Büyükşahin, yaptığı açıklamada, "Hızır ayı hoşgörü ve sevginin ayıdır. Bu ayda ülkede yaşayan bütün halklar barış ve sevgi için üzerine düşeni yapmalıdır" dedi.

Alevilerin kutsal günleri Hızır Orucu günleri yaklaştı. Bazı yörelerde 9, 10 ve 11 Şubat, bazı yörelerde de 13, 14, 15 Şubat tarihleri arasında üçer gün tutulurken,  Hızır Orucu, bazı yörelerde ise 5 ya da 7 gün olarak tutulur. Konu ile ilgili Üryan Hızır Ocağı Pirlerinden Ali Büyükşahin açıklamalarda bulundu.

- “HIZIR ORUCU TUTMAK BÖLGELERE GÖRE DEĞİŞİR”

Hızır Orucu’nun tutulma tarihlerinin bölgelere göre değiştiğini ifade eden Büyükşahin, “Hızır Orucu kimi bölgelerde Şubat’ın ilk haftası tutulurken, bazı bölgelerde ise Şubatın ikinci haftasında tutulur. Oruç tutma günleri de yine bölgelere göre değişir. Kimi bölgelerde 3 gün tutulurken, bazı bölgelerde de 5 gün ve yedi gün olarak tutulur” ifadelerini kullandı.

“Hızır Orucu’nun bittiği tarih olan 19 Şubat’ı 20 Şubat’a bağlayan gece ilk cemre havaya düşer” diyen Büyükşahin,”Tutulan oruçların ardından Hızır aşkına lokmalar pişirilir. İnsanlar bir araya gelir muhabbetler ve cemler yapılır. Yapılan bu cemlerde birlik, beraberlik ve hoşgörü mesajları verilir” diye konuştu.

- “HIZIR DARA DÜŞENE YARDIMCI OLANDIR”

Hızır’ın Alevilik ve Bektaşilik inancında çok önemli bir yer tuttuğunu söyleyen, Büyükşahin, “Hızır, bugün oldukça geniş bir coğrafyada dara düşenlerin, ezilenlerin, karda tipiye tutulanların, denizde boğulmak üzere olanların, işkence görenlerin, hastaların, fakirlerin, “yetiş imdadıma ya Hızır” diyerek çağırdıkları ortak bir isimdir. Ölümsüz olduğu bilinir” ifadesini kullandı.

“Hızır, Alevilere göre, kimi zaman bir melek, kimi zaman kurtarıcı ve yaratıcıdır” diyen Büyükşahin, “Aleviler misafiri Hızır’la, Hızır’ı da Hz. Ali ile özdeşleştirmişlerdir. Hızır, Nebî’dir, Hızır, Şâh-ı Merdan Ali’dir. Ya da Hz. Ali’nin insanlara anında yardımcı olması için gönderdiği yanı başımızdaki temsilcisidir” dedi.

- “HIZIR HOŞGÖRÜ VE SEVGİDİR”

Hızır ayının hoşgörü ve sevginin ayı oluğunu belirten Büyükşahin, “İnsanların aydınlık, hoşgörü içinde olmasını istiyorum. Bu konuda bu ülkede yaşayan bütün halkların üzerine düşen görevi yapması gerekiyor. Bu yüzden karşılıklı sevgi ve saygı çok önemlidir. İnsanların birbirini sevmesi mutluluk yaratır. Aleviler olarak bu konuda üzerimize düşeni yaparak bunun gayreti içinde olacağız” şeklinde konuştu.


Kaynak : PHA

Editör: Adıyaman Haber