Haci BOZKURT / KAHTA (Adıyaman ), (DHA)   -   Kahta Devlet Hastanesine alınan kemik mineral yoğunluğu ölçüm cihazının hizmete girmesi ile hastaların ilçe dışına gönderilmesi son buldu.

Kahta Devlet Hastanesinde hizmet portföyünde iyileştirmeler devam ediyor. Son olarak  Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile yapılan hizmet alımı anlaşması ile hastaların Adıyaman iline gönderilerek yaptırdıkları kemik mineral yoğunluğu ölçüm cihazı ( DEXA cihazı ) Kahta Devlet Hastanesine alınarak bu haftadan itibaren hizmet vermeye başladı. Özellikle Kadın doğum, dahiliye , fizik tedavi ve ortopedi poliklinikleri tarafından kemik erimesini teşhis etmek için kullanılan DEXA cihazı Kahta Devlet Hastanesine ilk defa alınmış oldu.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Kahta Devlet Hastanesi Başhekimi Dahiliye Uzmanı Dr. İlyas Öner, kemik ölçüm cihazının alınması ile hastanede önemli bir eksikliğin giderildiğini kaydetti Öner, “ Kemikleri güçsüzleştiren, kırıklara ve işlev kaybına yol açabilen ve gün geçtikçe ilerleyen kronik bir hastalık olan osteoporozun (Kemik Erimesi) teşhisinde kullanılan DEXA cihazı uzun zamandır hastane yönetiminin alım gündemindeydi. Kamu hastaneler Birliği Genel Sekreterliğince hastanenin bu istemi yerinde görülerek DEXA cihazının alımı yapılarak Kahta Devlet hastanesinde hizmet vermesi gerçekleştirilmiştir. Böylece ilçemiz hastanesinden Adıyaman iline hastaların tetkik amaçlı birkaç gönderim nedenlerinden biri olan kemik mineral yoğunluğu ölçüm cihazı hastanemize kazandırılarak teşhis adına önemli bir ilerleme sağlanmış oldu.
1994`de Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilk kez tanımı yapılan osteoporoz (kemik erimesi ), 50 yaşın üstündeki her üç kadından birinde görülüyor. Kadında hayat boyu kalça kırığı riski meme, rahim ve yumurtalık kanseri risklerinin toplamından daha fazla görülmektedir. Erkeklerde ise hayat boyu kalça kırığı riski, prostat kanseri riskinden daha fazla görülmektedir. Yılda ortalama 1.3 milyon kırığın nedenini osteoporoz oluşturmaktadır.
Osteoporoz kemiklerin daha gözenekli ve giderek daha güçsüz ve kırılgan olmasına yol açan bir hastalık. Gençlerde kemik yapımı yıkımına eşit olduğu için bir problem olmuyor. Ancak yaş ilerledikçe kemik yıkımını önlüyor. Ancak menopoz dönemiyle birlikte bu hormon azaldığı için kemik yıkımı birden artıyor. Çocukluğunda ve gençliğinde yeterli kalsiyumlu gıdalar almayan ve güneşten yeterince yararlanmayanlar kolaylıkla kemik erimesi` ne maruz kalabiliyorlar. Ayrıca kalıtsal faktörler de çok önemli bir yer tutmaktadır “ dedi.
Editör: Adıyaman Haber