Adıyaman Faal Gazeteciler Cemiyeti (AGAD) Başkanı İbrahim Aslan, basında sansürün kaldırılışının 108. Yıldönümünde açıklamalarda bulunarak, basın emekçilerinin sorunlarına parmak değindi.

Basın Bayramı’nın 24 Temmuz tarihinde Türk basınının üzerinden sansürün kaldırılmasının ardından her yıl kutlanan bayram olduğunu ifade eden Adıyaman Faal Gazeteciler Cemiyeti (AGAD) Başkanı İbrahim Aslan, “Basın Bayramı veya Gazeteciler Bayramı, tarihi konusunda anlaşılmazlıklar yaşanırken 24 Temmuz’da Türkiye’de Türk basınının üzerinden sansürün kaldırılmasından sonra her yıl kutlanan bayramdır. Osmanlı İmparatorlu zamanındaki tüm gazeteler sansür memurunun denetiminden geçtikten sonra yayına alınabiliyordu. 10 Mayıs 1876 Türk basınında sansürün uygulandığı ilk tarihtir. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet’in yürürlüğe girmesi sonucunda bu uygulamaya son verilmiş olup günümüzde “sansürün kaldırılması” olarak adlandırılır. Türkiye’de ilk gazetenin çıkış tarihine göre düzenlenen gün “Basın Bayramı” olarak adlandırılır.” dedi.
Türkiye tarihinde gerçekleşen darbelerde cuntacıların ilk başta basını susturduğuna dikkat çeken Aslan “Bilindiği gibi 15 Temmuz tarihinde bir grup asker tarafından bir darbe girişimi gerçekleşti. Bizler gazeteciler olarak darbelerin ülkeleri 50 yıl geriye götürdüğünü düşünmekteyiz. Her darbe döneminde özellikle gazeteciler susturulmak istenmiş, basın yayın organları sus, pus edilmiştir. Birçok gazeteci özgürce yazı yazmak istese dahi kalemi elinden alınmış ve özgürce haber yapması engellenmiştir. Bu nedenle ülkemizde belirli dönemlerde yaşanan bütün darbelerin tüm halka ve özellikle basın camiasına zarar verdiğini düşünüyoruz. Böylelikle basının ve halkın susturtulmadığı günlerde yaşam hakkının devam etmesi gerektiğini savunmaktayız. 15 Temmuz askeri darbe girişiminde özellikle halkın haber kaynaklarına ulaşımının önünü kesmek için TÜRKSAT tesislerine saldırılar olmuştur. Bu saldırıda darbeci askerler TÜRKSAT tesislerine bombalar yağdırmıştır. Bu olay Türk tarihinde basına sansür anlamında unutulmayacak vahim bir olaydır. Darbe gecesi TRT ve CNN Türk gibi basın yayın organlarına yapılan saldırıları da şiddetle kınıyor, basının daha özgür bir şekilde haber yapacağının altını çiziyoruz” diye konuştu.

 

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber