Karabatak’tan Yerel Ve Ulusal Gündem Değerlendirmesi

“Bu Defa Barıştan Ümitliyim”

 

Gazeteci Yazar Naif Karabatak, Adıyamanlılar Vakfı Adıyaman Şubesi ve Adıyamanlılar Gençlik ve Spor Kulübü Derneğinin düzenlediği seminerde, yerel ve ulusal basının öne çıkan gündemini konuştu, sorulara cevap verdi.

Doğum gününe denk gelen seminerde Gazeteci Yazar Naif Karabatak’a doğum günü sürprizi de yapılarak, hazırlanan pastanın mumları üflendi, pasta kesildi.

Adıyamanlılar Vakfı Adıyaman Şubesinde düzenlenen seminerde konuşan Gazeteci Yazar Naif Karabatak, son günlerin öne çıkan gündemi hakkında katılımcılara bilgi vererek, gelen sorulara cevap verdi.

Adıyamanlılar Vakfı Adıyaman Şube Başkanı Murat Demirkol, Yurtkur Adıyaman Yurt Müdürü M.Sami Köroğlu, Adıyamanlılar Vakfı Adıyaman Şube Başkan Yardımcısı Mustafa Akbaş, Komisyon üyeleri, Adıyamanlılar Vakfı Adıyaman Şubesi yönetim kurulu üyeleri ve öğretmenler katıldı.

Adıyamanlılar Vakfı Adıyaman şubesi toplantı salonunda yapılan seminerde konuşan Güne Bakış Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Yazar Naif Karabatak, İmralı görüşmeleriyle başlayan barış sürecinin, diğer barış girişimlerden bir farkı olduğunu belirterek, “Bu defa toplumun büyük bir kesimi barışın nihayetlenmesinden yana. Akan kanın durması, anaların gözyaşının dinmesi, çocukların yetim, kadınların dul kalmaması için barışın sağlanmasına dönük ciddi bir eğilim gözlüyoruz. Aşırı ırkçı kanat hariç, önemli bir iyi niyet gösterisi gözleniyor. Hatta ‘barış mitingi yapalım’ diyen STK’ların sayısı artmaya başladı. Savaşın kimseye çıkar sağlamayacağı, barışınsa huzur ve mutluluk getireceği iyice kanıksandı. Bu defa ümitliyim, bu defa sonuca gidecek adımların atıldığına inanıyorum ama bu adımlar destek görmeli. Verilen hakkın bir ulufe değil, Allah’ın verdiği hakkın iadesi olarak algılanmalıdır” dedi.

Karabatak, CHP İzmir Milletvekili Birgün Ayman Güler’in TBMM’de sarf ettiği sözler ve sonrasında CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat’ın istifasına da değinerek, “Sayın Güler’in çıkışı, CHP’yi ele geçirme, hükmetme amacını güden ırkçı-ulusalcı kanadın son haykırışı olarak görüyorum. Satın Salih Fırat’ın partisinde istifa etmesi bu açıdan dikkate değer bir tepkidir” dedi.

Bir soru üzerine, Salih Fırat’ın seçmenin iradesini yok sayrak istifa etmesine de değinen Karabatak, “Sayın Fırat’ın önünde iki seçenek vardı. Ya istifa edecekti, ya sayın Güler’i istifaya zorlayacak süreç için mücadele edecekti. Ulusalcıların etkisi hesap edildiğinde birinci seçeneği tercih etme yolu seçildi diye düşünüyorum. Bu açıdan Adıyaman CHP İl Teşkilatı’nın sayın Ayman’ı ve sayın Fırat’ı kınayan açıklamalarını dikkate değer buluyorum. Fırat’ı seçen, sayın Ayman değildi. Öyleyse teşkilata danışarak, Ayman’ı istifaya götürecek bir süreç başlatabilirlerdi.” dedi.

Türkiye’de gündemin sürekli suni gündemlerle örtbas edildiğini de belirten Karabatak, “Burada asıl tartışılması gereken anadilde savunmaydı ama CHP, kendi destek verdiği bir tasarıyı, ayrımcılıkla örtbas etti” dedi.

Adıyaman basının yerel sorunlara yeterince eğilip eğilmediği sorusu üzerine Karabatak, “Adıyaman’da her şey basından beklenirken, konunun muhatabı siyasi ve sivil toplum olan kitle örgütlerinin duyarsızlığına değinilmemesi ilgi çekici. Eğer kenti ve kentte yaşayan insanları ilgilendiren, onların geleceğini şekillendiren olumlu veya olumsuz bir adım varsa iktidar ve muhalefete mensup siyasi partilerle, kitle örgütü olan STK’ların duruşu, açıklaması, demeçleri önem taşır. Onların bu çıkışları, yerel basının desteğiyle geniş kitlelere duyurulur. Adıyaman’da esas sorun, aksayan işlerin basının dillendirilmesini istemektir. Oysa basın, bu tür çıkışları sayfalarına alarak, düzeltilmesine katkı sağlayan olmalıdır. Herkesin suskun kaldığı yerde, basının konuşmasını istemek, üzerine atılı görevi, bir başkasına havale etmek gibidir” dedi.

Gündeme ilişkin soru ve cevap bölümüyle süren seminerin sonunda, Adıyamanlılar Vakfı Adıyaman Şube Başkanı Murat Demirkol’un Gazeteci Yazar Naif Karabatak’a bir ebru tablosu hediye etmesiyle noktalandı.

Editör: Adıyaman Haber