Yirmi İki medeniyete beşiklik etmiş, doğunun batısı, batının doğusu Adıyaman`ımızda, bütün bu medeniyetlerin bıraktığı zenginliklerin varisi olarak bizler dünyanın diğer noktasında yaşayan insanlardan çok daha fazla şanslı aynı zamanda sorumluluğu daha da ağır olan bir köprüde, bir kavşakta bulunuyoruz.

Bu zenginliğin yaşatılması ve sorumluluğun ifası adına kültürel çeşitliğimizin oluşturduğu gökkuşağının güzelliği ve temsil ettiği bereketi de koruyarak geleceğe taşımak azminde ve inancındayız..
Bir birinden güzel ve şirin şehirleriyle Anadolu, birçok yerleşme kültürünün yeşerdiği büyük bir cazibe merkezidir. Üst üste istif oluşturup bohçalanan uygarlıkların Ülkemiz topraklarında bıraktığı bu hazine Türkiye’yi mamur ve lider ülke konumuna taşıyacak bir potansiyele sahiptir.
Farklıkları ayrılık ve ayrımcılık olarak gören anlayış, yıllarca huzur içinde ve kardeşçe yaşayan toplulukları mezhepsel, kökensel ve bölgesel ötekileştirmelerle birbirinden uzaklaştırmış, medeniyetler çatışması kandırmacasına destek verircesine Anadolu’muzun bu eşsiz dayanışma ve kardeşlik kültürü yok edilmeye çalışılmıştır.
Mekânı, insanı, florası ve faunasıyla bu ayrışmaya adeta başkaldıran ‘Anadolu anlayışı’ bütün bu çabaları da boşa çıkaracağı gibi, sadece farklı din ve etnik kökenler arasında biraradalığı değil, aynı zamanda demokrasiyi geliştirecek, onu bir yaşama biçimi olarak güçlendirip kültürlerarası birlikteliği de sağlayacak güce ve tecrübeye sahiptir.
Dini ritüellerinden mezhepsel ayinlerine, alışveriş kültüründen yeme içmeye, düşünce ve felsefeden sanat, edebiyat ve müziğe, komşuluk anlayışından akraba sevgisine uzanan geniş ve renkli bir yelpazede yaşam kültürümüzün omurga bileşenleriyle, yedi yüz seksen bin kilometrekarelik TÜRKİYE HALISI’nı; nakış nakış, ilmek ilmek; emek ve alın teri olan ülkemizi bu itibarda birbirini tamamlayan, ayrılmaz, parçalanmaz bir hazinemiz olarak görüyoruz.
Biz Adıyaman Dernekleri Federasyonu olarak;
 Üzerinde yaşadığımız toprakların yanlış anlaşılmasına, demokrasi kültürünün “kadim” değerlerinin yıpratılmasına, halkımızın itibarına gölge düşürülmesine müsaade etmeyeceğiz
 Nemrut Dağı’nın zirvesinde, 2500 yıl öncesinde Doğu ve Batı’nın ikonlarını sergileyerek kültürleri buluşturan yaklaşımını, birlikte yaşama ve birlikte yücelme anlayışını devam ettirmede kararlıyız.
 Farklılıklarımızın zenginliğimiz olduğunu biliyor, aileden iş çevresine, okuldan mahalleye toplumun her katmanıyla barış ve huzur içinde yaşamanın zaruretine inanıyoruz.
Dolayısıyla yüzyıllardır birlikte yaşama sanatını hep beraber yaşatmış Adıyaman`ımızda son günlerde Alevi kardeşlerimizin evlerinin ikinci kez işaretlendiğini esefle müşahade ediyoruz. Dinî, mezhepsel, kültürel, kökensel hiç bir ayırıma rıza göstermediğimizi, kardeşliğe, dostluğa, barışa ve birlikte yaşamaya zarar verecek her türlü harekete müsaade ve müsamaha göstermeyeceğimizi, tahrikçileri kınadığımızı ve bir an önce ortaya çıkarılıp kanunî bedellerinin ödetilmesini istediğimizi bu ve benzeri provakatif hareketlerin son bulmasını arzu ettiğimizi bir kez daha vurguluyoruz.
Basına ve kamuoyuna duyurulur.
Adıyaman Dernekler Federasyonu..
Editör: Adıyaman Haber