Adıyaman’da son dönemlerde oluşturulan badem bahçeleriyle badem üretiminin artırılması hedefleniyor.

Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Cevdet Pilar, yaptığı açıklamada, badem üretiminde Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ilk sırada, Türkiye’nin ise 12. sırada olduğunu söyledi.

Türkiye’nin badem bahçesi alanı bakımından 6. sırada olmasına rağmın üretimde gerilerde kaldığını belirten Pilar, “Badem yetişen iklim koşullarına baktığımız zaman dünyanın en güzel badem için iklimine sahip Adıyaman.  Biz bu güzel avantajı Adıyaman’da kullanmak istiyoruz. İleriki dönemlerde Türkiye’yi badem üretiminde ilk 3’üncü sıraya yerleşmek için mücadele edeceğiz” dedi.

Türkiye’de badem üretiminde Adıyaman’ın arazı bakımından 5 sırada yer aldığını kaydeden Pilar, ancak üretim sıralamasında Adıyaman’ın 21. sırada bulunduğunu dile getirdi.

Yakın gelecekte Adıyaman’ı badem üretiminde ilk sıralara çıkartmayı hedeflediklerini vurgulayan Pilar, şöyle konuştu:

“Şu anda yılda badem üretim alanını 10 bin dönüm artırmayı hedefliyoruz. Gelecek 4-5 sene içerisinde bu 60 bine çıkartıp Türkiye’de ilk sıraya yerleşmeyi planlıyoruz. Böyle bir gelecek vizyonumuz var. Biz, hem uluslar arası düzeyde ithalat ve ihracatı yapılan iki badem çeşidi üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Şu anda bizim ilimizde 22 bin dönüme yakın bir badem alanımız mevcut.  Şu anda badem fidanı dikimler çok güzel gitmekte. Özellikle çiftçilerimiz bize çok güvenmekte, biz de bu güvene karşılık elimizden geldiği kadar il müdürlüğü olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Gerek dikimde gerek dikim esnasında ilk 3 yıla kadar bütün meyvelerde olduğu gibi bademde de budamayı çok güzel yapıp, çiftçilerimiz ile beraber çok güzel badem üretimine geçmeyi hedeflemekteyiz”

BHA

Editör: Adıyaman Haber