Havaların soğuması ve kış mevsiminin yaklaşmasıyla vatandaşların ısınma araçlarından olan doğalgazın kullanımı ve tesisat temizliği ile ilgili değerlendirmede bulunan kombi bakım ve teknik servis uzmanları, kombi kullanan vatandaşların en az 2 yılda bir mutlaka bakımlarını yaptırmaları gerektiğini belirttiler.

Türkiye’de son zamanlarda doğalgaz kullanımında artış yaşadığını belirten teknik uzmanlar, vatandaşlara, alınması gerekli tedbirler ile ilgili bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğini vurguladılar.  
Teknik Soğutma sahibi Abuzer Avcı, “Kış gelmeden önce, doğalgaz ekipmanlarından olan kombi, şofben, petek, ocak ve ocağın hortumları ile tesisatlar, yıllık olarak temizlenmeli ve kontrolden geçirilmelidir. Çoğu tüketici bu bakımı 2- 3 yılda bir yapıyor. Fakat bizim tavsiyemiz bunun yılda bir yapılmasıdır. En azından kombimizin ön kapağını söküp temizlememiz gerekiyor. Petekleri de temizlemek için tesisatçılar asit basıyor. Bu asitin peteklerin içerisinde kalması durumunda, metalle temas edince oksidasyon (demirin oksitlenmesi, paslanma) yapıyor,  bu da bir kaçağa sebep olabiliyor. Temizlikten sonra nötralizasyon (asit değerini nötr etmek) işleminin yapılması lazım. Tüketici hiçbir şey yapamıyorsa banyodaki havlupanı sökerek, tesisata bir iki defa su basıp peteklerini ve tesisatını temizlemelidir. Bunu 2 yılda bir de yaptırsa, büyük bir faydası olacaktır. Bakım işlemleri yine yetkili firmalar vasıtasıyla yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Peteklerin içinde bulunan suyun devridaim yapması gerektiğini, bunun olmaması durumunda ortamın ısınamayacağını ve bu nedenle de kombinin ısı değerinin artırılmak zorunda kalınacağını ifade eden Avcı, bunun da doğalgaz sarfiyatını artıracağını söyledi.

Bu işlemin sadece kombi ile ısınan evlerde değil, merkezi ve yerden ısıtmalı sistemler için de uygulanması gerektiğinin altını çizen Abuzer Avcı, merkezi sistemlerde de petek temizliğinin aksatılmaması gerektiğini ifade etti. Yerden ısıtmalı sistemlerde ısınma sorunu meydana geldiğinde daha çok enerji sarfiyatının olduğuna dikkat çekti.

 

 

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber