MTTB il Başkanı Ebubekir Sıddık Kara, yaptığı açıklamada, Arapçada Ensar kelimesinin yardım edenler ve yardımcılar anlamında olduğunu hatırlattı.

Sıfat olarak herkesi seven, herkese yardım eden anlamına gelen Ensarın terim olarak islam dininin tarihsel gelişimi acısından büyük bir öneme sahip olan hicret olayı ile bir topluluğa kimlik olarak terimleştiğinin altını çizen Kara, İslam tarihinde Mekkeden Medineye göç eden muhacirlere yardım eden Medineli müslümanlara da ensar denildiğini anımsattı.

    MTTB Adıyaman ve İlim Yayma Cemiyeti olarak ensar olmak bedel ister diyerek yola çıktıklarını anlatan Kara, şunları kaydetti:

Bir nebzede olsa nefsimizi rahatlattık fakat bunlar yetmiyor, sebebi bu insanlara bizim gözümüzde muhacir olmuşlardır. Suriyeli kardeşlere bu yönüyle baktığımızda ensarını arayan konumunda olmuşlardır. Suriye’ye de kan, göz yaşı, açlık, zülüm görmekteyiz. Efendimiz(s.a.v) ve dostları da böyle değiller miydi ? Çok sevdikleri Mekkeden cıkmak zorunda kalmadılar mı ? Suriyeli kardeşlerimiz muhacir olmuşlardır.  Onlar muhacirler ancak bizler ne kadar ensar olabiliyoruz? Bu tür programları bir kereliğe mahsus değil, her zaman yapılması gerekmektedir. Herkesin bir an önce elini taşın altına koyması lazım, bu sorun hepimizin sorunu


  Adıyaman İlim Yayma Cemiyeti İl Başkanı Faruk Bülent Kaplan ise şöyle konuştu:

Allah’ım ne güzel, ne şerefli bir cümledir bu. Yüzyıllar öncesinden gelip dudağımıza konan. Bir toplumsal problemi iki ucundan tutup, katlayıp, ayaklar altından kaldıran ne onarıcı bir cümledir. Çünkü ‘ensar’ olmak bir medeniyete gebe olmak demektir. Bulunduğun şehri, gelen kardeşlerinle yeniden imar etmek demektir. İki yakanın birleşmesi demektir çünkü hicret. Ruh ile maddenin, durgunluk ve aksiyonun, dilin ve sözün, ilacın ve yaranın bir araya gelmesi demektir. Bu açıdan ensar ve muhacir ‘tamamlanmak’ üzere gelirler bir araya. Gelen de bekleyen de hakkın ve hakikatin bir elemanı olmak için kavuşurlar. Kampta kalan suriyeli kardeşlerimizi topluma kazandırmamız gerek bir çok sivil toplum kuruluşu bu tür faaliyetler düzenleyerek iki kültürü zedelemeden bir araya getirmemiz ve kazandırmamız lazım. Emeği gecen herkesten allah razı olsun

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber