Mahir ALAN/ADIYAMAN, (DHA) - ŞANLInın Suruç İlçesinde katliam yapan canlı bomba Şeyh Amdurkrahman Alagözün memleketi  Adıyaman, terörle anılmak istemiyor.
Bugüne kadar terörle anılmayan ancak son olayların ardından gözlerin çevrildiği Adıyamanda vatandaşlar, kentin terör olaylarıyla gündeme gelmesine tepki gösterdi. Türk, Kürt, Alevi, Sünni ve Hıristiyanların yaşadığı 597 bin 835 nüfusa sahip Adıyamanda vatandaşlar, 2 kişinin teröre bulaşmasının kente mal edilmemesini istedi.
Adıyaman Belediye Başkanı Fehmi Hüsrev Kutlu, terörün dini ve memleketinin olmadığını düşündüğünü, çünkü bir teröristin her şeyini geride bırakarak katıldığı örgütünün malı haline geldiğini söyledi. Kutlu, bazı eylemlerde Adıyamanlıların yer almasının kendilerini  çok üzdüğünü vurgulayarak, Adıyamanlıların vatanına, milletine ve diğer bütün milletlere saygılı ve bağlı olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:
"Bizim burada Türküyle, Kürtüyle, Zazasıyla, Arapıyla herkes kardeşçe yaşamaktadır. Sünnimiz, Alevimiz, Hıristiyan’ımız kardeşlik içerisinde burada sosyal yaşamını sürdürmektedir. Adıyaman’ımızın imajını bozmaya yönelik birtakım basın organları adeta Adıyaman’ı hedef gösterir tarzda, teröristlerin Adıyaman ile özleştirilmesini kabul edemiyoruz. Adıyaman bir huzur kentidir ve huzur kenti olmaya devam edecektir dünyaya ve Türkiye’ye örnek bir vilayettir."
TERÖRE MEYİLLİ KENT GİBİ GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILIYOR
Adıyaman Barosu Başkanı Hasan Demir de, kentin teröre meyilli bir yer olarak gösterilmeye çalışıldığını ve bunun yanlış olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Son günlerde bu olayların IŞİD’de ve diğer terör örgütlerine Adıyaman’dan katılımlar olmasının, son Suruç olayı ondan önce Diyarbakır’daki olayda bombayı koyan ve bombayı patlatan şahsın Adıyamanlı olması, Adıyaman nüfusuna kayıtlı olması, sanki Adıyaman’da böyle terör varmış izlenimi, teröre meyilli bir kesim varmış gibi gösterilmeye çalışılıyor" diye konuştu.
ALEVİ KANAAT ÖNDERİ: BİZLER ASLA ANARŞİST İSTEMİYORUZ
Alevi kanaat önderi Mahmut Dolaş da, kentte terör istemediklerine vurgu yaparak şöyle konuştu:
"Adıyaman’ın birlik beraberliğe ihtiyacı vardır. Bizler asla terör istemiyoruz, olaylar istemiyoruz. Bizim birlik beraberliğe ve kardeşliğe ihtiyacımız var. Bunun dışında hiçbir kimse bir şey kazanmaz. Yapılan her eylem topluma zarar verir. Allah bizim birlik beraberliğimizi bozmasın. Adıyaman’a kardeşlik yakışır sevgi yakışır, hoşgörü yakışır. Kavga, dövüş, eylemlere katılmak asla bize yakışmaz." 
Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay da, bazı gazetelerde kenti suçlayan başlıkları kınadıklarını belirterek "Adıyaman huzur kenti diyoruz, esnafıyla, STK’larıyla, memurlarıyla bugün birlik beraberlik içerisinde tekrar kendisini göstermiş oldu."
TERÖR İNSANLIK SUÇUDUR
Petrol-İş Sendikası Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan terörün insanlık suçu olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:
"Terörün dili, ırkı, mezhebi olamayacağına inanıyoruz. Bütün bunların güzel ülkemizi memleketimizi bölmeye yönelik birer çalışma olduğuna inanıyoruz. Yurt dışı etkenleri çok olduğunu görüyoruz. Olayları doğru okumak, doğru anlamak gerekir. Adıyamanımız yüzyıllardan bellidir Alevisiyle, Sünnisiyle, Kürtüyle, Süryanisiyle, Hıristiyanıyla el ele birlik, beraberlik içerisinde, omuz omuza, iyi gününde kötü gününde, beraber olarak yaşadık. Bunun örnekleri çoktur."
MÜSİAD Adıyaman Şube Başkanı Şerif Yıldırım ise, kentin huzurunu bozmaya yönelik provokasyonların kendilerini üzdüğünü ifade ederek, şunları söyledi:
"Yıllardır birlik ve beraberlik içerisinde olan şehrimizin huzurunu bozmaya yönelik bir takım provokasyonlar olması bizi derinden üzmüştür. Adıyaman farklılıkları ile öne çıkan, aynı kilimin desenleri gibi Alevisiyle, Sünnisiyle, Kürtüyle, Türküyle, Süryanisiyle, Hıristiyanıyla birlikte yaşamayı yıllarca yaşamış bir ilimizdir."
HALK DA RAHATSIZ
Kent halkından Yavuz Yılmaz Adıyamanın güzellikler diyarı bir yer olduğunu, yıllardan beri böyle bir terör olayının Adıyaman’da yaşanmadığını vurgularken, 85 yaşındaki Hacı Yusuf Gözübüyük, Adıyamanın terör örgütü il gibi lanse edilmesini hak etmediğini belirterek, "Adıyamanın hiçbir kimseye bir zararı yoktur. Adıyaman’da zaten bu tür olaylar olmamıştır. Adıyaman’ımız huzur kentidir, barış kentidir, tüm etnik yapıdaki bütün insanlığı kucaklamış bir bölgedir" dedi.

FOTOĞRAFLI

Editör: Adıyaman Haber