Adıyaman Yaş ve Sebze Hali odası Başkanı Baki Kutlu, vatandaşların sebzeyi uygun fiyata aldığını bildirdi.

Kutlu, yaptığı açıklamada, gübre ve mazotun çok pahalı olduğu için haliyle sebze ve meyve fiyatlarını etkilediğini dile getirdi.

– MÜŞTERİ BULAMIYORUZ

Karpuzun kilosunun çiftçiye 40 kuruşa mal olurken şuanda kendilerinin burada toptan 20 ila 25 kuruşa sattıklarını aktaran Kutlu, şunları kaydetti:

“Buna da müşteri bulamıyoruz. Bugün domatesin kilosu çiftçiye 60 -70 kuruşa mal olurken Türkiye’de çiftçiye maliyeti çok pahalıdır, ilaçlar çok pahalıdır, mazot pahalıdır, elektrik pahalıdır. Bir insanın çalışma yevmiyesi 60-70 liradır. Çiftçiye haliyle yüksek maliyet oluyor. Bugün domates halde kilosu 50 kuruşa. Tabi ben perakende de ne kadar olduğunu bilmiyorum ama bence bu sene çok uygundur. Halkın tam tüketeceği zamandır. Özellikle Adıyaman için çok güzeldir. Bugün İstanbul’u düşündüğümüz zaman Antalya’yı düşündüğümüz zaman, Adıyaman’da bedavadan biraz pahalı”

– ADIYAMAN’IN ÜRÜNLERİ KALİTELİ

Adıyaman’a gelen ürünlerin birinci sınıf kalitede olduğunu vurgulayan Kutlu, “Biz kendimiz Adana’ya, Mersin’e gittiğimiz zaman özellikle Adıyaman halk esnafı profesyonel bir esnaftır. Bugün İstanbul’a nasıl yapıyorlarsa, aynısı bizde var. Bugün Mersin’den İstanbul’a ,Antalya’ya, İzmir gibi yerlere özel seçme yapılıyorsa, standartlara uygun olarak yollanıyorsa aynısı Adıyaman için yapılıyor” diye konuştu.

– YAĞIŞLARIN İYİ GİTMESİ HERŞEYİ UCUZLATTI

Yağışlardan dolayı herşeyin ucuza gittiğine dikkat çeken Kutlu, “Bu sene kiraz desek bedavadır. Bu sene yağmurların bol olması, suların bol olması, her şeyi ucuz yaptı. Diğer senelere göre çok ucuzladı. Biraz üzüm yeni daha çıkmadığı için yüksek. Sarımsak fiyatları 1’den 2’ye katlandı. Şuanda 3 ile 5 arasında satılıyor. Şuanda en pahalı patates ile sarımsaktır” şeklinde konuştu.

– RAMAZAN’DA SATIŞLAR DÜŞTÜ

Ramazan ayında satışların düştüğünü belirten esnaflar ise şöyle konuştular:

“Bu sene sebze ve meyve fiyatları çok uygun geçiyor. Fakat bu aralar hava sıcaklığı ile sebze meyveler kötü oluyor, atıyoruz. Özellikle domates çok sıkıntılı geliyor. Sıcaklık derecesi Adana Tuzla’da 50 derecede olduğu için buraya yetişemiyor. Tarladan toplayana kadar, buraya getirene kadar, buranında sıcaklık derecesi 40 derece olunca domates 1 günden fazla dayanmıyor, kötü oluyor. Yayla domatesleri çıkmadığı için mecburen sebzeden bu ayda sıkıntılıyız. Herkes oruç tutuğu için o yüzden pek randıman yok fakat tüketim gelen olarak oruç girdikten bu yana yüzde 20 ile yüzde 30 arasında düşüş yaşandı”

PHA

Editör: Adıyaman Haber