Hacı Bektaş-i Veli Anadolu Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Nusret Tunç, Muharrem ayının 29 Eylül akşamı başlayacağını bildirdi.

Tunç, yaptığı açıklamada, 29 Eylül akşamını 30 Eylüle bağlayan gece ile birlikte Alevilerin masum-u paklar dediği Muharremin 3 günlük oruç sürecinin başlayacağını ifade etti.

Bu 3 günlük oruçtan sonra bu masum-u pakın masumlar için tutulan, kerbela masumları için tutulan oruç olduğunu anlatan Tunç, şunları kaydetti:

Kerbela şehitleri için tutulan bir oruçtur. Ondan sonra da bizim 12 gün, sünni kardeşlerimiz ona Muharrem diyor ama biz yine 2 gün de Kerbela şehitleri için fazladan tutuyoruz. Bu süreçte toplam 15 gün ediyor. 29 Eylülde başlıyor. 13 Ekimde bitiyor. Muharrem orucu Adem Peygamberden bu yana bilinen ve tutulan bir oruçtur. Bizim hak din dediğimiz kitaplarda da yer alan bir oruçtur. Bunu Hristiyanlar da tutuyor. Muharrem orucu ile ilgili birçok konuda anlatımlar yapılır. Muharrem orucunu birçok yere dayandıranlar vardır. Adem Peygamberden bu yana nedenleri çoktur. Dolayısıyla hak dinlerin tuttuğu bir oruçtur. Kuranda da yeri olan bir oruçtur

- ALEVİLER İÇİN ÖZEL BİR ANLAM İFADE EDİYOR

Muharremin aleviler için özel bir anlam ifade etmesine de değinen Tunç, Alevilerin Muharrem orucuna çok fazla ilgi ve alaka göstermesi İmam Hüseyin efedimizin Kerbelada muharrem oucu esnasında şehit edilmesinden dolayıdır. O yüzden biz yass-ı muharrem deriz. Oruçlarımızı tutar, daha sonra 13. günden itibaren de aşureler yapılır dedi.

- AŞURELER YAPILIR DİYE BİR KAİDE YOK

Aşurelere de değinen Tunç, konuşmasını şöyle tamamladı:

Bu orucun sonunda aşureler yapılır diye bir kaide yoktur. Yani önümüzdeki muharrem orucu bittikten sonra bir ay içerisinde aşureler de yapılabilir. Orada bir süre yoktur. Biz aşure ile birlikte İmam Hüseyin efedimizin gördüğü zulmü, şehit olduğu ana kadarki süreci anmaya çalışırız. Bunu yaparken biz alevilerin içerisinde bu anmalar kin, nefret duygusu içerisinde değil de insanlarımıza, çevremize bilgilendirme babında bir anma etkinliği olur. İşte 1400 yıl önce Kerbelada bu olaylar yaşandı. Bunlar böyle biline, tekrarı olmaya gibi, birbirimizi anlama gibi insanlarımıza hatırlatma gibi anma etkinliğimiz oluyor. Caferiler özellikle zincirlerle sırtlarına da vururlardı. Kerbeladaki acıyı nispeten hissetmek adına. Daha sonra bu çok kötü bir görüntü sergiliyordu. Hoş bir görüntü değildi. Caferiler de bunu kaldırdılar. Sembolik anlamda da devam ediyorlar. Biz anadolu alevilerinde ve kızılbaş alevilerinde böyle birşey yok

- MUHARREM KARDEŞLİĞE VESİLE OLSUN

Muharrem ile ilgili mesaj vermeyi de unutmayan Tunç, Dileğim o dur ki, umudum o dur ki, ülkemiz, toplumumuz, milletimiz çok sıkıntılı bir süreçten geçtiği bugünlerde bu muharrem oruçlarının birlik, beraberlik ve kardeşliğe vesile olması. İçimizdeki kini, hırsı, nefreti azaltması, kalbimize vicdan, merhamet ve sevgi getirmesini umuyor ve diliyorum Yüce Yaradandan. Bu vesileyle de muharrem orucunun kabul ve makbul olmasını diliyorum. Muharrem orucunu hep birlikte tutalım. Binlerce insan işsiz kalıyor, binlerce aile ekonomik sıkıntı çekiyor, 40-50 yaşındaki insanlar biranda kendini sokak ortasında buluyor. Neresinden anlatsak Türkiye çok ciddi bir sıkıntı içerisinde. Allah yar ve yardımcımız olsun. Gerçekten zor bir durum. Allah buna sebep olanları da bildiği gibi yapsın şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Editör: Adıyaman Haber