Adıyaman Belediyesi bünyesinde kurulan Kadın Danışma Merkezi için imza protokolü düzenlendi.

            Adıyaman Belediyesi, Sağlık İl Müdürlüğü, Baro Başkanlığı, İl Müftülüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile İpekyolu Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan Kadın Danışma Merkezi için imza töreni tertip edildi. Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen törende konuşan Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu; “Bugün Adıyaman Belediyesi Kadın Danışma Merkezi’nin açılmasına dair işbirliği sözleşmesini imzalamak için bir araya geldik. Kadın Danışma Merkezi’mizin amacı Adıyaman’ımızda bulunan kadınlara her türlü sosyal, psikolojik, sağlık ve hukuksal desteği vermektir. Bu konuda onların hayatını daha da kolaylaştıracak çalışmalar yapmaktır. Bu kapsamda İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA)’nın da desteğiyle Belediyemiz bünyesinde bir Kadın Danışma Merkezi oluşturmuş bulunuyoruz. Arkadaşlarımız burada çalışmalarını sürdürmektedirler. Bizim buradan gerekli verimi alabilmemiz, amacına ulaşabilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, İl Müftülüğü ve Baro ile koordineli bir şekilde çalışmamız gerekmektedir.

Bugünkü sözleşmenin taraflarından bulunmayan İKA’da var, ama İKA’nın yükümlülüğü buranın gerekli finansman desteğini sağlamaktır. O konuda da gereken sözleşme daha önce yapılmış olup, gereken yükümlülük yerine getirilmiştir. Zaten onun için bugün burada yer almadılar. Bizim her kurumun hangi görevi yerine getireceği sözleşmemizde ayrıntılı olarak yer almıştır. Tabi buradaki koordinasyon ve en fazla yükünü Adıyaman Belediyemiz çekecektir ama bir sağlık desteği konusunda Sağlık Müdürlüğümüz gereken psikolog, psikiyatrisi veya diğer sağlık elemanları konusunda yardımcı olacaktır.

Dini konularda kafasında birtakım sorular bulunan veya yanlış bilgiler içeren kimseler için İl Müftülüğümüz gereken desteği verecektir. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğümüz özellikle danışmanlık desteği konusunda büyük destek verecektir. Bu anlamda gereken eğitimlerin verilmesi konusunda zaten kendilerinde mevcut olan imkânları burada da kullanacaklardır. Ben şimdiden destek veren bütün kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.

İnşallah bu merkezimizin açılmasıyla kadınların hayatı daha çok kolaylaştırılacak. Sorunlarını daha çabuk aşabilecek bir ortam oluşacak. Protokolden sonra burası faaliyete geçecektir. Ben gerek kuruluş aşamasında, gerekse bundan sonra destek veren ve verecek olan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu arada Baro Başkanımız il dışında olduğu için katılamadı. Protokolde onun da imzası olması gerekiyor ama onunla da gereken mutabakatı sağladık. Hukuksal destek konusunda Baro Başkanımız da gereken desteği verecektir.

Kadınlara gereken eğitimler verilecek, bunlarda sözleşmemizde yer aldığı gibi, hiçbir ücret alınmadan bu hizmetler verilecektir. Diğer desteklerinde ücretsiz olması gerekmektedir. O konuda hem Adıyaman Belediyesi olarak, hem Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, İl Müftülüğü ve Baro da kadınlara bu manada ücretsiz destek vermeyi taahhüt etmektedirler. İnşallah ileriki günlerde daha fazla imkân sağlayacak adımları da atacağız. Yeni bir yılı kapatmış olurken, inşallah ikinci yıla Adıyaman daha güzel adımlarla girmiş olacak” dedi.

            Daha sonra duygularını ifade eden Sağlık İl Müdürü Mehmet Emin Taş; “Adıyaman Belediyemizin kadınlara yönelik hizmet kapsamında planladığı bu güzel kuruluşa Sağlık Müdürlüğü olarak katkı sunmaktan onur duyarız. Hazırlanan bu Kadın Danışma Birimi’ni daha önce arkadaşlarımız kurumsal ziyaretlerini yaptılar. Bize bunun niteliğiyle ilgili bilgilendirme yaptılar. Sağlık Müdürlüğü olarak bizde bu birimin faaliyet göstereceği yerde incelemelerde bulunduk. Ümit ediyorum ki buraya başvuran kadınlarımıza yönelik sağlık problemleriyle ilgili özellikle psikolog, psikiyatrisi desteğinde, yeri geldiğinde ana çocuk sağlığıyla ilgili bilgilendirme, üreme sağlığıyla ilgili sağlık bilincini geliştirme noktasında da azami destek vereceğiz. Ben şimdiden bu kuruluşa kuruluş aşamasında emek veren tüm arkadaşlarımıza, başta da Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

            Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sait Mızraklıdağ ise; “Adıyaman Kadın Danışma Merkezi’mizin Adıyaman’ımıza hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bu merkezin kurulma aşamasında özellikle Sayın Başkanımıza, emeği geçen herkese teşekkürler. Bizde elimizden gelen desteği sunacağız. Uzmanlarımızla birlikte Belediyemizin yanında olacağız” diye konuştu.

            İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü de; “Müftülüğümüzün bünyesinde bir tane Aile İrşat ve Rehberlik Büromuz var. Bir de Alo Fetva Hattımız var. Bu bürolarımızda hem bayan hem erkek uzman din görevlilerimiz görev yapıyor. Alo Fetva’ya gelen soruların ekseriyeti kadınlara şiddet, geçimsizlik ve boşanma konularıdır. Hakikaten memlekette kadınlara şiddet acı bir olay. Bir de boşanma hususu hep bizleri meşgul eden, üzen şeyler. Böyle bir hizmetin burada oluşturulmuş olması bizim vermiş olduğumuz bu hizmetin daha genişlemesi anlamına gelir ki, Müftülük olarak böyle bir hizmet içerisinde görev almaktan memnun oluruz. Her türlü desteği vereceğiz. Bu hizmetin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi ve akabinde Kadın Danışma Merkezi için dua ve niyazda bulundu. Daha sonra protokole imza atıldı. 

Editör: Adıyaman Haber