyaman çıkmaz bir sokak son yıllarda Nissibi Köprüsü yapılmasıyla birlikte biraz hareketlilik kazanacağız.
Adıyaman’ın üvey evlat muamelesi gördüğüne inanıyorum
Ama yıllardır Atatürk barajının yapılmasından bu yana çıkmaz bir sokak haline gelmiş Adıyaman’a güzel şeyler yapılmıştır ama ben yine de Adıyaman üvey evlat muamelesi gördüğüne inanıyorum. Neden üvey evlat muamelesi görüyor çünkü 9 tane seçim geçirmişiz ve her seçimde iktidara en büyük desteği veren iller arasında olmuşuz fakat hükümet her ne hikmetse Adıyaman küçük de olsa bir pozitif ayrımcılık yapma noktasında bence üzerine düşeni yapmamıştır. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına bir önerge ile ya da bir kanun teklifi ile veya siyasetçilerin elbirliğiyle nasıl bir ara formül uydurulacaksa Adıyaman SSK konusunda pozitif bir ayrımcılık yapılmasın gerektiğini düşünüyoruz. Bazen arkadaşlar işlerin iyi olması sigorta primlerini pek etkilemez diyorlar ama Adıyaman`ın ekonomisi yeni yeni ayakları üzerinde durmaya başlıyor ve burada birçok işletme henüz küçük işletmelerden oluşuyor. Adıyaman`da organize sanayi bölgesinde fabrika konumunda en fazla 5 tane kendini aşmış firmamız bulunmakta. Diğer organize sanayi bölgelerinde yatırım yapan küçük ölçekli KOBİ dediğimiz işletmeler yeni yeni bir şeyler yapmaya çalışan işletmelerdir. Bunları bir şekilde tekerin dönebileceği seviyeye getirip istihdama katkı sunabilmesi için onlara katkı sunmak gerekiyor. Yani bu çocuğun yürümesi gerekiyor yürümesi için bu çocuğun mamaya ihtiyacı var bu çocuğun gıdaya ihtiyacı var. Siz bu çocuğu sevmezseniz beslemezseniz, zamanında uyutup kaldırmazsanız bu çocuktan çok bir verim bekleyemezsiniz. Biz her zaman şunu ifade ediyoruz Adıyaman’daki bu kuşak ticaret yapan bir kuşak. Adıyaman organize sanayi bölgesinde bakın babadan kalma bu işi yapan çok nadir insanları bulursunuz. bununla bir şekilde olması gerekiyor Adıyamanlı yatırımcı yani organize sanayi bölgesinde yatırım yapan arkadaşlarımızın bir şekilde ayakta kalmaları gerekiyor. Şimdi küçük sanayi sitesinde düşünün ki çalışan bir tamirhanede bir insanın 400 TL SSK ücreti ödemesi sizce mümkün müdür. Çok zor çünkü Adıyaman’ın şartları belli Adıyaman dışarıdan göç alan ve dışarıdaki insanların gelip Adıyaman`da para harcadığı bir il henüz olamamıştır. Bu da Adıyaman sanayisine bir eksi olarak geliyor şeklinde konuştu.
Editör: Adıyaman Haber