Adıyaman Üniversitesi ve Türk Dil Kurumu`nun (TDK) organizasyonunda, farklı ülkelerden 40 bilim adamının katılımıyla “Milletlerarası eski Türk yazıtları: Dil, Tarih ve Kültür” adlı milletlerarası sempozyum Adıyaman’da gerçekleştiriliyor.
Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve 3 gün sürecek olan sempozyumda, Orhun Yazıtları ve Türklerin kullandıkları yazıtlar ile ilgili alanında uzman kişiler konuşma yapacak. Türk Dil Kurumu’nun öncülüğünde gerçekleştirilen sempozyum açılışı gerçekleştirildi.
Açılış programına Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Talha Gönüllü, Toplumların dilleri ve o dillerin kökeni ile ilgili çalışmalar, o toplumun genel karakterini ve istikbale taşıdığı değerlerin kaynağını ortaya koyması açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, bir millete ait ilk yazıların önem sırasında ilk sırada olduğunu ve ilk metinlerin temel taşı hükmünde, varlıklarının bilinmesi ve korunması gibi önemli bir sorumluluk gerektirdiğini söyledi.
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr Mustafa Sinan Kaçalin, “Eski Türk Yazıtlarının Türkiye’de Dünü ve Bugünü” adlı sunum yaparak, bugün Türklerin Arap, Latin ve Kiril alfabelerini kullandığını dile getirdi.
Türklere ait yazıtlarla ilgili kitapların tanıtımını da yapan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Kaçalin, Osmanlıca derslerin öğrenilmesinin önemine işaret etti.
Kaçalin, “Osmanlıca derslerinin öğrenilmesinden öğrencilerimiz haz etmiyor. Ne gerek var, zaten kullanmıyoruz işte geride kaldı gibi laflar kullanıyorlar. Hayır geride kalmadı. Sağ tarafımızda da kullanılıyor, sol tarafımızda da kullanılıyor. Bu gidişle ileride bizde kullanmaya mecbur kalacağız. Tapu kayıtlarımız, eski kitaplarımız Osmanlıcadır. Yoksa biz tarihsiz ve yeni doğmuş ve kendisine geçmiş arayan, geçmiş üreten insan durumuna düşeriz. Kendi tarihimizi reddedemeyiz. Türkler tarih boyunca 12 alfabe kullandılar. Eldeki kayıtlarımıza göre en eski kullanılan alfabe Orhun Alfabesidir. Bu alfabenin çözümünün, çözülüşünün, okunur hale getirilişin 120. yılı içerisindeyiz” dedi.
Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ise, milletleri millet yapan en büyük belirgin özelliklerin başında dilin geldiğini ifade ederek, dilin bir milletin kökeni olduğunu aktardı.
Büyükaslan, milletlerin ilk çıkıştaki dilleriyle, o milletlerinde asırlar boyu devam etmesi mümkün olmadığını, insanların ilk doğdukları topraklarda durmadığını ve göç ettiklerini söyleyerek, medeniyetlerin çeşitli dillerin senteziyle bir araya geldiğini vurguladı.
Türk Dil Kurumu’nun kitap satış otobüsüne öğrenciler büyük ilgi gösterdi.
Editör: Adıyaman Haber