Adıyaman Ticaret Mesleki ve Anadolu Lisesi, kodlama sistemini geliştirerek, Türkiyenin siber güvenliğine katkı sunuyorlar.

Adıyaman Ticaret Mesleki ve Anadolu Lisesi Bilgisayar Bölümü Alan Şefi Orhan Güneş, yaptığı açıklamada, yaklaşık 1 aydır Adıyaman kodluyor projesi kapsamında pilot uygulama olarak Mevlana Orta Okuluyla ortaklaşa yürüttükleri analiz sınıfları projesi tanıtımı ve bilişim öğretmenlerine ortak çalışabilmek için bir çalıştay düzenleme kararı aldıklarını söyledi.

Bunu olabildiği kadar geniş bir açıda değerlendirerek geniş bi tabana yaymak istediklerini anlatan Güneş, Bu sayede Adıyamanın Türkiyede örnek il olabilmesini sağlayabilme amacıyla bu projeye başlamış bulunmaktayız. Öncelikle bunu bütün okullarda uygulanabilir hale getirmek, daha sonra burada bakanlığa bir model olabilmesini ilk etapta planlıyoruz. Amaç burada çok gerisinde kaldığımız yazılım kodlama alanın bütün ilde herkesin ulaşabileceği bir hedef haline getirebilmek dedi.

Güzel Sanatlar Lisesi Bilişim Rehber Öğretmeni Mustafa Göksu ise Sayın Milli Eğitim Müdürümüzün başlatmış olduğu Adıyaman kodluyor; Eğitimde Sizlerle beraberiz bugün proje çerçevesinde öğretmenlerimizin hangi adımları izleyeceği ve daha önceden çalışan hazırlanan projelerle ilgili bilgi vereceğiz. Geçen sene mesala bizim hazırladığımız 2 boyutlu oyun kodlama örneğini tanıtımını yapamaz bugün bunun yanında kodlama eğitimine öğrencilerimizi nasıl motive edebiliriz üzerinde duracağız şeklinde konuştu. 

- YILLARDAN BERİ BU PROJEYİ BEKLİYORDUK

Samsat Halk Eğitim Bilişim Öğretmeni Özge Elif Güleri de Biz bu dersin gelmesini bilişim öğretmenleri olarak yıllardır bekliyorduk. Böyle bir kodlama eğitimi vermeyi çok istiyorduk yazılım dersi vermeyi yazılımcı öğrenciler yetiştirmeyi sayın Milli Eğitim Müdürümüz sayesinde Adıyamanda böyle bir imkan elde etmiş olduk. İnşallah güzel çocuklar yetiştireceğiz, bu programda güzel olacağını düşünüyorum ifadelerini kullandı.

- 40 OKULDA BAŞLADIK
Adıyaman Milli Eğitim Müdürü Mete Kızılkaya ise şöyle konuştu:

Biz 1 ay önce  pilot uygulamasına başladık. Kodlama eğitiminde şimdi ikinci dönem kodlamaya devam edeceğiz. İlkokul bilişim öğretmenleriyle bir araya geldik, onlarla beraber paylaşımda bulunacağız. Kendi ilimizde uygulayacağımız kodlama eğitimi ile ilgili bir çalıştay yapıyoruz. Paylaşımda bulunacağız, sonrada inşallah bu 40 okulda öğrencilerimize kodlamayla ilgili eğitimlere başlamış olacağız. Hedef kitlede bin tane öğrenci var, en az bin öğrenciye ulaşacağız. Bin öğrenci artık önümüzdeki yıl içerisinde bir yıl sonra kodlama analiz sınıflarına geçmiş olacaklar

- ÖNÜMÜZDEKİ YIL ROBOT ŞENLİĞİ YAPACAĞIZ

Robotik sınıfları oluşturacaklarını belirten Kızılkaya, Bir oyun yazmayla ilgili bir program yapmaya başlayacaklar. Robotik sınıfları oluşturacağız, sonrası robotlarımız hareket etmeye başladığında çocuklarımızın gözlerindeki mutluluk bizim için çok önemli ve önümüzdeki yıl robot şenliğimiz olacak. Robotlar çalışmaya başlayacak ve sonrasında ne olacak hiç birimiz bilmiyoruz. Nereye kadar gider teknolojinin ucu, bucağı yok. Adıyamanda da sınırı olmayan bir eğitim başlamış olacak. Allahın izniyle bütün Türkiyeye faydası olacak. 40 öğretmenimiz katılıyor, programa katılan arkadaşlarımızın hepsi değişik okullardan, değişik ilçelerden, Adıyamanın tüm genelinde yapılmış bir program aslında. Buradaki başka amacımızda şuanda siber güvenlikle ilgili korku yaşıyor. Tüm Dünyada siber güvenlik tehlikesi var Buradan yetişecek çocuklarımızın ülkemize bu anlamda çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber