Her geçen gün gelişmeye devam eden Adıyaman Üniversitesi, geleceğe yönelik plan ve projelerini de hazırlamaya devam ediyor. Yapımı devam eden inşaatların yanında yakın gelecekte Adıyaman Üniversitesi’nin ihtiyacı olan bina ve yerleşkelerin projeleri hazırlanarak ihaleleri planlanmaya başlandı.

Adıyaman Üniversitesi kampüs alanı içerisinde yapımı devam eden Mühendislik Fakültesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Yarı Olimpik Yüzme Havuzu, Enstitüler Binası, Eğitim Fakültesi 2. Binası, Adıyaman Evi, Lojman, Bağlantı Köprüsü, MİNYAMAN ile yol ve alt yapı çalışmaları yanında hazırlanan projelerle Üniversitemiz bünyesinde Deney Hayvanları Araştırma ve Üretim Merkezi binası, inşaatı tamamlanan Üniversitemiz stadyumuna Bin kişilik tribün, İslami İlimler Fakültesi binası, Kütüphane ve Kongre Merkezi binası, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2. binası, sosyal tesis ve alan projesi (yemekhane binası, tören alanı, amfi tiyatro ve peyzaj), Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu binası, Beden Eğitimi ve spor Yüksekokulu binası ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu binası için planlamalar yapılmıştır. 

Deney Hayvanları Araştırma ve Üretim Merkezi Binası Projesi

İki etap halinde inşa edilecek olan binanın ilk etabında 1 adet ameliyathane, 1 adet basit girişim, 1 adet laboratuvar, 4 adet sıçan-fare denek odaları, pre-op, post-op odaları, soğuk depo, ölçme-tartı, karantina odası, sorumlu odası, veteriner odası, personel odası ve teknik birimlerden oluşacak.

Binanın ikinci etabında ise 1 adet ameliyathane, 1 ön deney laboratuvarı, 1 adet embriyo ve 1 adet genetik laboratuvarı, 1 adet hücre kültür odası, 2 adet tavşan denek, 1 adet tavşan karantina, 5 adet kobay-sıçan-fare denek odaları, transgenic rodent ve tavşan kullanım ve üretim odaları ile müdür odası ve dinlenme odası, özel kalem odası, dinlenme odası ve toplantı ve seminer salonu yer alacaktır. Projesi 2015 yılı yatırım programına alınmış olup, kısa bir süre içerisinde yapım ihalesine çıkılacaktır.

Stadyum Tribünü Projesi

Yapımına başlanacak olan tribünde Bin kişi maçları seyredebilecekken ayrıca basın odası, 2 sporcu soyunma odası, duşu ve lavabosu, 1 erkek hakem soyunma odası, duşu ve lavabosu, 1 kadın hakem soyunma odası, duşu ve lavabosu, 1 idari ofis, 1 teknik merkez, 1 depo, 1 erkek-kadın lavabosu yer alacak.

İslami İlimler Fakültesi Binası Projesi

İki blok halinde inşa edilecek binanın toplam kapalı alanı 11 Bin 460 metrekare olacak. Binanın ilk bloğunda 70 kişilik 10 derslik, 100 kişilik 2 anfi, 1 bilgisayar loboratuvarı, 1 yabancı dil laboratuvarı, 1 dekan odası, 2 dekan yardımcısı odası, 1 fakülte sekreteri odası, 66 akademik ofis, 5 memur odası, 3 bölüm sekreteri odası, mescit, 1 toplantı odası, 1 depo, 1 arşiv odası, 1 çay ocağı, 1 fotokopi odası, 1 ısı merkezi, 1 elektrik odası, 1 su deposu hidroforu-yangın hidroforu, 5 WC her kata, 1 sığınak ve 1 kapalı otoparktan oluşacak.

İkinci blokta ise 70 kişilik 10 derslik, 100 kişilik 3 anfi, 1 bilgisayar laboratuvarı, 1 yabancı dil laboratuvarı, 300 kişilik 1 konferans salonu, 1 kütüphane, 42 akademik ofis, 5 memur odası, 1 çay ocağı, 1 ısı merkezi, 1 elektrik odası, 1 su deposu hidroforu-yangın hidroforu, 5 WC her kata, 1 sığınak ve 1 kapalı otopark yer alacak.

Kütüphane ve Kongre Merkezi Binası Projesi

Toplam 22 bin metrekare kapalı alanı bulunacak olan merkez; bodrum katıyla birlikte 5 katlı kütüphane bloğu ve yine bodrum katıyla birlikte 3 katlı kongre merkezi bloğu şeklinde bitişik yapılacak. Kütüphane bölümünde; kitap salonları, okuma salonları, görsel işitsel kütüphane, bilgisayar laboratuvarları, grup çalışma salonları, öğrenci araştırma ve dinlenme alanları, engelli kütüphanesi ve ilk yardım birimi yer alacak. Kongre merkezi bloğunda ise 500, 930 ve 1382 kişi kapasiteli olmak üzere toplam 3 adet konferans salonu, sergi salonları, kafeteryalar, bilet satış acenteleri, öğrenci kulüp odaları, öğrenci toplantı salonu ve kitap satış merkezi bulunacak. Ayrıca bodrum katında 113 araç kapasiteli kapalı otopark yer alacak.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İkinci Binası Projesi

8 bin metrekare alana inşa edilecek olan ve bodrum katla beraber 3 kat olacak olan binada 8 anfi, 1 bilgisayar laboratuvarı, 1 akıllı sınıf, 7 idari ofis, 2 asistan odası, 2 seminer salonu, 1 okuma salonu, 1 bölüm başkanı odası, 2 toplantı odası, 1 dekan odası, 1 dekan toplantı odası, 1 sekreter odası, 1 fakülte sekreteri odası, 1 dekan dinlenme odası, 2 dekan yardımcısı odası, 1 bölüm başkanı odası  ve 29 araçlık kapalı otoparktan oluşacak.

Sosyal Tesis ve Alan Projesi (Yemekhane, Amfi Tiyatro, Tören Alanı ve Peyzaj Çalışmaları)

65072 mlik alanda yapılması planlanan inşaatın içerisinde gölet, tören alanı, amfi tiyatro, peyzaj düzenlemeleri ve yemekhane binası yer alacaktır.

Arazi yapısına uygun olarak tasarlanan Gölet’te ayrıca iskeleler ve “Musa Köprüsü” de bulunacaktır.

Peyzaj alanında ise 1 adet amfi tiyatro, yürüyüş yolları, bisiklet park alanları, pergolalar, kamelyalar vb. yapılacaktır.

Yemekhane binası bütün alana hâkim bir noktaya yerleştirilerek çevreyi seyir imkânı da sağlanacaktır. Yemekhane binasında personel yemekhanesinin dışında protokol yemek salonu, kahvaltı salonu ve kahve salonu inşa edilecektir.

Turizm Fakültesi Binası Projesi

8 Bin 812 metrekare alana inşa edilecek binada 16 anfi, konferans salonu, 6 idari büro, 22 akademisyen odası, kütüphane, okuma salonu, 4 bölüm başkanı odası, 1 bilgisayar laboratuvarı, 4 lisansüstü eğitim odası, 1 otel uygulama odası, 1 yüksekokul sekreteri odası, 1 müdür odası, 1 müdür yardımcısı odası, 1 özel kalem odası, 1 toplantı odası ve 36 araçlık kapalı otopark yer alacak.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Binası Projesi

6 bin 493 metrekare alana yapılacak olan binada fıtness salonu, masaj salonu, vitamin bar, soyunma odaları, 2 toplantı salonu, 1 sergi alanı, 12 derslik, 1 bilgisayar laboratuvarı, 1 müdür odası, 4 memur odası, 2 müdür yardımcısı odası, 10 akademisyen odası, 1 yüksekokul sekreteri odası, 1 kütüphane, 1 fizyoloji laboratuvarı, 3 bölüm başkanı odası, 1 sekreter odası ve 35 araçlık kapalı otopark inşa edilecek.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Binası Projesi

Bina 17 araçlık otopark, 10 derslik 1 kantin, 1 mutfak, 5 idari büro, 2 bilgisayar laboratuvarı, 5 bölüm başkanlığı odası, 14 akademisyen odası, 1 turizm ve otelcilik uygulama odası, 1 okuma ve etüt merkezinden oluşacak. Ayrıca toplamda 12 bin 573 metrekare alana sahip olacak.
Üniversitemiz Radyosu Projesi

Üniversitemiz, şehrimizin ve üniversitemizin sosyal ve kültürel hayatına katkı yapmak, Üniversitemizde yapılan etkinlikleri ve bilimsel çalışmaları kamuoyu ile paylaşmak amacıyla kendi radyosunu kuruyor.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile yapılan yazışmalar sonrasında Üniversitemiz kendi kaynağını oluşturarak FM dalgası 95.3 frekansından yayın yapmak üzere radyo yayını başlatacak. Kültür ve sanat içerikli yayın çizgisine sahip olacak olan radyo karasal olarak yayın yapacak.

Yayın hayatına başlayacak olan radyomuz, Üniversitemiz ile kamuoyu arasında köprü görevi görecek. Ayrıca radyomuz, Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Görsel, İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü’ne kayıt yaptıran öğrencilerimiz için staj ve kendilerini geliştirecek bir alan oluşturacak.

Üniversitemiz, bir yıl önce kurulan Web TV’si ile programları canlı olarak aktarmaya devam ederken kurulacak radyo ile de sesini duyuracak.

Yeni Lojman Binası Projesi

Devam eden 3. blok lojman binası 2015 yılında tamamlanacaktır. Aynı yıl içende 4. lojman blokunun yapımı ile ilgili olarak 2016 yılı yatırım programına alınması süreci başlatılmıştır.

Uygulama Oteli Oda Kat İlavesi ve Restoran Yapımı Projesi

Birinci kat planının aynısına sahip olacak olan oda ilave katıyla birlikte, 910 m² kapalı alana sahip olacak olan restoran katı da yapılacaktır.  500 m² büyük salonla birlikte manzaraya hakim 80 m² lik küçük salonda yapılacaktır.

Güvenlik Merkezi Projesi

Hazırlanan projeye göre güvenlik merkezinde bekleme alanı, kamera sistem odası, personel giyinme odaları, mutfak, yangın ekipmanları odası, kazan dairesi, pano odası ve su deposundan oluşacaktır.

Hasancık Tarım Merkezi İdari Bina Projesi

Hasancık’taki üzüm bağları arasında olacak olan Hasancık İdari Binası toplam 154 m² kapalı alana sahip olacak. Zemin katta iki adet idari ofis, işçilerin dinlenme, duş ve soyunma odaları olacaktır. Birinci kat ise devamlı bir görevlinin kalabileceği düzende oturma odası, yatak odası, ıslak hacim, antre ve terastan oluşmaktadır.  Dış alanda 17 m² lik sert zeminle birlikte 3 araçlık üstü kapalı otopark bulunacaktır.

Projeler hakkında değerlendirmelerde bulunan ve “Dünya Üniversitesi” olma yolunda kat edilen önemli mesafelere ilave olarak geleceği de planlamanın sürdürülebilir gelişme için şart ve sorumluluk olduğunu ifade eden Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, bu çerçevede yakın ve orta vadede Adıyaman Üniversitesi’nin ihtiyaçlarına yönelik plan ve projelerin yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini belirtti. 

Editör: Adıyaman Haber