16-22 Eylül tarihleri arasında kutlanmakta olan “Hareketlilik Haftası’ kapsamında, Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından da bu gün “Malatya Otomobilsiz Yaşam Günü” etkinliği düzenlendi.

Kapalı Çarşı önünde başlayan etkinliğe Vali Toprak, Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Malatya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener,  Bisiklet Federasyonu Temsilcileri, bazı protokol üyeleri, çeşitli bisiklet kulübü ve derneği üyeleri ile genç, yaşlı çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Çakır,  çevreye duyarlı yatırım ve hizmetleri hayata geçirdiklerini dile getirirken, bisiklet yollarının yapımında önem verdiklerini ve bu yönde çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
 
Malatya Milletvekili Çalık da bu güne kadar çok istemesine rağmen bisikletinin olmadığını ama bu gün bisiklete bineceğini belirterek,  gelişmiş ülkelerde bisiklet kullanımının çok yoğun olduğunu dile getirdi.
 
Vali Toprak da “Burada bu güzel aktivite içerisinde bulunmaktan, bu otomobilsiz yaşam günün de güzel faaliyette bulunmaktan memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Öncelikle büyükşehir Belediye Başkanımızı, İlçe belediye Başkanlarımızı tebrik ediyorum. Bizler hareketsiz bir yaşam alanı içerisinde adeta önemli hastalıklara davetiye çıkarıyoruz, süreğen hastalıkları da teşvik etmiş oluyoruz, dolayısı ile yaşam biçimimizi hareketli noktaya getirmeliyiz. Her yere araçla, otobüsle, minibüsle giderek bu gibi hastalıklarında meydana çıkmasına sebebiyet veriyoruz. Onun için “Yaşamımız yürümek olmalıdır, hareket olmalıdır, aktivite olmalıdır.” Bu gibi hastalıklardan korunabilmenin yolunun da bu olduğunu ifade ediyorum. Eğer ki zorunlu haller dışında araç kullanılmaz ise bir taraftan havaya salınan zararlı gazlardan imtina etmiş olacağız, havamızı temiz kılmış olacağız, hareketli olacağız, hastalıklardan korunacağız, diğer taraftan da ekonomik olarak fayda sağlayacağız. Hükümetimize, Sağlık Bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz, Seksen bir ilde başlatmış olduğu bu çok önemli proje ile Bir Milyon Bisiklet Dağıtım Projesi ile birlikte, bu önemli Sağlıklı yaşam ve Sağlıklı kalma projesini başlatmış oldu. Burada da Büyükşehir Belediyemizin İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ile birlikte bu projeye önayak olmaları ve burada bu projeyi uygulamaları da hepimiz için örnek bir proje oluyor. Belediye Başkanımız 220 Km. Bisiklet Yolu yapılacağını ve şu anda da 38 Km. lik Bisiklet Yolunun yapıldığını ifade etti. Kendilerine teşekkür ediyorum, Yeşilyurt Belediye Başkanımıza ve Battalgazi Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Battalgazi ilçemiz il merkezinde ve kadim bir yerleşim alanında olduğundan yol açmak ve bisiklet yolu yapmak kolay olmuyor ama ben hem Büyükşehir Belediyemize hem de ilçe belediyelerimize teşekkür ediyorum.” dedi.
 
Konuşmaların ardından trafiğe kapatılan İnönü Caddesinin Dede Korkut Girişi ile Kapalı Çarşı arasındaki kısmında Vali Toprak ve beraberindekiler Malatya Büyükşehir Belediyesi önüne kadar bisikletle gittiler.
 
Burada etkinliğe katılanlarla günün anısına fotoğraf çektiren Vali Toprak ve protokol üyeleri vatandaşlarla bir süre sohbet ederek bisiklet kullanımından ve sağlığa faydalarından söz ettiler. 
 
Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber