Besni Belediye Başkanı İbrahim Öztürk, SGK Genel Başkanının programına ilişkin yapılan tartışmalar konusunda açıklama yaptık.

Öztürk, yaptığı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Selim Bağlının ilçedeki kahvaltı programıyla davetileri üzerine kendilerini şereflendirdiğini söyledi.

Bağlının bu ziyaretinden dolayı ziyadesiyle memnun olduklarını anlatan Öztürk, Kendisine de teşekkür ediyorum. Şimdi, daha önce belirttiğimiz gibi bu ziyaret, kişisel bir ziyaret değil. İlçeyi ziyaret. Kurumla ilgili bir konuyu istişare etmek, görüşmek niyetiyle yapılan bir ziyaret. Bunu da kahvaltı programıyla örtüştürerek yapmayı planladık. Şimdi, bir defa şunun altını çizerek söylüyorum; bizim bu davete gelmemeyle ilgili bizim vurguladığımız, sitem ettiğimiz, zorumuza giden yaklaşım sivil toplum örgütleriyle alakalı bir konu değil. Hepsi bizim sivil toplum örgütlerimiz. Hepsi Besni menfaatine fayda koymaya çalışan arkadaşlarımız. Hepsinin bir görevi var. Bizde yerel yönetici olarak, bu görev süremiz içerisinde onların dertleri, sorunları, ihtiyaçlarıyla ilgili gücümüz yettikçe her türlü katkıyı her zaman vermeye çalıştık. Bundan sonra da Allah’ın izniyle vermeye çalışacağız dedi.

- BU DAVETİMİZ TÜM SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİ İLGİLENDİRMİYOR

Davetlerinin tüm sivil toplum örgütlerini ilgilendirmediğine dikkat çeken Öztürk, şöyle devam etti:

Bir defa, bizim bu toplantıya davetimiz bütün sivil toplum örgütlerini ilgilendiren bir davet değil. Yani, SGK kurumunu ilgilendiren sivil toplum örgütlerini çağırdık. Şoförler Cemiyeti, Esnaf Odası, Türk Sanayi Sitesi Odası Başkanlığı, Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanlığı ve Ziraat Odası Başkanlığı. Yani bu örgütlerimiz hep bünyesinde ve üyelerinde sosyal güvenlik üyesi olan arkadaşlarımız. Yani, üyeleri hep sosyal güveni ilgilendiren üyeler. Besni o davette esas sebep, çalışanlarıyla ilgili, üyeleriyle ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu’nu ilgilendiren bir husus varsa onları paylaşması düşüncesiyle davet edildi

- PROGRAM AKŞAM NETLEŞTİ

Programın saatine ilişkin de değerlendirmede bulunan Öztürk, Bir de bu davet, özellikle üç gün, iki gün, bir gün önce planlanmış bir davet değil. Ben Ankara’dan dönerken Sosyal Güvenlik Kurumu başkanımızın Adıyaman’a geldiğini öğrenmem dolayısıyla SGK il müdürümüzü aramam suretiyle “Sayın başkanım, kahvaltıyı Besni de yapmaz mı? Bizi şereflendirmez mi?” diye davet etmem niyetiyle yapmış olduğumuz görüşme, daha sonra da aynı, bir gün öncesi akşamdan saat 10:00’da il müdürümüzün beni arayarak “Saat gecikti ama davetin geçerli mi?” diye bana sorduğunda bizde “şerefle bekliyoruz. Davetimiz geçerli.” Dedik ve ona istinaden de davet ettik. Yani, burada önceden planlanan bir şey değil. Son anda bize gelmesi yönündeki talebimize olumlu olarak cevap vermesi hususunda hemen alarma geçtikdiye konuştu.

- 5 SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜNÜ DAVET ETTİK

5 tane sicil toplum örgütünü davet ettiklerini aktaran Öztürk, şunları kaydetti:

Biz parti başkanımızı da çağırdık. Bahsettiğim 5 tane sivil toplum örgütünün yetkililerini de arattırdık. Parti başkanımızın ailesiyle ilgili başka yerde bir hususu vardı. Gelemeyeceğini söylemişti. Diğer arkadaşlarımızın da “zamanı müsait olan varsa buyursun” dedik ve onların bir kısmı mazeretlerinden dolayı gelemeyeceğini, belediye meclis üyelerini de çağırdık. Onlardan da mazereti olanların gelemeyeceği ile ilgili bize döndüler. Burada çok kalabalık toplama, şaşalı falan bir şeyin içerisinde olmadık. Olsaydık bütün sivil toplum örgütlerini çağırır, kalabalık bir program yapardık. Ama amaç çalışanlarımızı ilgilendiren kurum başkanı gelmesi hesabıyla o kuruluşları alakadar eden örgütleri çağırdık, sivil toplum örgütlerini çağırdık

- BEN BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜNE SİTEM ETTİM

Hainlik konusuna da değinen Öztürk, Benim burada o sivil toplum örgütlerinin içerisinde birisinin gelmeyip de “ben gitmiyorum, gelmiyorum” şeklinde bir iki yerde bunu övünç olarak paylaşmasını ben kabul edemedim, hazmedemedim. Benim buradaki ithamım, hainlikse bir sivil toplum örgütüyle ilgili ithamdır. Bunun da ben arkasındayım. Gelip gelmemesinden ziyade bunu bir de övünç kaynağı olarak bahsetmesi, bana göre Besni’ye yapılan bir yanlıştır. Burada kimsenin şahsi menfaati, kişisel hesapları falan söz konusu olamaz. Tamamen memleketi ilgilendiren, SGK Hizmet Binası’nın yapılanmasını alakadar eden ve belediye meclisimizin de oy birliği ile kabul ettiği, bir çalışmanın devamı ve sonlandırılması, sonuçlandırılması ile alakalı bir çalışma ifadelerini kullandı.

- SGKYA DEVRİ YAPACAĞIZ

Öztürk, şunları söyledi:

Bugün, yapmış olduğumuz o davetten sonra bugün itibariyle SGK Genel Müdürlüğü’nden, SGK Başkanlığı’ndan gelen teknik heyet, fiyat değerlendirme heyeti ve Milli Emlak Müdürlüğü’müzden de komisyona dahil edilen arkadaşlarımızla birlikte, Besni’ye geldiler, yeri gördüler, değer tespitiyle ilgili araştırmayı yaptılar. Sonucu inşallah yakın bir zamanda çıkartarak, bu devir teslim işini tamamlayacağız. Tamamladığımız değer miktarı üzerinden de borcumuzu sildireceğiz ve hizmet binamızın da yapılmasının önünü açmış olacağız. Yani sonuçta halkımızı bütün SSK, BAĞ-KUR vs. sigortayla ilgili çalışanları ilgilendiren teşekkürlü bir kuruluşun oluşumu ile ilgili yapılan bir çalışma… Bunun yanında da arsayı, borcumuza mahsuben SGK’YA vereceksek bunu elbette marifet saymayanlara ben iade ederim, bu bir marifettir. Bu belediye meclisinin marifetidir, bu bizim yapmış olduğumuz görüşmelerle ilgili sonuçlanan bir olgudur ve Sayın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekilimiz Ahmet Aydın Bey’in SGK başkanlığı bu mahsuplaşmayla ilgili, bu SGK Hizmet Binası’nı yapmasıyla ilgili ve diğer milletvekilimiz Adnan Bey’in girişimleri sonucunda ortaya konulan bir şey. Yani, biz bu çalışmayı yaptık ama aynı zamanda bu çalışmayı memleketimizin siyasi anlamdaki, ön plandaki lideri olan vekillerimizin de katkılarıyla ortaya koyduğumuz bir çalışma… İnşallah, kim ne düşünürse düşünsün, ama halkımız bu çalışmayı görüyor, bu çalışmanın da memleket için yapıldığını biliyor, biz de inşallah bu çalışmayı Allah’ın izniyle sonlandıracağız

- O STKNIN BANA KARIN AĞRISI VAR

İlçedeki STKlara değinen Öztürk, Burada, böyle bir çalışmada, Besni’de 30-35 civarında sivil toplum örgütü var. Çağırdığımız 5 sivil toplum örgütü, bunların içerisinden bir tanesinin bana olan kafasındaki soru işaretleri ya da kırgınlık ya da karın ağrısı diyebiliriz, bunun üzerinden hava atması, bunu bir marifet olarak ortaya koymasını yine kınıyoruz. Onun dışındaki bütün sivil toplum örgütleri bizim sivil toplum örgütlerimizdir. Bizim arkadaşlarımızdır, bizim kardeşlerimizdir. Onların ne tür meseleleri, ne tür ihtiyaçları olduysa biz her zaman onların yanında olduk, bundan sonra da inşallah yanlarında olacağız.  Yani, benim bu konuda bunu sulandırmak, bunu farklı mecralara çekmek, bunu bütün sivil toplum örgütlerine mal etmek, bana göre vicdansızlık. Çünkü bizim öyle bir kastımız olamaz. Çünkü biz onlarla sürekli iç içeyiz. Onların çalışmalarında sürekli beraberiz. Ne zaman bir sivil toplum örgütünün bir talebi oldu da biz bunun yanında olmadık. Esnaf Odası, biz de esnaflarla ilgili ne tür konular geldiğinde toplantılar yaptık, bir araya getirdik, Esnaf Odası ile esnafları bir araya getirerek bizim yapacağımız çalışmalarda gerekse küçük sanayi sitesinin, oradaki esnaflarımızın daha rahat iş, faaliyet göstermesi ile ilgili yapacağımız belediye katkılarında yanlarında olduk. Bundan sonra da yine yanlarında olmaya devam edeceğiz. Şimdi, SGK esnafla SGK arasındaki koordinasyonu ilgilendiren kurum. Yani, SGK çalışanları var ve SGK çalışanlarını ilgilendiren sivil toplum örgütleri var ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun başkanı Besni’ye geliyor. Besni’ye geliyorsa ilgililerin başkanla görüşerek sorunlarını anlatması, iletmesi esnafın sorunlarını paylaşması bir memleket hizmetidir. Biz bu niyetle çağırdık yoksa hiçbirine haber vermeden de biz kahvaltıyı 3 kişiyle, 5 kişiyle yapar çıkardık. Ama ola ki dedik esnaflarımızın bu konuda bir talebi olur, bir şikayeti olur, bir isteği olur, bir teklifi olur. Biz bunu desteklemek, buna da ev sahipliği yapmak anlamında yaptığımız bir çalışma… İnşallah, bu ziyaret akabinde gelen heyet, bu çalışmaların sonlanmasıyla, Besni’ye SGK Hizmet Bina’mızın yapılmasını sağlayacağız. Borcumuzun da silinmesini, ne kadar miktarda olduğunu bilmiyoruz ama silinmesini bu vesile ile inşallah birlikte sağlayacağız. Yani biz, bir taşla iki kuş vuracağız.

- KÜLTÜR SARAYI İNŞA EDECEĞİZ

Besniye Kültür Sarayı inşa edeceklerini belirten Öztürk, Mesela burada Kültür Bakanlığı’mızın bir kültür binası var. Bu bina ile ilgili sorunlar vardı. Biz inşallah, karayollarından yeni aldığımız kongre merkezi, kütüphaneyle birlikte, sinemasıyla birlikte, konferans salonlarıyla birlikte yapmak suretiyle yeni bir kültür sarayı inşallah inşa edeceğiz. Yani, burada bazı kazanımlarla beraber, yeni tesisin de aynı zamanda memlekete kazandırılmasının da önünü açmış olacağız dedi.

- BENİM DÖNEMİMDE YEŞİL ALAN KONUTA ÇEVRİLMİŞSE İSTİFA EDERİM

Kendisine yönelik bir yıpratma çalışmasının olduğunu anlatan Öztürk, şöyle konuştu:

Şimdi burada, bu SGK başkanımızın gelmesinin yanı sıra bu ziyaretle ilgili benim açıklamam eleştiri konusu olmuştur. Ama bununla beraber bazı konuları da beraberinde dile getirerek kamuoyunda bir itibarsızlaştırma, bir yıpratma ve aslı astarı olmayan bazı ithamları da konuşmak gerekiyor. Şimdi burada mesela en çok yeşil alanları ranta çevirdiğimiz, konut alanına çevirdiğimizle ilgili bir iddia var. Ben bu iftirayı, tekrar kendilerine iade ediyorum. Eğer ki benim belediye başkanlığım süresi içerisinde bir yeşil alanı konuta çevirmişsek ben belediye başkanlığından istifa edeceğim, Ayrılacağım. Burada, benim geçmişte ortağı olduğum bir şirketle ilgili veya başka inşaat şirketleri ile ilgili bazı rantlar sağladığım yönünde ithamlar var. İddialar var. Bunları da yine aynı şekilde kendilerine iade ediyorum. Bizim görevimiz kimseye rant elde ettirmek değil. Kimseye rant sağlamak değil. Ama belediye meclis kararıyla haklı bir talep olursa burada yoğunluğu artırmamak ek alan oluşturmadan, fazla alan kazanımı sağlamadan bazı kat yüksekliği verilmişse bu imar yasasına uygun bir çalışma, belediye meclisinin almış olduğu kararla alakalı bir konu, burada da “ek daire yapacak, ek alan oluşturdu” şeklindeki yaklaşımları ben esefle kınıyorum. Şimdi burada yeşil alanla ilgili, arkadaşların geçmişe biraz bakması gerektiğini düşünüyorum

- CUMHURİYET TARİHİNDE 6 PARK YAPILDI, BENİM DÖNEMİMDE 9 PARK YAPILDI

İlçedeki park tartışmalarına da açıklık getiren Öztürk, Cumhuriyet tarihinde 6 adet Besni’de park var iken, 2004 / 2009 döneminde, benim belediye başkanlığı dönemimde, önceki başkanlık döneminde, 9 tane park hizmete geçirmişiz. Halkımızın hizmetine sunmuşuz. Yaklaşık önceki dönemde yüz elli bin adet civarında ağacı Besni’ye dikmişiz. Birçok yeşil alanı, atıl yeşil alanları aktif hale dönüştürüp parklara dönüştürmüşüz. Ve bu yıl ki, bu dönemdeki yaptığımız çalışmalarda da yine ağaçlandırdığımız alan sayısı şu anda yaklaşık yüz elli bin civarında. Bu yıl dikeceğimiz ağaç sayısı, yüz bin civarında. Yani görev sürem içerisinde hedefimiz üç yüz elli bin adet ağacı Besni’yle buluşturmak ve dikmek. Yemyeşil bir şehrin olmasını sağlamak. 2017 yılında şu anda çalışmalarını yaptığımız beş altı tane parkımız var. Yani inşallah haziran ayı içerisinde biz 6 tane parkımızı yine yeşil alanımızı faaliyete geçirerek, halkımızın hizmetine sunacağız. Şimdi burada, yeşil alanları ranta dönüştürdü, falan şeklinde ithamlar, sonuçta beni beğenmeyebilirler, sevmeyebilirler bazıları… Başarısız bulabilirler. Ben bunların hepsini anlayışla karşılarım. Çünkü herkes aynı gözle bakmayabilir. Ama bunu iftira niteliğinde yıpratmaya yönelik bir çalışma niteliğinde ortaya koymaları bir vebaldir, günahtır. Ben bu tür yaklaşımlardan kaçınılması gerektiğini, bu şekilde girişimlerde bulunulmaması gerektiğini söylüyorum dedi.

- O KENDİNİ GÖZDEN GEÇİRSİN

Öztürk, Şimdi diyor ki, bizler niye gelmediniz? Şimdi, dervişin ne ise zikri odur, diyor. Şimdi, bu ne demek? Biz kamuyla ilgili, memleketle ilgili bir çalışmaya davet etmişiz. Gelmezseniz ya da gelemeyecekseniz bizim söyleyecek bir lafımız yok. Ama bunun üzerinden bir şey varmış gibi yani hain hoflu olur, adamın bu konuda gelmemeye yönelik bir karın ağrısı varsa, bunu da bir yerde paylaşıyorsa o kendisini gözden geçirsin. Ama bunu tam tersine işte “sen memleket işleriyle değil de başka işlerle uğraşıyorsun” şeklinde yaklaşımlarda bulunmak bana göre ayıp bir davranış. Şimdi, fikrimizin, olurumuzun alınıp alınmadığı biz bunu açık bir şekilde söyledik. Yani fikir ve olur, zaten akşam gerçekleşen program sabahta faaliyete sokulacaksa, burada arkadaşları toplayarak bir fikir alma imkanı zaten yoktur. Bu sanki önceden ayarlanmış da son anda bize niye haber verilmedi, şeklinde bir yaklaşım, doğru bir yaklaşım değil. Gecenin bir saati diyorum mesela… Saat 22:00’de yapıldı. Memleket yararına hizmetten bahsediyorum. Burada hangi şahsın menfaati var? Arsa kimin, belediyenin… Alacak kim, Sosyal Güvenlik Kurumu… 2 kurum arasında yapılacak bir çalışmada gecenin bir saati demenin anlamı nedir? Memleket yararına olan hizmetlerde biz her zaman varız, demenin anlamı nedir? Şimdi, elbette memleket bizden daha önemli… Memleket varsa, biz varız. Memleket yoksa bizim bir kıymetimiz söz konusu değil. şeklinde konuştu.

- BAŞKAN OLDUKTAN SONRA ŞİRKETTEN AYRILDIM

Hakkındaki iddilara da değinen Öztürk, şunları söyledi:

Ben 2004-2009 döneminde belediye başkanlığı yaptım. Bıraktıktan sonra pazarlamacılık yaptım. Bir buçuk yıl yapmış olduğum pazarlamacılıktan sonra da hiçbir paraya ihtiyaç olmayan bir ticaret ve yine para olmadan Besni’de inşaat sektörüne girdim, 2010 yılında. Yani benim inşaat şirketi, geçmişte ortak olduğum inşaat şirketi 2010 yılında kurulan bir şirket. Yeni bir şirket değil. Sanki yeni bir şirket kurulmuş da bu şirkete rant sağlamaya çalışıyormuş gibi yaklaşımlar hiç hoş bir davranış değil. 2010 yılında kurulan bir şirket ve bu şirket Besni’de imar çerçevesinde, alınan ruhsatlar doğrultusunda çalışma, faaliyet yürüten bir firma. Ben bu firmadan da başkanlıktan sonraki süre içerisinde ayrıldım. Burada hakkınızdaki imar ve rant ile ilgili iddialar açıklığa kavuşuncaya kadar yanınızda yer almayacağız. Şahsım ile ilgili bir konu olursa yanımda yer almayın. Kişisel bir konum varsa akrabalarımla ilgili, arkadaşlarımla ilgili bir konu varsa yanımda yer almayın. Ama bana olan içinizdeki sıkıntılardan dolayı memleketi ilgilendiren bir konuyla ilgili de sakın ola şeble şekeri de birbirinden ayırın, karıştırmayın. O ayrı şey, o ayrı şeydir. 
Burada, SGK başkanının gelmesinde benim ne kişisel menfaatim olacak? Böyle bir şey söz konusu mudur? Değil. O zaman burada biz yanınızda yer almayacağız. Bizim yanımızda yer alma diye bir derdimiz yok. Biz siyaseten bir sivil toplum örgütü ya da sivil kuruluş bizimle beraber olsun diye bir derdimiz yok. Üyeleri olan bir sivil toplum örgütü var. O sivil toplum örgütünün yapacağı çalışmalarda, başarılarda, hizmetlerde biz her zaman yanında oluruz. Başkanı kimdir, onun yönetiminde kim var, orası bizi ilgilendirmiyor. Biz o kuruluşu muhatap alırız. O örgütü muhatap alırız. Bundan sonra da öyle olacak

- HİÇBİR ZAMAN HALKIMA İKİYÜZLÜLÜK YAPMADIM

Öztürk, Burada genel olarak demek istediğim, seçim öncesi böyle küçültücü ifadeler, mağdur edebiyatı ifadeleri... Ben hiçbir zaman için halkımın yanına iki yüzlü davranmadım. Ne fikrim varsa ne düşüncem varsa onu açık bir şekilde ortaya koydum. Bunu da bundan sonra yine ortaya koyacağım. Ben sabah akşam çarşıda, pazarda sürekli geziyorum. Memlekette ben makamla arkadaş edinmedim. Ben arkadaşlıklarımı, dostluklarımı ve taraf kitlemi kardeşlik hukuku üzerine bina ettim. Mutlaka kırgın olan arkadaşımız olabilir. Ama o arkadaşları unutmadım, unutmayacağım. Burada yanında üç beş kişi kalmış ya da şu kayba uğramış falan bu şekildeki yaklaşımlar bir dahaki sandık geldiğinde yine vatandaş bunu teraziye koyacak. Ama bu şekilde küçültücü ifadeler, yıpratmaya yönelik ifadeler bunlar haksız yaklaşım, bunu da doğru bulmuyorum. İnşallah bu yaklaşımlardan da bu önyargılardan da inşallah bu kardeşlerimiz kurtulur diye ümit ediyorum diye açıklamada bulundu.

 

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Editör: Adıyaman Haber