2014 yılında toplam 12 milyon 500 bin TL’lik mali destek sunacak olan İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) desteklerle ilgili Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) üyelerini bilgilendirdi.

            Sürdürülebilir kalkınma ve bölgesel gelişme alanında yerel potansiyeli harekete geçirmek ve bölgenin rekabet edebilirliğini artırmak üzere, Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda çalışmalarını sürdüren Adıyaman, Gaziantep ve Kilis illerinde faaliyet gösteren İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA), 2014 yılı mali destek programı tanıtımı ATSO’da yaptı.
            İKA’nın 2014 yılı mali desteklerini doğru ve etkin aktarabilmek ve desteklerden faydalanmasını arttırmak amacıyla ATSO ve İKA işbirliğinde ATSO Meclis Salonunda bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Çok sayıda ATSO üyesi ve ilgilinin katıldığı toplantıda İKA Uzmanları Yavuz Turan ve Onur Yıldız bilgilendirme toplantısında, katılımcılara toplam 12 milyon 500 bin TL tutarındaki kaynaktan ne şekilde yararlanılabileceği konusunda ayrıntılı bilgi verdi.
            Toplantıda bir konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman’ın geçen sene İKA’dan ciddi bir pay aldığını hatırlatarak, “Geçen sene İKA 20 milyon TL destek veriyordu ve bu desteklerden 9 milyonunu biz aldık. Fazla ve geçerliliği yüksek olan projeler yapmamız nedeniyle bu pastadan Adıyaman olarak daha çok pay aldık. Bu yılda daha fazla pay almak için ayağı yere basan projeler yapmak gerekiyor. Bağımsız üniversite denetçilerinden projenin geçiyor olması lazım. Özellikle projelerin başlığı içinde organik, teknoloji veya inovasyon olsun. Belki diğer illerden daha sağlıklı projeler yaparsak payımızı katlarız. Birde İpekyolu Kalkınma Ajansı sadece bu konularla ilgili kurulmuş bir kurum değil. Ajansların kapısı herkese açık. Yatırım konusunda bilgilerine başvuralım. Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odasında da biz bu departmanı kurduk. Uzmanlarımız var personel aldık. Size ön ayak olabilecek, yol gösterebilecek birimlerimiz var. Fizibilite yapmadan, önümüzü görmeden yatırım yapmak bizi bir yere götürmez” dedi.
Uslu, “Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası olarak, KOBİ’lerimizin bu teklif çağrısından azami derece faydalanmalarının sağlanması amacıyla Sanayi birimimiz tarafından 21 Ocak tarihinde “Proje Yazma Eğitimi” düzenlemeyi planlıyoruz. Yani bu nokta çok önemli. Proje yapmaya ilgi duyan arkadaşlar bu eğitimi görsünler ki sağlıklı proje yapılsın. Uzmanlarımız Yavuz Turan ve Onur Yıldız’a, ayrıca çoğulcu bir katılım sağlayan sizlere teşekkür ediyorum. İnşallah bu sene payımıza düşenden fazlasını alırsak daha mutlu olacağım” dedi.
            Bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla kültür-turizm, sosyal kalkınma, sağlık, tarıma dayalı sanayi ve ekonomik kalkınma başlığı altında hazırlanacak projeler için tahsis edilecek kaynak miktarının 12 Milyon 500 Bin TL olduğunu dile getiren İKA Proje Uzmanı Yavuz Turan, 2014 yılı mali destek programlarına son başvuru tarihi 17 Şubat 2014 olduğunu belirtti.
            Bu kaynağın 3 başlık altında toplandığını söyleyen Turan, “Tahsis edilecek toplam 12 milyon 500 bin TL’lik kaynak “Bölgesel ve Sektörel Rekabet Mali Destek Programı”, “Sosyal Gelişme Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı” ve “Kültür-Turizm Altyapısı Mali Destek Programı” olmak üzere üç başlık altında toplandı. KOBİ’lerimiz toplam kaynağı 5 milyon TL tutarında olan “Bölgesel ve Sektörel Rekabet Mali Destek Programı”na başvuru yapabilecekler. Bu programda hedefimiz bölgemizdeki işletmelerin bölge içi ve bölge dışı rekabet edebilirliğini artırmak. Adıyaman için öncelikli 6 sektör belirlendi. Burada önemli olan Adıyaman ve ilçeleri için belirlenen sektörlerin farklılığı. Burada iki sektör Adıyaman ve ilçeleri için ayrılmış. Bunun belirlenmesi de yönetim kurulundan geçti. Önceliklerin belirlenmesi noktasında görüşleri alındı. Adıyaman için fark edilen şey şu. Madencilik, tekstil ve mobilya sadece Adıyaman ve ilçeleri için önceliklendirilmiş. Bize gelen projeye en fazla yüzde 50 destek sunabiliyoruz” şeklinde konuştu.
Toplantının soru-cevap kısmında desteklerden daha iyi faydalanmak için bilgiler alan katılımcılar toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiler.
            Toplantıya ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, Başkan Yardımcısı Abuzer Arslan, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çelenk ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Editör: Adıyaman Haber