Adıyaman Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ADYÜ-BİTUYAM) günde 80 Lt kapasite ile Sıvı Azot üretimine başlanmıştır.

Kaynama noktası -195,65 °C olan Sıvı Azot; tıbbi tedavilerde, klinik araştırmalarda, temel bilimler laboratuvarlarında, veterinerlikte ve zirai araştırmalarda sıklıkla kullanılmaktadır. İlaveten;
·         Kimya, tekstil, gıda, boya sanayinde inert atmosfer sağlamada,
·         Savunma Sanayisinde,
·         Gıda Sanayisinde yiyeceklerin şoklanması ve uzun süre muhafaza ile nakillerinde,
·         Gıda ürünlerinin daldırılarak dondurulması ve taşınımasında,
·         Tahıl silolarında,
·         Canlı dokuların, üreme hücrelerinin (sperm, yumurta), ve diğer biyolojik örnek ve malzemelerin dondurularak korunmasında, 
·         Dermatolojide. nahoş görünümlü siğil veya potansiyel kanser riski taşıyan cilt yaralarının alınmasında,
gibi birçok alanda kullanılmaktadır.
ADYÜ-BİTUYAM’ne kurulan cihaz, havada yaklaşık % 78 oranında bulunan azot gazını sıvı hale getirerek özel ısı yalıtımlı 240 Litre depolama kapasiteli tankları ile hizmet verecektir. Sıvı azot satışlarına başlanmış olup, litre fiyatı 4 TL + KDV dir.
ADYÜ-BİTUYAM Müdürü Doç. Dr. Cumhur Kırılmış ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre Adıyaman İlinde aylık yaklaşık 1000 Lt sıvı azot tüketimi vardır. Bu ihtiyaç hâlihazırda il dışından gelen tedarikçiler tarafından karşılanmaktadır. Adıyaman Üniversitesi’ne kazandırılan aylık 2400 Lt kapasiteli tesis ile ilimiz ve çevre illerinin de ihtiyacına cevap verecektir.
Editör: Adıyaman Haber