Adıyaman Üniversitesi’nde “Özlenen Çanakkale Ruhu”  Konulu Konferans Düzenlendi

Adıyaman Üniversitesi Türkçe Topluluğunun organizasyonunda  “Özlenen Çanakkale Ruhu”  Konulu Konferans gerçekleştirildi.

Eğitim Fakültesi Mustafa Vehbi Koç Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa, üniversite akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı-Yazar Mehmet Niyazi Özdemir, yaptığı konuşmada şunları belirtti:

“Sonuçları dikkate alındığında dünyadaki hiçbir savaş Çanakkale ile mukayese edilemez. İnsanlık için bu kadar büyük bir savaş daha yeryüzünde görülmedi.  Anadolu`yu parçalamak Rusya’ya yardım götürmek için düşman güçleri güçlü bir ittifakla Çanakkale`yi geçmek istediler.  Çanakkale`yi  7 günde geçeceklerini söyleyen müttefikler başarılı olamadılar. 16 ay 6 gün gece-gündüz süren savaşın neticesinde Çanakkale`yi geçemediler ve yanıldılar. O amansız savaşta biz 253 bin şehit verdik. Çanakkale Savaşı`nda bu milletin ecdadı kendisi aç kaldı  ama  cephedeki askerini aç bırakmadı. Kadın erkek herkes fedakârlıkta bulundu. Çanakkale bizim için asla unutulmayacak ve dünyada eşi benzeri bulunmayacak bir destandır.  Bugün bu topraklarda rahatça yaşayabiliyorsak, Çanakkale geçilmediği içindir.

Bu savaşın dünya tarihi açısından da önemi çok büyüktür. Çanakkale geçilemeyince savaş 3 sene uzadı. Toplam 8 buçuk milyon insan öldü. Rusya’ya Komünizm Rejmi geldi. Rejim değişikliğinde 30 milyon insan hayatını kaybetti. Rusya komünizmi Çin’e taşıdı. Çin’de de 50 milyon insan hayatını kaybetti. Emperyalizmin etkisi altındaki Asya ve Afrika ülkeleri Avrupa’nın da yenilebileceğine inandılar ve zamanla bağımsızlıklarına kavuştular.”

Konferansın sonunda Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Ruhan Karadağ, konferansından dolayı Özdemir’e teşekkür ederek çiçek takdim etti.

Editör: Adıyaman Haber