Adıyaman’ın varoş mahallelerinde SEMADER tarafından fakir çocuklar için açılan okuma salonları Adıyaman Belediyesi tarafından kapatıldı.

Yaklaşık 5 yıldan beri binlerce çocuğu ücretsiz bir şekilde okutup, geleceğini kurtaran SEMADER Okuma Salonlarının belediye tarafından kapatılması tepkilere neden oldu.

Aktif eğitim sürecinde ilde önemli başarılar elde ederek dershaneleri bile geride bırakan okuma salonlarının kapatılmasına SEMADER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tekin, sert tepki gösterdi.

Tekin, yaptığı açıklamada, okuma salonlarının yapılması için belediye ile bir sözleşme imzaladıklarını anımsattı.

Sözleşme gereği okuma salonlarının arsasının belediye, binaların yapım işinin de dernekleri tarafından yapıldığını anlatan Tekin, “Yap işlet devret modeliyle 3 tane okuma salonu yaptık. Şu anda Adıyaman Belediyesi hukuksuz olarak encümen kararıyla birlikte burayı boşaltmamızı istiyor. Ellerinde hiçbir hukuki belge olmadığı, hiçbir mahkeme kararı olmadığı gelip bu gün bu müesseseleri boşaltmamızı istiyorlar” dedi.

Okuma salonlarının fakir öğrencilerin ders okuması için yapıldığını kaydeden Tekin, şöyle konuştu:

Burada eğitim gören fakir öğrencilerimizden kesinlikle bir lira dahi talep edilmemekte ve ücretsiz okuma salonlarıdır. Bizler hukuki bir kararınız var mı dediğimizde olmadığını söylüyorlar. O zaman biz de boşalmayacağımızı söyledik. Kesinlikle hukuki bir karar olmadığı sürece biz buraları boşalmayacağız. Biz hukuka saygılı bir derneğiz. Şu anda devam eden bir mahkeme süreci var o mahkeme süreci tamamlanmadan kesinlikle boşaltmayacağız”

– KAPATILMANIN HİÇBİR HUKUKİ DAYANAĞI YOK

Derneğin Avukatı Mehmet Canpolat ise yapılanı zorbalık ve hukuksuzluk olarak niteledi.

Okuma salonlarının kapatılmasının hukuki bir dayanağının olmadığını belirten Canpolat, şöyle konuştu:

“Yapılan zorbalıktır, hukuksuzluktur, hiçbir hukuki dayanağı yoktur, hiçbir gerekçe yoktur. Sadece burası bizim deyip boşaltın demektedirler, burayı meclis tarafından verilen kararla derneğimize 15 yıllığına tahsis edilmiştir. Bizim buraya yaptığımız tüm masrafları, tüm giderlerimizi versinler alsınlar hayrını ve uğrunu görsünler ama bu şekilde zorbalıkla çıkın gidin demek hiçbir hukuki gerekçesi yoktur. Bu işlemi yapan memur arkadaşlar da görevini kötüye kullanmaktadır ve suç işlemektedir. Bu işlemi yapan görevlilere emir veren yetkililer hiçbir şekilde yazılı olarak emir vermemektedir. Gidin bu hukuksuzluğu yapın denmektedir. Mahkeme süreci devam etmektedir. Bununla ilgili hem adliye mahkeme hem idare mahkemesi dava devam etmektedir. Hiçbir kanunu, hiçbir hukuki gerekçesi, yoktur”

Kapatılma esnasında zabıtalarla birlikte olan Abdurrahman Gürbüzcan ve Basın Müdürü Mehmet Karakeçi bir açıklama yapmadı.

Adıyaman Belediyesi ise konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Belediye tarafından yapılan açıklamada, “Mülkiyeti Adıyaman Belediyesine ait Fatih Mahallesi 2232 sok. no:23, Cumhuriyet Mahallesi 2548 sok. no:24 ve Siteler Mahallesi 2068 sok. no:9 adreslerinde bulunan taşınmazlar ve yapılar Adıyaman Belediye Meclisinin 06.05.2010 tarih ve 87 sayılı kararı ile ilimizde faaliyet gösteren Sema Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine tahsis edilmiştir.             Yasal düzenlemelere aykırı olarak yapılan bu tahsis işlemi yine Belediye Meclisi’nin 11.08.2014 tarih ve 238 sayılı kararı ile iptal edilmiştir.  Belediye Meclis kararı ve karar gereği taşınmazların tahliye ve teslimini isteyen yazımızın tebliği üzerine muhatap dernek tarafından Şanlıurfa 2. İdare Mahkemesi’nin 2014/141 E. Sayılı dosyası ile işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açılmıştır.             Mahkeme tarafından belgelerin sunulması ve savunmaların tamamlanmasının ardından 31.12.2014 tarihli karar ile yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar verilmiştir. Bu karar kurumumuza 15.01.2015 tarihinde tebliğ edilmiştir.  15.01.2015 tarihinde muhatap dernekten taşınmazların tahliyesi ve teslimi istenmiş, karara itiraz ettiklerini bildirmeleri üzerine itirazın işlemi durdurmayacağını ve taşınmazların teslimini bildiren yazımız 23.01.2015 tarihinde muhatap derneğe tebliğ edilmiştir. Buna rağmen taşınmazlar tarafımıza teslim edilmemiştir. Bu sebeple taşınmazların tahliye ve teslim alınması için ilgili makamlarla gerekli yazışmalar yapılmış, emniyet birimleri tarafından gerekli güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle 19.02.2015 tarihinde yani bugün bahse konu taşınmazlar belediyemizin kolluk ekipleri tarafından içeride bulunan eşyalar ve taşınmazların durumu tutanak altına alınmak suretiyle teslim alınmıştır”

BHA

Editör: Adıyaman Haber