Kur’an-ı Kerim Tilavetiyle başlayan etkinliğe Vali Yardımcısı Yusuf Özdemir, İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü, Diyanet-Sen İl Temsilcisi Emin Çil ve Din Görevlileri katıldı.

 İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürçü, programda yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

İnsanlık tarihi boyunca bütün dinlerde ibadethanelere büyük önem verilmiştir. Bütün semavi dinlere mensup insanlar içinde ibadet edecekleri mabetler inşa ederek bu mekanlara kutsiyet affetmişlerdir.  Mabetlerin kutsiyeti, dini ve sosyal hayat açısından gördükleri fonksiyon açısından kaynaklanmaktadır. Yüce dinimiz İslam’ın kutsal saydığı değerlerin en önemlileri arasında cami ve mescitler gelmektedir. Camiler her şeyden önce İslam toplumlarında simge fonksiyonu görürler. Bir beldenin İslam beldesi olduğunun en güzel kanıtı göklere yükselen minareleriyle camilerdir. Yaygın deyimle, İslam beldelerinin Tapu belgesidir. İslam’ın simgesi olan camiler, şehrin estetiğine önemli ölçüde güzellikler katan yapılardır. Camiler, insanları mesnevi huzura kavuşturan merkezlerdir. Camiler, Müslümanlar arasındaki dargınlık ve kırgınlıkları, farklı özlem ve ilgileri bir tarafa iterek onları huzur ve sükuna kavuşturmak bakımından önemli görevler üslenen sosyal kurumlardır

Öztürkçü, Camiler aynı zamanda içinde kılınan namazlarıyla birlikte dinlenen vaiz ve hutbeleriyle birer yaygın eğitim müesseseleridir. İslam’ın ilk günlerinden itibaren Müslümanlar cami yapımına önem vermişler ve yaptıkları hayrın ebedi olması için yarışmışlardır. Şuda bir gerçektir ki yakın tarihimizde kahraman marştaki Fransız işgaline karşı ayaklanma camiden başlamış, kurtuluş savaşında halk camilerde yapılan vaiz ve okunan hutbelerle bilinçlendirilmişlerdir.İnşallah tarih boyunca camilerimiz bu fonksiyonlarını en güzel şekilde icraya vesile olan mekanlar olarak devam edeceklerdir. Bu duygu ve düşünceler ile bu camimizin de hayırlara vesile olması temennisiyle hepinize saygılarımı sunuyorum” Dedi.

Camilerin Gönüllerin aydınlığı, kalplerin yıkandığı, müminlerin kucaklaştığı mukaddes mekanlar olduğunu Altınşehir Camii İmamı Mustafa Taş ise şöyle konuştu:

Cami kelime olarak, toplayan, buluşturan, birleştiren bir araya getiren anlamına gelir. Terim olarak Camii ise, müminlerin genç-ihtiyar, fakir-zengin, alim-cahil demeden bir araya geldiğimiz omuz omuza, gönül gönüle bütünleştiğimiz, üzüntülerimizin ve sevinçlerimizin paylaşıldığı milli birlik ve beraberliğimizin yapı taşı, vatan bütünlüğümüzün ekmeği ve aşı dinimizin vazgeçilmez müessesidir. Camiler hakka açılan gönül kapımız, sanat ve marifetle yükselen ruh yapımızdır. İman gücüyle çelikleşen yurt tapularımızdır. Dua ve ibadetlerin topluca arz edildiği, secdelerin birleştirildiği dini ve sosyal hayatımızda müstesna yeri olan huzur kaynaklarımızdır. Gönüllerin aydınlığı, kalplerin yıkandığı, müminlerin kucaklaştığı mukaddes mekanlardır. Din gönüllüsü ezanlarıyla insanları kurtuluşa ve saadete çağıran, namazlarıyla Müslüman’ı Allah’a ulaştıran manevi mimarlarımızdır. Bugün bize düşen görev ihtiyaç halinde yeni camiler yapmanın yanında, var olan camilerimize sahip çıkmak, camii ve cemaate devam etmek. İçini ve dışını temiz tutarak, namazlarımızı camide kılmak, verilen vaaz ve nasihati dinlemektir. Camiler Müslüman’ın ayrılmaz bir parçası, toplumsal dayanışmayı sağlayan ortak bir şuurun oluşmasına vesile olan kutsal mekanlarımızdır. Camilerimizin ayakta durması din gönüllüsü kardeşlerimizin ve cemaatimizin devamı ile mümkündür. Camilerimizin süsü cemaattir. Ama ana direkleri ise din gönüllüsü kardeşlerimizdir. Cemaatimizden istirhamımız din gönüllüsü kardeşlerimizin de insan olduğu, hastası olduğu, taziyesi olduğu, ihtiyaç halinde izin alabilmeleridir. Bu kardeşlerimiz robot değildirler, her şeyden önce insanlardır. Özlük haklarının korunması, sendikal haklarının korunması ve idarece de bunun sağlanmasını arzu ediyoruz. Bu vesileyle ülkemizde meydana gelen terör olaylarını lanetliyoruz, Camiler ve Din Görevlileri haftamız kutlu olsun

Müezzin ve Kayyumlar adına bir konuşma yapan Kırçali Camisi Müezzini Ali Çelik de Müezzin kayyum, camilerde ezan okuyan, sala getiren, namazlarda selam ve tekbir dualarını okuyan kişidir. Müezzin kayyumluk görevini sürdüren din gönüllüleri her gün beş vakit ezanı şerifi okumanın verdiği huzurla görevlerini ifa etmektedirler. İlk ezanı okuyan Bilali Habeşin mirası günümüzde Müezzin kayyumlara geçmiştir. Bu miras en derli bir hazinedir. Din hizmeti çok kapsamlı ve özellikli bir hizmettir. Bu vesileyle Camiler ve Din görevlileri haftanızı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından günün önemine binaen İL Müftülüğü Kızılay Adıyaman şubesi tarafından kan bağışı kampanyası düzenlendi.

PHA

Editör: Adıyaman Haber