Avrasya uluslararası araştırmalar vakfının davetlisi olarak Azerbaycan’da bulunan GAP Gazeteciler birliği heyeti gezi temasları sırasında Azerbaycan Türk İş adamları derneğini de Azerbaycan milletvekili Ganire Pasheyeva eşliğinde ziyaret ettiler.

Ziyarete ev sahipliği yapan derneğin başkanı Cemal yangın ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ettikten sonra derneğin kuruluş tarihçesi ve Azerbaycan-Türkiye arasında yapılan ticari anlaşmaları ve ticaret hacmi hakkında bilgiler verdi. Yangın konuşmasında şunları söyledi ‘..Biz Azerbaycan cumhuriyeti bağımsızlığını ilan ettiği günden beri burada kardeşlerimizin yanındayız bizimki ticaretin ötesinde zor zamanlarda kardeşlerimizle birlikte olmak için geldik buralara ve burada kaldık. Azerbaycan İzmir’e önemli bir yatırım yaptı şu an 10 milyar dolar civarında olan ticaret hacmi yeni yatırımlarla beraber 20 milyar dolara yakın zamanda çıkacaktır. Bu ekonomik ve ticari ilişkiler siyasi ilişkileri de beraberinde daha kuvvetlendirecektir. Şu an önümüzde önemli bir sorun var dağlık Karabağ’ın irmeni işgali altında olması en büyük derdimiz bir milyon Türk göçmen durumunda bunların sorunlarının çözümü için öncelikle Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardan çekilmeli. GAP Gazeteciler birliğini sanal basından ve medyadan takip ediyorum başta genel başkanları Zeynel Bey olmak üzere birliğin üyelerinin bağlı kuruluşların Türk dünyasının meselelerine duyarlı olmasından dolayı bu camiayı fazlasıyla önemsiyorum. Ziyaretinizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum’ dedi.

BU GEZİ BİZE ERMENİ MEZALİMİNİ  TEKARAR HATIRLATTI

Ziyarette Ermenistan’ın yaptığı Hocalı soykırımına dikkat çeken GAP Gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz Azerbaycan Türklerinin her zaman haklı davalarının yanında olduklarına dikkat çekerek şunları söyledi ‘..burada yaptığımız gezi ve temaslarda gördük ki önümüzdeki yüz yıl Türlerin her sahada şaha kalktığı büyüdüğü dünyaya adaleti sevgiyi Mevlana’yı Hacı Bektaş’ı Hz. peygamberin insanlara verdiği mesajı anlattığı ve anlaşıldığı biri yüzyıl olacaktır. 300 milyon Türk dünyası 6 devlet çatısı altında bulunmakta bu devletlerin birçoğu yeniler demokrasilerini devletlerini bütçelerini sorunlarını belli seviyelere taşımaları zaman alacaktır. Burada gördük ki Azerbaycan bu devletler içerisinde en hızlı ilerleyen ve geleceğe ait hayalleri ve iddiaları olan bir ülke inanıyorum ki bu kalkınma hızıyla Azerbaycan bölenin en güçlü ülkelerinden biri olacaktır, bu gezi bizlere Ermenistan’ın Azerbaycan Türklerine Türkiye’de doğu Anadolu’da yaptığı katliamları bizlere tazeledi hatırlattı, Ermeniler 1915 hikayelerini konuşma yerine derhâl işgal ettikleri Karabağ’dan çekilmeliler’ dedi.  Heyette Cemiyetin yönetim kurulu üyeleri Malatya’dan Hamit Özpolat, Şanlıurfa’dan Mustafa Ayhan, Adıyaman’dan Fahrettin Çelik, Ankara’dan Demet-Latif şimşek İstanbul’dan İsmail Türk ve İzmir’den Halit Tunç bulunuyordu. 

Editör: Adıyaman Haber