İstanbul’da birçok ilin Sivil Toplum Kuruluşların gönül birliği yaparak oluşturduğu “Yedi Renk Tek yürek” platformu Adıyamanlılar Vakfı’nda Başkanlık sistemi konulu bir panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve İl İnsan Hakları Kurulu Üyesi Doç. Dr. Murat Yanık, Bürokratik oligarşi sistemine son vermenin zamanı geldiğini belirterek, Türkiye de artık yarı başkanlık yâda başkanlık sisteminin bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyledi.
Adıyamanlılar Vakfının da içinde yer aldığı ve son zamanlarda gerek Yeni Anayasa ve gerekse Başkanlık sistemi konusunda Türkiye genelinde düzenlenen panel ve seminerlerle örnek bir çalma sergileyen “Yedi Renk Tek Yürek” platformu bu kez Adıyamanlılar Vakfında bir araya geldiler.
İstanbul’da çok sayıda, Federasyon, Vakıf, Dernek ve Platformların yer aldığı “Yedi Renk Tek Yürek” platformunun Paneline konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yanık, mevcut olan parlamenter sistemi ile başkanlık sistemi arasındaki farklılığından bahsederek, yeni yasama ve yürütmenin iflasın eşine gelerek sınıfta kaldığını söyledi.
Yanık, “Bugünkü Türkiye ye daha özgürlükçü, demokrat ve halkın yapacağı yeni anayasa ile birlikte başkanlık sisteminin de zamanı geldiğine inanıyorum. Türk halkı olarak bütün enerjimizi ve sinerjimizi bu yönde kullanmalıyız. Şu anki mevcut parlamenter sisteminde gerek yasama ve gerekse yürütme artık iflasın eşiğine gelmiştir. Ortalama 1,5 yılda bir hükümetin değiştiği bir ülkede istikrar beklemek kendi kendimizi kandırmaktan öte bir şey değildir. Türkiye de yasama, yürütmeyi denetlemekten aciz kaldığını ve bu yönde sınıfta kaldığını görüyoruz. Gelinen nokta itibariyle başkanlık veya yarı başkanlık sistemi daha fazla zaman geçirmeden önümüzdeki 2014 yılı seçiminden itibaren hayata geçmesini sağlamalıyız. Aksi halde yıllardır bu ülkede var olan siyasi krizin önüne geçemeyiz. STK’lar olarak dağılmaktan ve bölünmekten ziyade birleşmenin ve dayanışmanın öncülüğünü yapmalıyız.” Diyerek, panelin düzenlenmesinde emeği geçen ve katkısı olan herkese teşekkür etti.
Adıyamanlılar Vakfı Başkan Yardımcıları ve yönetim kurulu üyelerin de katıldığı panelin kapanış konuşmasını yapan Adıyamanlılar Vakfı Genel Başkanı Ömer Özkartal, gerek yeni anayasa konusunda ve gerekse parlamenter sisteminin hayata geçmesi hususunda STK’lara büyük bir görev düştüğünü, böylesi anlamlı bir toplantının Adıyamanlılar Vakfında gerçekleştirmekten büyük bir onur duyduğunu ifade etti. Özkartal, bu anlamlı panelin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Yedi Renk Tek Yürek” platformunun böylesi anlamlı projelere öncülük etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Haber: Abdulkerim SONKAYA/İSTANBUL
Editör: Adıyaman Haber