Mahir ALAN/ADIYAMAN, (DHA)- ADIYAMANda, Kaş Köyü sakinleri, köylerinde 40 gündür su bulunmadığı için her gün 1 kilometre uzaklıktaki çeşmeden su taşıyor. Her gün 1 kilometre uzaklıktaki çeşmeden su taşıyan kadın ve çocuklar, yaşadıkları çilenin son bulmasını istiyor.
Adıyamana 40 kilometre uzaklıktaki 500 nüfuslu Kaş Köyünde, mermer fabrikalarının sondaj çalışması yapmasından dolayı 40 gündür su gelmiyor. Köylerinde su bulunamayınca köylüler, su ihtiyaçlarını karşılamak için her gün 1 kilometre uzaklıkta bulunan çeşmeye gidiyor. Eşeklerle çeşmeye giden kadın ve çocuklar, suları yanlarındaki bidonlarına doldurarak evlerine taşıyor. Her gün sutaşıma çilesi yaşadıklarını anlatan köylüler, yetkililerin sorunlarını çözmesini istiyor.
Mermer fabrikalarının günlük ortalama 300 ton su kullandığını ve bu nedenle köylerinde suların akmadığını belirten köy sakinlerinden Hüseyin Ataman, "Köyümüzde, içme suyu sorunumuz var. 100 dönümlük sulu tarlamız bu nedenle kurudu. 3 köyün ortak kullandığı bir çeşmemiz vardı. Bu çeşme etrafına 4 kişi tarafından sondaj vuruldu. Bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Köyde toplanıp, 80 imza topladık ve bu imzaların hiç birine sahip çıkılmadı. O zaman 4 adet sondaj vardı. Şuan 17 sondaj var. Sondajlardan çıkan suyu, mermer firmaları çekiyor. Günde 15-20 tanker yani ortalama 300 ton su kullanıyorlar. Şuan için köyümüzün en büyük sıkıntısı; tarlayı bıraktık, bahçeyi bıraktık, araziyi bıraktık her şeyi bıraktık, bir içme suyu derdine düştük. O içme suyumuzda kesildi. Şu an köyümüzde içme suyu yoktur. Biz 80lerden önce darbeden önce kuyruğa girerdik mazot kuyruğuna şimdide gelmişiz şu güzellik dolu köyümüzde su kuyruğuna giriyoruz. Yetkililerden yardım istiyoruz. Bizim halimiz harptır. 40 günden bellidir suyumuz yok. Köye uzaklığı 1 kilometre olan köyümüzün aşağısından suları elimizle taşıyoruz" dedi.

MA(HK/SS) (FOTOĞRAFLI)

Editör: Adıyaman Haber